Още по темата

Тази седмица българските власти предадоха на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк. За него Анкара твърди, че е близък съратник на Гюлен и ковчежник на неговата организация, която Ердоган и неговото управление нарича терористична и която вини за опита за преврат през юли.

"Предаването на Бююк на турските власти предизвика дискусии у нас доколко законно е станало това. „Няма нарушение на закона”, коментира в предаването „Събуди се” проф. Божидар Димитров.

„Тъй като не съм юрист, проверих при няколко висококвалифицирани юристи дали има нарушение на закона. Не, няма нарушение, включително и на Конституцията”.

„Въпросният Бююк обижда моята страна, когато не се регистрира тук. Той няма никаква регистрация, пребивава нелегално в България, кой знае с какво се занимава”, коментира проф. Димитров.

„Бююк е ислямист, защото Гюлен, неговият тартор, е исмялист, също като Ердоган. Мечтае за вселенска ислямска държава, първоначално в Турция, после в целия свят. Това е същността на ислямската доктрина. Това не е религия, това е политическа доктрина”, коментира професорът.

Според него Бююк е нарушил българския закон.

„Бююк е много богат. Познавам такива хора, те нарушават българските закони. Той го е нарушил жестоко. Казват с презрение за България: „Български чиновник, с моите пари мога да купя, който си искам български чиновник”.

Е, не винаги може. Както видяхте, хванахме го за ушите и го изхвърлихме. Това трябва да бъде съдбата на всички такива”, коментира професорът.

Той критикува и протестиращите срещу предаването на Абдуллах Бююк на турските власти.

„Обърнахте ли внимание кой протестира – адвокати, които се занимават с дела в Страсбург. И трима юнаци от „Протестна мрежа”, некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани лозунги. Знам как стават тези протести – срещу 40 лева”, коментира проф. Димитров.

Според бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов нещата не стоят така.

Първо, не ставало ясно дали Бююк е екстрадиран, експулсиран или депортиран.

„Когато говорим за депортация, това е един от мотивите, които властите посочиха – че няма валидни документи, няма основание да пребивава у нас. Експулсиране обаче значи, че става въпрос за лице, което е заплаха за нашата национална сигурност. Тази оценка за тази заплаха може да се вземе само от един компетентен орган, това е ДАНС. И то не целия ДАНС, а там е контраразузнаването”, обясни Георги Димов.

Сега, по думите му, има нещо като депортиране и експулсиране.

„Нарушено е върховенството на закона. Има решения на две съдебни инстанции. По Конституция над съдa няма никой. Иначе не сме правова държава”, коментира Димов.