20
Чт т от пазения в най-дълбока секретност архив на МВР за периода 1923-1944 г., както и документи от Народния съд (декември 1944 - април 1945) са били предадени от МВР на Държавна агенция "Архиви" (archives.government.bg).

Това са картотеки, инвентарни описи, каталози, дело на фонд "Полицейски архив", съхранявани 65 години в Дирекция "Информация и архив" на вътрешното министерство.

На пресконференция зам.- министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обяви, че след предаването на целия справочен апарат всеки изследовател, всеки гражданин и сега може да отиде в ДА "Архиви" и да поиска да се запознае с някой исторически документ.

Дори документът още физически да не е пренесен от МВР в Агенцията, това няма да е пречка да бъде издирен и предоставен, посочи Вучков.

Интересът към критите досега архиви е значителен, тъй като е вероятно да бъдат разкрити, например интересни факти около миналото на управлявалия 35 години България Тодор Живков или за присъдата срещу Никола Вапцаров и разстрела му през 1942 г.

Полицейското кадрово досие на някогашния (до 1944 г.) шеф на тайната полиция Никола Гешев, писма и телеграма от бащата, съпругата и майката на Гео Милев, писани след неговото изчезване, са сред документите, които официално никой не е виждал, а сега са достъпни.

Прегледани, сверени по архивните регистри и предадени на ДА "Архиви" са делата от "Полицейския архив" - подфонд "Лични и съдебни дела" - 120 392 архивни единици. От тях до момента в хранилището на ДА "Архиви" са извозени около 102 000 архивни единици.

Прегледани, сверени по архивните регистри и предадени на ДА "Архиви" са делата от фонд "Народен съд" - 1537 архивни единици и предстои извозването им.

В момента се преглеждат, сверяват по архивните регистри и предават делата от подфонда "Общи дела", които са 23 838, досега са обработени около 7000 архивни единици.

До края на септември т.г. ще бъдат прегледани, сверени и предадени архивните документи от фонд "Полицейски архив", а самото им извозване по предварителни разчети ще приключи най-късно до края на октомври.

Накрая ще бъдат предадени и филмите, на които са заснети част от архивните дела, с цел създаване на "застрахователен фонд" - като една допълнителна гаранция.

С това смятаме, че процесът по предаването на този исторически архив, съхраняван от МВР, ще бъде приключен няколко месеца предсрочно, заяви зам.- министър Вучков.

За първи път толкова успешно се предава такъв огромен обем документи за толкова кратко време, заяви главният секретар на ДА "Архиви" Георги Чернев, който определи свършеното като "нещо изумително".

По отношение на предаването на документи на т.нар. комисия по досиетата Веселин Вучков увери, че там нещата вървят също със сериозен темп, до края на настоящата година усилията са насочени към предаването на документите на ДС от всички областни дирекции на МВР.

Надяваме се към края на тази година огромната част от тези документи да бъдат физически предадени в новото хранилище на комисията, оглавявана от Евтим Костадинов, посочи Вучков.

Зад всяка папка се крие лична съдба, коментира Веселин Вучков.

Сред предадените документи е дознанието по убийството на Сотир Янев - депутат,социалдемократ, автор на много книги на политическа тема. Той е бил депутат в последното Народно събрание преди 1944 г. и достинал до поста председател на парламентарната външна комисия. На 15 април 1943 г. бил убит пред адвокатската си кантора в центъра на София.

В документите има и писма от евреи. Сотир Янев е сред тези, които са подписали писмото за спасяването на българските евреи. Покъртителни писма има от еврейски организации и отделни хора за  това какво става с евреите по регионите, как се подготвят за депортиране, каза Веселин Вучков.

 

 Днес беше показано и полицейското досие от преди 1944 г. на Григор Шопов - първи зам.- министър на вътрешните работи в продължение на десетилетия и най-дългогодишния шеф на Държавна сигурност. То е доста тънко, коментира Вучков. През 1935 г. полицията го подозира, че съучаства в организирането на комунистическо събрание, има негови собственоръчни обяснения.

 

Според сътрудници на ДА "Архиви" интерес представляват документи за Кирил Дрангов - известен деец на македонското революционно движение, неговата кореспонденция с Ванчо Михайлов. Има и писма и картички от Михайлов, живял тогава на различни места в чужбина.

Предаването на архивите на МВР започна през 2006 г., но почти веднага беше прекратено. После беше обявено, че ще бъде направено и през 2008 г., но реално става едва сега.

Народен съд е била наречена институцията, създадена след преврата на 09.09.1944 г. за съдене на управляващите страната след 1 януари 1941 по време на участието на България във Втората световна война. Бил е използван за разчистване на политически сметки с огромен брой политици и интелектуалци - писатели, художници, журналисти, които не са изразили симпатия към новата власт на Отечествения фронт.

Процесите са били 135, присъдите - 9 155. Осъдени са били и хора убити в първите дни след 9 септември.

На смърт са били осъдени 2618 души, издадени са били 1226 доживотнни, 8 20-годишни, 946 15-годишни, 687 10-годишни и 3741 по-кратки присъди. Много от осъдените на затвор са починали веднага след приключването на съда от изтезания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@