Още по темата

Циклотронът на Александровска болница, който произвежда специален медикамент за изследвания на онкоболни, трябва да започне работа на пълен капацитет до седмица. Новината съобщи директорът на болницата, цитиран от NOVA.

Това ще се случи девет месеца след прерязването на лентичката. След разследване на телевизията пък премиерът Бойко Борисов разпореди циклотронът да заработи. Последва бързо издаване на ограничен лиценз и циклотронът в Александровска болница

започна да произвежда по две, при възможни 10 дози на ден.

„До края на следващата седмица ние ще си подадем отново в Агенцията за ядрено регулиране искане за лицензиране, за да отпаднат тези ограничени условия и да работим на пълни мощности”, обясни директорът на болницата доц. Костадин Ангелов.

Анализите на БАН показват, че

цените на изотопа в Европа са в пъти по-ниски

от тази, която плаща българският данъкоплатец. До преди няколко месеца  медикаментът се е внасял с чартърни полети.

От няколко години изотопът се произвежда във Варна, а от близо половин година край София работи и голям циклотрон. Цената, обаче не пада „Това, което ние можем да направим е да поискаме тази цена да бъде намалена. Направили сме го моментално”, коментира доц. Ангелов.

В писмен отговор от фирмата-доставчик на лекарството отрекоха от тях да е искано намаляване на цената. От болницата във Варна пък обясниха, че не знаят, колко струва произвеждания от тях изотоп, въпреки че министър Москов обяви, че очаква тя да падне от около 1000 на триста лв.

От публични документи става ясно, че в Европа има още два циклотрона, еднакви с българските. Проверка показва, че

за апаратурата в България са платени в пъти по-високи цени.

Година преди да започне тържественото рязане на лентички за т.нар. „бейби циклотрони”, в БАН стартира проект за голям циклотрон, който да произвежда не един, а много изотопи за диагностика на много повече онкологични заболявания. Апаратурата е купена с дарения, но стои в сандъци. Необходими са 16 млн. лв. за строителство и оборудване на сграда.