Още по темата

„За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо. Това е дистанционно извършено престъпление".

Това коментира инспектор Стефан Попов ГД „Национална полиция” в "Здравей, България" по NOVA

"Веригата е такава, че мулето не знае кои са хората, които го пращат. Имаме редица случаи, в които потърпевшите даже не виждат мулето. Напоследък по схемата, в която се представят за полицаи и провеждат акции за залавяне на телефонни измамници, карат хората да хвърлят парите през балконите и прозорците с мотива, че тези измамници са много опасни и могат да

посегнат на живота и здравето им”,

коментира още Попов.

„Има цели квартали в населените места, в които живеят телефонни измамници.

Това са групи, организирани на родов принцип. Такива има в градовете Левски и Градище, Плевенска област, а във Великотърновско са Горна Оряховица, Павликени и град Ветово в Русенска област”, добави инспектор Стефан Попов. 

Нов вид телефонна измама - крадци лъжат, че ще хванат крадеца

Телефонни измамници атакуваха и дете 

Ало измамниците в страната в момента били трето поколение - по думите на Попов те са организирани на родов принцип и цели семейства се занимават с това. 

От 90-те години първите измамници били с газовите разпределители и сега техните синове и внуци продължават дейността им. 

Полицията е сигнализирала НАП за лица, които се занимават с такава дейност, но няма доказателства.  

Коментарът на представителя на полицията идва след изповедта на телефонен измамник - 45-годишният Бисер Петров от София, който е обвинен, че е измамил шестима души.

Преди да влезе в схемите с телефонните измами бил шофьор в градския транспорт, карал и такси. След като му вземат книжката обаче остава без работа. Тогава в биографията му идва редът на измамите по телефона.

„Моята роля беше на муле, трябваше да събирам парите. Стана случайно с обява в интернет”,

разказва Бисер Петров пред NOVA.

Работи за човек, когото обаче никога не вижда - телефонистът. Той е и човекът, който координира мулетата и шофьорите. Бисер се обръща към него с името „Томов”.