Седмица след финала на Евро 2016 Веселин Василев, директор Спорт на Нова Броудкастинг Груп споделя за предизвикателствата и емоциите при отразяването на шампионата на Стария континент. Ето какво разказа той.

След Европейското по футбол, продължаваме с най-доброто от българското първенство и още изненади за феновете на спорта.

Какво е Евро 2016 за NOVA и как бихте оценили ефекта от партньорството с БНТ?

За Нова Броудкастинг Груп Евро 2016 бе стратегическа инвестиция, с която медийната компания реализира своите планове за добавяне на ключови спортни първенства към програмното портфолио на групата. Мисля, че за пореден път показахме, че разнообразното и първокласното спортно съдържание имат своето естествено място в програмите на каналите на Нова Броудкастинг Груп. От стратегическа гледна точка позитивният ефект от партньорството между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия е вече факт.
 
Кой спечели най-много от европейското по футбол?

Мисля, че всички, но като че зрителите са тези, които печелят най-много от това партньорство и като съдържание, и като разнообразие на предавания и платформи. По време на Евро 2016 станахме свидетели на качествени футболни срещи, богата студийна програма с анализи и новини от горещите точки на първенството и то в шест телевизионни канала (NOVA, D IEMA, DIEMA SPORT, DIEMA SPORT 2, БНТ1 и БНТ HD) и две онлайн платформи (Gong.bg и www.bnt.bg).
 
Новото за NOVA на това Европейско?

Българските зрители имаха възможността да съпреживеят Евро 2016 чрез виртуална реалност в студиото на NOVA. Специално за Европейското първенство, Нова Броудкастинг Груп оборудва спортното си студио с топ технологични системи, водещи на международния телевизионен пазар.

Благодарение на иновативните технологии и добавената виртуална реалност зрителите можеха да видят видеоклипове на футболисти, участници в Евро 2016, които да бъдат изобразявани в студиото заедно с водещите. Ние пък имахме възможността да коментираме онова, което се случва, ползвайки статистическа информация в реално време, да следим с точност различите статистически компоненти на играта и да сме сигурни в изводите, които правим. Най-ценното е, че така се елиминира субективното мнение и даваме на зрителите максимална обективност в анализа на мачовете.

Колко души стоят зад този мащабен проект?

Несъмнено заслугата е обща и повече от 40 души се включиха в целия процес – от подготовката до успешния финал на първенството. Това на практика е целият ни спортен екип, както и колеги от други отдели, които активно помагаха. Бих искал да им благодаря за професионалното отношение, страхотната работа и това, че жертваха времето, което иначе можеха да прекарат със семействата си, за да се случат нещата по най-добрия начин.

На място във Франция бяха колегите Димитър Тренев, Георги Драгоев, Илиян Енев, анализаторът Бойко Величков и операторът Димитър Манов. За тях възможността да проследят и отразят престижния футболен турнир бе наистина страхотно предизвикателство – и като професионалисти, и като фенове на футбола.

Зад момчетата, които пък водеха студията тук – Виктор Врачев и Петър Виденов – с вещина застанаха продуцентът Борислав Борисов и режисьорът Димитър Сарджев, както и всички останали от екипа.

Освен за българското футболно първенство, споделихте, че NOVA е купила правата за излъчване на мачовете на някои от българските отбори в квалиификационната фаза на вропейските клубни турнири. Какви са подробностите?

Добрата новина за футболните фенове е, че лято 2016 ще премине под знака на футбола в ефира на Нова Броудкастинг Груп, защото в допълнение към мачовете от Европейското първенство по футбол вече излъчихме част от подготвителната кампания за новия сезон на Лудогорец и ЦСКА София, както и мачовете на Лудогорец, Берое и Славия в квалификациите на Шампионската Лига и Лига Европа. Лудогорец и Берое продължиха напред и очевидно предстои да ни донесат още емоции.

В края на юли ще стартира и новият сезон в Първа професионална лига (ППЛ) на българското първенство . Разбира се, ще задоволим изискванията и на любителите на други спортове – няколко оспорвани състезания във Формула 1 ще бъдат предавани пряко по DIEMA SPORT и DIEMA SPORT 2. Продължаваме да инвестираме в престижни срещи и състезания, защото искаме да осигурим на зрителите най-любопитното от света на спорта.

Ще има ли иновации и по време на родното първенство?

Ще се постараем да запазим стила от европейското, NOVA ще продължи да експериментира с похвати при отразяването на българското първенство по футбол. То започва съвсем скоро и очакванията на феновете са, че ще видят  качествен футбол и на обновените родни терени. Цели 7 мача ще бъдат излъчвани във всеки кръг на първенството по DIEMA, DIEMA SPORT и DIEMA SPORT 2.

Ще затвърдим загатнатото в края на миналия сезон – ще показваме и поне по един мач от Втора професионална лига (ВПЛ) всеки кръг. Ще представяме обзора на кръга в ППЛ всеки понеделник, публицистичното ни предаване за български футбол ще е всяка сряда, а в четвъртък мястото си запазва „Преди кръга”, където ще разкрием подробностите преди мачовете от настъпващия кръг, ще запознаем зрителите и по-отблизо с действащите лица – футболисти, треньори, фенове...

Ще намерим място за седмичен обзор и на ВПЛ. Освен иновативната форма на представяне, ще има и промени в студиото, както и в стила на водене на коментарните студиа. Залагаме на динамичност, с кратки коментари и видеорепотажи, които да са точно в целта по време на мачовете.