Още по темата

Мотористи излязоха на протест срещу неефективността на съдебната система, след като съдът пусна под домашен арест турски гражданин, помел двама съпрузи мотористи край Драгоман, а Фарук Бекташ се укри. 

В уречения час – 19 часа тази вечер,

пред сградата на Съдебната палата в София

мотористите се събраха, за да изразят протеста си и да поискат затвор за убийците на пътя. Вчера също имаше протест - във видеото. Тогава дойдоха стотици и хвърляха жълти стотинки по сградата на Съдебната палата, за да онагледят колко всъщност струват адвокатите и съдиите, които допускат хора като Ферук Бекташ да се укрият от закона.

Във Варна мотористите оставиха

машините си извън пешеходната зона и наредиха каските си по стълбите пред съда в града. Те запалиха свещ за убитото на пътя семейство и за всички жертви на войната по пътищата.

В Бургас мотористите

окупираха сградата на Темида. Те бяха подкрепени от много хора, които са на ваканция в морския град.

Мотористи и много великотърновци пък затвориха главната улица

на старата столицата и подкрепиха колегите си от цялата страна. Общо в 22 града ще се организират протести като бройката непрекъснато се увеличава.

Тежката катастрофа стана на 24 юли. Двамата мотористи, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги.

Тежката катастрофа и решението на съдийката Недялка Николова обаче предизвика гнева на българските мотористи, които подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Те настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватно наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.

Рокери обсадиха турското посолство в София

Изчезна турският гастарбайтер, убил семейство мотористи на пътя

В отговор по-рано днес от Софийския окръжен съд съобщиха,

че съдийката, пуснала под домашен арест турския шофьор, е в отпуск, което по никакъв начин не произтичало от "намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите", нито от гузна съвест. 

Изтъква се още дългогодишният й опит, както и факта, че съдебните актове се основават на събраните доказателства и въз основа на закона. Софийският окръжен съд изказва съпричастност към близките на загиналото в катастрофата семейство.