226

С тотици жители на село Розово направиха импровизиран протест и отидоха пред портите на триетажната къща, която бе наета от три сирийски семейства – общо 17 души, включително и деца. Те бяха прогонени заради заплахи от физическо насилие.

"Тази случка не ме изненада, но ме разгневи. Село Розово е опозорено. Тези хора не само опозориха себе си, но и българската нация. Като част от тази нация, те лепнаха позор и върху мен.

От много години казвам, че

в България се развива битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията”,

коментира в "Здравей, България” по Нова ТВ политологът проф. Евгений Дайнов.

 "Това е следствие от това, че цяла зима по телевизиите минаха различни фашисти, които обясняваха, че сирийците са канибали и ще им изядат децата", обясни политологът.

По думите му страната ни може да стигне до положението, в което се намира Русия, ако не бъде спрян този фашизъм. Какво спечелиха в село Розово? "Русия е фашистка държава и тя носи война, която е неизбежна”, допълни проф. Дайнов.

"Тъжно ми е за тези хора, защото те очевидно живеят в един враждебен свят. Въпросът е дали този свят им е внушен или те наистина го усещат като такъв. Днешният свят е отворен, не е логично да се държат така”, коментира от своя страна преподавателят от НБУ проф. Михаил Неделчев.

"Неслучайно се вплита украинската тема в целия този случай. На тези хора са им внушени путиновските кретении и пропагандни клишета, че чистите общности трябва да живеят отделно”, на мнение е Неделчев.

Според него депутатът от "Атака” Магдалена Ташева трябва да бъде съдена за насаждане на расова омраза заради "чудовищните неща, които говори по телевизията”.

Очаква се днес международната неправителствена организация за защита на човешките права "Хюмън райтс уоч" да представи официално в София доклада си за случаи на насилие над бежанци, идващи през турската граница у нас.

В разпространени предварително откъси от документа се отправят сериозни

критики към МВР за насилствено спиране на хора, които искат да влязат на българска територия.

Отбелязани са 44 случая на насилствено отблъскване на 519 души при опит да влязат в България от турската граница. Информацията била събрана от интервюта с бежанци от Сирия, Афганистан и други държави.

"Откровени лъжи и клевети" - така министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев определи доклада. Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@