Още по темата

Има достатъчно военнослужещи по българско-турската граница, взели сме всички необходими мерки и те дават резултати. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с извънредното положение в Турция.

Той не смята, че са налице индикации за „тежка” бежанска вълна, за каквато предупреди днес премиерът Бойко Борисов. Наскоро двамата провериха строежа на оградата по границата - вижте във видеото.

„Не бих казал, че има допълнителни индикации, но с оглед на ситуацията в Турция има извънредно положение в някои райони. Вземаме изключително превантивни мерки”, каза Ненчев.

Министърът посочи, че са направени необходимите планове и разчети и при нужда има готовност за увеличаване на силите по границата.

Ненчев заяви, че утре ще бъде на българско-турската граница, за да се види с военнослужещите и да даде допълнителни инструкции.

„Виждам, че хората в района са спокойни, когато момчетата са около тях, така че ще дам допълнителни гаранции за нашето присъствие и за това, че ще изпълним всичките си задължения. Добре обучени са момчетата, вършат си работата, работят много добре с органите на МВР, нека хората да бъдат спокойни”, допълни министърът.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Сърбия изпраща армия и полиция на българската граница срещу мигрантите

„При необходимост имам готовност да изпратя многократно повече военни от тези, които към днешна дата са на границата с Турция”, подчерта Ненчев.

По думите му има няколко случая на прелетели близо до България руски самолети, но те не са навлизали във въздушното ни пространство.