Още по темата

Председателят на Висшия духовен съвет и бивш главен мюфтия Недим Генджев смята, че в България има почва за радикален ислям.

Същевременно в интервю за "Здравей, Българиятой изтъкна, че самата дума "ислям" значи "мир".

"Разбуниха арабския свят. Тони Блеър си призна. И други също трябва да си признаят. Сирия беше прекрасна държава. В средата на Дамаск има църква, синагога и джамия. Хората живееха много добре. Кой създаде това?", попита Генджев.

Запитан има ли в България почва за радикален ислям и има ли групи, които могат да се поддадат, Генджев отговори утвърдително.

"Напълно прав е главният прокурор. Особената опасност идва от хилядите бежанци, които влизат в страната, защото не знаеш какви са.

Вторият момент е, че в момента има 451 джамии в страната затворени, от 900 общо, това е половината Не плащат заплати на имамите и те заминаха да работят в Испания, в Германия", каза Генджев.

Според него Дирекцията по вероизповеданията трябва да осъществява по-сериозен контрол върху мюфтийството.

В отговор на въпрос дали в България има училища, свързани с ислямския проповедник Гюлен, Генджев заяви, че подобни училища са лицензирани и най-добре би могла да каже Меглена Кунева.

"В България има лицензирани три средни мюсюлмански духовни училища. В тях тази година няма записани ученици. А в курса за имами в Устина е пълно. Никой не знае откъде идват парите за него. И никой не знае какви са преподавателите там и какво преподават на учениците", изтъкна председателят на Висшия духовен съвет, като намекна, че липсва достатъчен контрол. 

И в момента имаме 90 души, които практически са представители на турската държава и които ръководят мюсюлманското вероизповедание, коментира бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в "Здравей, България". Тези хора са с дипломатически статут.

И доколкото имаме опасения, че Турция би могло ислямът да придобие един друг, по-радикален образ, това би било притеснително, каза Гяуров.

Вижте цялото интервю: