Още по темата

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат.

Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в предаването "Здравей, България" по NOVA.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

"Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред", заяви Павлова.

В петък (15 юли) първо отделение на Върховния административен съд (ВАС) отмени увеличението на винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" в началото на тази година.

В същото време от регионалното министерство на Лиляна Павлова съобщиха, че ще обжалват решението на Тричленния състав на ВАС в предвидения от закона срок.

От министерството бяха категорични, че

цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение.

Основните мотиви на ВАС са, че постановлението на Министерски съвет е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри.

Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г.

Вижте още:

ВАС ще реши дали новите винетки са законни

Без винетка по третокласни пътища

Обжалване бави въвеждането на електронни винетки