Още по темата

По-строг контрол на мигрантската криза и влизането на бежанци у нас утвърди Министерски съвет. Снощи стартира поредната акция за нелегални мигранти в столицата - задържани са 65 души, 7 от които в района на Лъвов мост. 

Кабинетът утвърди Държавната агенция по бежанците

да издава вече само три вида регистрационни карти за мигрантите. Те ще са за чужденец, подал молба за убежище; на чужденец, на когото е образувано производство по разглеждане на молбата за международна закрила; и на чужденец, на когото е предоставена временна закрила. Отпадат досега издаваните регистрационни карти за чужденци, на които е образувано производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждането на молбата за статут, и на които е образувано ускорено производство за предоставяне на статут.

Промените са според новите изисквания в Закона за убежището и бежанците от 2015 г.

В първите шест месеца от началото на годината

в страната ни са опитали да влязат над 2300 нелегални имигранти през Турция и над 332 - през Гърция. 

При акция снощи задържаните мигранти ще бъдат предадени на службите по компетентност.

Полицейските проверки на територията на столичния град са регулярни и продължават. 

Това каза на брифинг в Министерски съвет вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

"Тези операции ще се провеждат периодично, за да ограничим максимално хората, които преминават нелегално през територията ни”, допълни тя. „Не можем да ограничим предвижването на хора, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме присъствието им така, че да не създава проблем на гражданите”, поясни тя.