Дянков пред "Сега": Спекуланти наливаха пари да падне валутният борд, но не успяха
Дянков пред "Сега": Спекуланти наливаха пари да падне валутният борд, но не успяха   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
74
"Спекуланти наливаха пари да падне валутният борд, но не успяха", е заглавието над интервю в "Сега" с финансовия министър Симеон Дянков. По думите му това са били хората, които са имали твърде големи заеми.

"Натискът беше огромен особено в началото и в края на 2009 г. Срещу нас имаше доста спекуланти. Не става дума за говорене, а за истински пари. Те отиваха в тези Country default probabilities и казваха, че левът няма да издържи още 3 месеца", посочва Дянков.

В момента държавата прави точно толкова, колкото е редно да се прави, за да се развива икономиката.

"Инвестираме много средства в инфраструктура. Не само по европроектите, а и от бюджета. С над 600-700 млн. лв. са се увеличили държавните средства. Това е най-добрият начин да се запазват работни места по време на криза и да се намали спадът в растежа. Там е най-високият мултипликатор", категоричен е министърът.

Той вярва, че след 4-5 години нашите пътища ще са по-добри от тази на съседките ни.

"Работа на правителството сега е това, което всички инвеститори гледат - данъчна система, инфраструктура, съдебна система и регулации. Ако тези неща ги има, тогава тръгват и другите. Така че за мен инфраструктура е много важно нещо, за да могат хората да мислят къде може да се прави бизнес", допълва още Дянков.

Над 300 км магистрали и повече от 500 км скоростни пътища ще останат за дострояване в мандата на следващото управление, допълва по темата за инфраструктурана на страната "24 часа".

За построяването им България се надява на 2 млрд. евро от Брюксел за следващия програмен период, както и на частни партньори и финансиране от бюджета.

Малко преди изборите догодина ще е изцяло готова магистрала "Тракия". След като това лято от аутобана бяха пуснати отсечките от Стара Загора до Зимница, в експлоатация са 326 км.

От последния участък - между Ямбол и Карнобат, се дострояват 34 км, които се очаква да са готови най-късно до 1 юни, въпреки че първоначалният график бе януари 2013 г. Тази статистика "24 часа" прави на база на започнатите и планираните проекти.

Длъжниците на парно - с досие. От 1 януари влизат в сила нови методики за събиране на вземанията, съобщава в интервю за "Труд" изп. директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов.

74% от клиентите на дружеството имат от една до шест неплатени сметки. Те се отчитат като коректни. 8% не са плащали от шест до единадесет сметки. От две до три години не са плащали само 3% от потребителите на топло в столицата.

Абонатите, които дължат за още по-голям период, са 7,3%. Една част от тях са дългове от преди 20-30 години, което е абсурдно от счетоводна гледна точка, уточнява Цветанов.

Цената на парното може да падне с 4 до 5 %, при условие че цената на природния газ намалее със 7%, прогнозира още изпълнителният директор на "Топлофикация-София".

Два дни бонус по-евтини горива всяка седмица получават шофьорите заради изострената конкуренция между веригите бензиностанции, съобщава под глава "Труд". Освен "Лукойл" и "Петрол", които предлагат отстъпки, три други вериги започнаха да намаляват цените.

Бившият вече директор на "Пирогов" Димитър Раденовски е уредил секретарка в болницата - Неля Стойчева, със солиден бонус от парите, плащани от чужди пациенти за лечението им, алармира под глава "Телеграф".

Стойчева прибирала по 5% от всеки транш или 35 хил. само за м. г. Три дни преди уволнението си Раденовски подписал нова заповед, по силата на която тя да продължава да взема този процент и занапред.

И то за неопределен период от време. В подкрепа на това твърдение "Телеграф" публикува на първа страница и документът, подписан от Раденовски.

Д-р Атанас Кацаров, който първи разобличи директора на "Пирогов", допълва на вътрешна страница:

"Именно тези, които са близки до Раденовски са хората, които искат да подават оставка. Около десетина човека са. Ако искат да подават оставки, да ги подават. Мисля, че това е много достойна и мъжка постъпка, но не мисля, че някой от тях ще го направи."

Затвор от 1 до 6 години грози всеки, който укрива осигуровки над 3000 лв., анонсира на първа страница "24 часа".

Предложение с такъв текст ще внесе до дни в Наказателния кодекс председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Санкцията трябва да действа от януари 2013 г. Освен затвор нарушителят ще бъде глобяван с до 2000 лв.

За укриване ще се смята наемане на работа без договор, осигуряване върху доход, по-нисък от реалния, укриване на данни от НАП, както и фалшифициране и унищожаване на счетоводни документи, пише в предложението, подготвено от Стоянова.

Политиката по отношение на здравните вноски на ГЕРБ е нелогична, коментира в интервю за "Атака" Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

"Държавата внася осигуровките на 9 категории български граждани. И на нас не ни е ясно защо примерно, след като в съдебната система доходите са достатъчно високи, на тези категории трябва да им се поемат здравните осигуровки, а примерно една санитарка в болница с 270 лв. сама трябва да си ги плаща", аргументира се Ленков.

Според него управляващата партия не е изпълнила нито едно от предизборните си обещания в здравния сектор.

Лъвският пай от парите за наука отиде в обръчи от странни фирми, твърди на първа страница "Сега".

Става въпрос за фирми около Нов български университет, чийто бивш ректор Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания.

Научната общност е скандализирана от пълната липса на прозрачност при провеждането на тазгодишната конкурсна сесия, при която за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14,8 млн. лв.

Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти. 17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура.

Нека го кажа направо: законът за тютюнопушенето на обществени места трябва да се промени в частта, която касае заведенията, призовава в коментар за "Труд" социологът Андрей Райчев. Забраната сама по себе си е добра и дава добри резултати, но има и друг момент, който трябва да бъде взет под внимание - икономическият.

Ударът по малките ресторанти в страната е жесток и това ще доведе до рязко увеличаване на безработицата. Засегнати са и тютюнопроизводителите, които не са просто някаква група, а специфична група за страната.

От друга страна, защо трябва да ни се дава пример с Турция и Кипър? Нека си спомним, че те са южни държави. Там е топло през цялата година. В Швейцария например направиха референдум и категорично отказаха да приемат толкова крайна мярка за димене на закрито.

В Германия е същото. Продължава да се пуши в Австрия, Чехия, Румъния. Дали е забранено в Англия или не, няма никакво значение - те си пушат на масите отвън. Защо ни е на нас да отиваме към норми, които не ни отиват на манталитета на нацията", пита Райчев.

"2013 г. ще продължи да бъде трудна за Европа. Но я виждам като преходна година към излизане от кризата. В някои страни тази тенденция ще бъде по-добра, в други - по-лоша. За България прогнозите са за растеж от 1,4 на сто. През 2014-а вече ще е различно", прогнозира пред "Стандарт" еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

През следващата година България трябва да насочи вниманието си към малкия и средния бизнес, защото там се създават работни места.

"Тъй като страната ни е дисциплинирана, има малко повече пространство за това. Въпросът е не само икономически, а опира и до преодоляване на административни бариери.И тук кабинетът си е поставил за цел да мине към електронно правителство, което ще бъде много добре", съветва още Георгиева.

Според последните социологически изследвания еврокомисарят е отново най-харесваният политик у нас.

Когато човек е въвлечен в ежедневието на хората, където има голям сблъсък на интереси, е много по-трудно да се хареса на всички, коментира Георгиева и допълва:

"Така че - ние с правителството бягаме по различни писти. Моята работа е да представям България добре и да работя така, че парите и жертвата на европейците да помагат на хората по света да са колкото може по-смислени."

Извън рамките на ЕС Китай е втори търговски партньор по износ и трети търговски партньор по внос за България. Тази статистика съобщава в интервю за "Дума" посланикът на страната у нас н. пр. Гуо Йеджоу.

"Двустранният търговски оборот за първите три тримесечия е в размер на 1,07 млрд. евро с увеличение от 57,3% в сравнение със същия период на предходната година.

В това число българският износ за Китай съставлява 467 млн. евро с увеличение от 123,4%. Китай вече се превърна в един от десетте най-големи търговски партньори на България", подчертава Йеджоу.

На първа страница "Стандарт" стряска със заглавие: "Ледената планина тръгна".

Айсбергът е по-голяма от Ню Йорк и се е насочил към Тихия океан. Гигантът се откъсва от шелфовия ледник Пайн Айлънд на Антарктида. По-малко от месец преди обявената от маите фатална дата 21.12.2012 г. ужасяващ катаклизъм заплашва Земята, коментира изданието, позовавайки се на Ей Би Си нюз.

Водещата новина на "Новинар" опровергава информацията за край на света. Според изданието той се отлага с 5 млрд. години. Тази информация съобщава пред изданието доцент Евгени Семков от БАН.

По думите му се очаква животът на Земята да угасне поне след 4-5 млрд. години, когато Слънцето се превърне в червен гигант, а след това в бяло джудже.

Това ще е пагубно, тъй като няма заместител на светлината и много трудно хората ще продължат нормалното съществуване на планетата.

Прогноза за климатичните промени на територията на Балканския полуостров дава в интервю на вътрешна страница Веселин Александров, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

"До 2060 г. температурата ще се покачи с до осем градуса. Разбира се, това са предварителни резултати, на които не може да се вярва 100%, тъй като всеки модел има своите ограничения", посочва Александров. 

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 33 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус