Още по темата

170 души са евакуирани през нощта заради пожар в благоевградското село Рилци, обяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Около полунощ са пламнали сухи треви и отделни дървета над селото, стихията тръгнала два часа преди това от съседно село. На място са пристигнали 12 екипа на пожарната от Благоевград, Дупница, Разлог и Рила. 

По думите му обстановката в селото е била изключително затруднена, но адекватната намеса на екипите е спасила живота на хората и имуществото им.

„Обстановката беше изключително критична и опасността за селото беше непосредствена.

Беше взето тежкото решение за евакуация на цялата махала, която е в непосредствена близост до пожара. 170 души бяха изведени бързо, за да не пострадат. Усилията на нашите хора дадоха резултат и няма изгоряла къща", посочи Николов.

Камбанен звън е известил хората за опасността. Около полунощ е започнала и евакуацията.

Около 2,30 – 3 часа през нощта те са се върнали по домовете си. 

По думите му 709 пожара са гасени през последните 3 дни. Николай Николов посочи още, че обстановката остава опасна и днес и утре се очакват нови пожари. 

„Беше страшно, на 67 години съм, но такова нещо през живота си не съм виждал, въпреки че тук често горят пожари.

Казаха, че огънят е тръгнал от мълния”, заяви пред БГНЕС Асен Николов, но когото е изгоряло част от лозето. 

Рилци се намира на 5 километра от Благоевград. 

Междувременно, в 15 области на страната е обявен червен код за пожароопасност.

Застрашените от пожари области са: Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен, сочи справка на НИМХ. Там са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. 

Днес жълт код за горещини е обявен в 14 области - Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Пловдив. 

От неделя изгоряха 9000 дка в Хасковско, стихията станала заради печене на патладжани. 

Застрашени бяха две села в община Маджарово. 

Там остава в сила бедственото положение. Ситуацията обаче вече е овладяна и риск за хората няма. Над 200 души участваха в гасенето на пожара, сред които 53 военнослужещи, екипи от горските стопанства, местни хора и доброволци.

Над 11 хил. декара са изгорели през последната една седмица.

Това каза зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов. По думите му отчита се известно намаляване на пожарите, тъй като за последните 15 години средната площ е около 110 хил. дка. Той добави, че от изгорелите 11 хил. дка. до този момент, залесяване се налага на 2 000 декара. Възстановяването на 1 декар струва 1000 лв. По думите на зам.-министъра около 1 млн. кубически метра дървесина са изгубени само за последните 15 години.