Още по темата

Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи според българите.

Това показва национално представително проучване на Изследователски център „Тренд”, съобщава БНР. Допитването е направено в периода 2 и 11 юли 2016 г., преди атентата в Ница и опита за преврат в съседна Турция.

Резултатите показват според около 85% от допитаните най-сериозните заплахи пред страната ни са терористичните атаки, радикалният ислям и бежанската криза.

Притесненията от нова глобална икономическа криза също са налице. Близо 80% от всички запитани се опасяват от нов срив на икономиката.

Слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Брекзит логично допринасят за страха от икономически проблеми.

Комунистическите призраци дебнат във Варшава

Бивш шеф на НАТО за оръжията на Русия и България

Не ги ли е страх да почиват в Турция

Историческа обусловеност, както и събитията от началото на годината, свързани с ДПС, и тиражираните в публичното пространство опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България, вероятно оказват влияние за това около две трети от българите да смятат турското влияние в страната за сериозна заплаха.

Малко над половината от анкетираните виждат в едно ново противопоставяне между САЩ и Русия заплаха за България.

Традиционните русофилски чувства сред немалка част от българите вероятно са причината само една четвърт от всички да смятат евентуална руска агресия за заплаха, като това мнение е по-силно застъпено сред младите хора.