Още по темата

Най-високата досега за това лято температура от 37,2 градуса на сянка бе измерена днес в Севлиево.

Метеорологът Иванка Иванова от НИМХ обясни, че градът се намира в котловина, където въздушните маси се задържат и това обуславя рекордните студове през зимата и горещините през лятото.

И през миналото лято, както и в предходните години, е имало горещини с температури 40-42 градуса, посочи Иванова. Тя припомни, че най-високата, рекордна за страната температура от 44,8 градуса, е измерена на 24 юли 2007 г.

Утре в западна България ще захладнее, докато в източната част на страната ще остане горещо.

В 15 области на страната е обявен червен код за пожароопасност. Застрашени са Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен. Там са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

До момента пожарите избухнали в страната са над 100, като повечето се дължат на човешка небрежност.

Жълт код за потенциално опасни високи температури е обявен за 14 области във вторник.

Температури до 37° ще бъдат достигнати в Хасково, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас, Велико Търново, Варна, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Добрич и Силистра.

Над западните райони от страната обаче ще започне да се развива купеста облачност и до вечерта на много места в ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са около 28°-30°. Очакват се и градушки.

В западната и централна част на Дунавската равнина ще се усили вятърът от запад-северозапад и с него ще проникне малко по-хладен въздух.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Над Черноморието времето ще се задържи слънчево и горещо. Ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще са около 30°-32°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала сутринта, а след обяд 2-3 бала.

Повече за времето и актуалната пътна обстановка четете в Sinoptik.bg.