Свободата на медиите започва от ...
Източник: netinfo
0

“Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,
с които Бог дарява хората.
С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,
които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта,
може и трябва да се жертва животът и обратно,
лишаването от свобода е най-голямото зло,
което може да сполети човека.”

/ Мигел де Сервантес, “Дон Кихот”/

Темата за свободата като ценност си е извоювала място на хронолигичен и концептуален мост между епохите. Многоаспектността ѝ се отразява в сферите на социалното и социално-политическото битие на човека от древността. Борбите за свобода са неразделна част от стремежа към развитие. Този стремеж се отразява в еволюцията на бита, културата, духа и морала на обществото и на човека в частност. Свободата е основополагащо начало на демокрацията. Но именно в демократичните общества най-често свободата е подложена на съмнение- има ли я, ако я има, дали не е криворазбрана, а ако е криворазбрана, каква е причината за нейното компрометиране.

В свободата на медиите се отразява демократичното развитие на всяко едно общество. Затова тя е отговорност, но не едностранна. От една страна, отгворност на медиите е да информират, да казват истината, да са обективни, а от друга- отговорност на обществото е да търси и изисква всичко това. Каква обаче е действителността? В състояние на политическа нестабилност, международни конфликти, заплашващи световни икономики и държавна сигурност, народът копнее за жълтини. Дори когато представители на изпълнителната власт излизат със становище за ограничаване на свободата и влиянието на т.нар. четвърта власт, най-посещавани са интернет страниците, отразяващи бурния личен живот на псевдозвезди. Когато свободата на избор и свободата на словото на цялото общество са поставени на карта, посещаемостта в големите търговски центрове е по-голяма, отколкото участието на протестите срещу тази своеобразна форма на насилие. Факт е, че всеки човек се ражда свободен и разполага със свободата си, както пожелае. Но дали е свободен този, който безгрижно нехае за нивото на безработица, за политическото хамелеонство (люлка на корупцията, задкулисието и разграбването на държавни средства), или онзи, който избира да се опълчи срещу беззаконието и лъжата дори и с цената на собствената си сигурност и комфорт?

Свободата на медиите започва от личния избор на човека да бъде образован- но не образован да познава семантичното поле на думата политика, колкото да бъде образован да взима социално отговорни решения за себе си и околните. Свободата на медиите започва с края на меркантилността, пошлостта и търсенето на евтина сензация, постигана например с лансирането на без друго оголилите живота си „звезди” за определена сума. Защото обеществото не е представено само от чалга идоли, изоставени футболисти и скрити под масата политически прокламатори. Обществото е средата, в която се раждаме, израстваме, възпитаваме себе си и потомството си. С него и за него работим и затова то трябва да бъде образовано и свободно. Свободно от евтини самоизяви във всичките му слоеве и манипулатори в сянка.

В годините на борба за демокрация всеприсъстващ въпрос, превърнал се в риторичен, е защо обществото ни се намира в непрестанен преход. Преходът се превърна в оправдание за беднотията, а тя в стимул на човека да успее на всяка цена, за да се измъкне от нея. А в какво успя българинът през този преход? Успя да се наложи като първообраз на любителя на лъскавите заведения, красивите певици, които се изявяват в тях, веселите компании и жълтите клюки. А така нареченият ни преход се превърна в застой- морален, идеологически и не на последно място образователен. Вярно, много са висшистите, и те продукт на меркантилното време на прехода застой, но и тях с ужас в сърцето чуваме да казват, че любимото им четиво са „романите на Ботев”. Сякаш някой някога е успял да наложи цензура в съзнанието на много хора, които днес от своя страна съвсем умело направляват хода на обществено-политическия живот в полза на собствените си интереси. И такива герои роди преходът застой. Те от своя страна навярно ще възпитат свои достойни по възгледи наследници и с общи усилия и вложения ще управляват кой каквото свари (колкото повече, толкова по-добре), та дори и словото, и медиите в частност.

Да си защитиник на свободата на медиите и да се бориш за нея днес е подвиг, присъщ на смели, силни, та дори по своему луди личности. Да оцеляваш в океана на политическо самохвалство, меркантилна власт, да се конкурираш с високотиражни жълтини, никак не е лесно. Обърканата ценностна система ражда маргинално общество, което пречупва наболелите проблеми през собствения си деформиран светоглед. А свободата на медиите започва от там, където всичко това свършва. Започва от истински четящата, от социално ангажираната и образованата, пътуващата (но не само с шопинг намерения) аудитория. Свободата на медиите започва от гражданското общество, което има нужда от медиите и открива в тях коректив на своите действия. Обществото, което не налага, не използва, а най-малкото не прави опити да въздейства на медиите, защото те са власт. И то единствената власт, която обговаря проблемите на хората и нерядко единствената, която успява да ги реши, въздействайки единствено със силата на словото върху другите три власти.

Истинската свобода на медиите започва от формирането на силно гражданско общество. Общество, което възпитава грамотни, безпристрастни политически и обективни журналисти. Но и общество, което ще бъде образована, търсеща, четяща публика, която ще се отдалечи от примамливия блясък на жълтото и тайничката завист към живота на другия, сякаш трайно вкоренена в съзнанието на българина. Общество, което въпреки нищетата и несгодите на битовото си ежедневие, ще се бори яростно за бъдещето си и само ще търси в медиите трибуна на своите проблеми и ще вижда в тях силата на онази изконна човешка ценност- свободата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 51 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"