Още по темата

Ученици от столичното 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", се върнаха от Хонг Конг с медали от международно състезание по математика, съобщиха от obekti.bg

При огромна конкуренция от над 40 отбора от общо 24 държави, Ангел Райчев, Гергана Пеева, Димитър Русев и Александър Дойчинов успяха да завоюват златен,сребърен и два бронзови медала.

"Отново се убедихме, че състезанието е едно от най-престижните в света. Задачите бяха на международно ниво по степен на трудност, но нашите възпитаници успяха да се справят блестящо. Много сме горди, че децата ни се трудят упорито, не се спират пред нищо и постоянно обогатяват колекцията си от купи и медали“, сподели Димитър Димитров, учител по математика и ръководител на отбора на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев".

Световното състезание по математика е за ученици до 14 години. То се организира от фондация "По льо Кук" съвместно с хонконгския Институт за образование.

Отборите участват в него по лична покана на организаторите и са съставени от максимум четирима състезатели.

Надпреварата се е провело между 11-14 юли. В него участие са взели 24 държави, сред които Австралия, България, Китай, Индия, Индонезия и САЩ.

От България са  участвали общо 3 отбора – на 125-то СОУ "Проф. Боян Пенев", СМГ и Бургаската математически гимназия.