Още по темата

Рекорден брой мъртви делфини са открити това лято по българското Черноморие.

Любопитни факти за делфините вижте във видеото

От "Зелени Балкани" алармираха, че само за три дни (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението са регистрирали общо 35 изхвърлени на брега мъртви китоподобни на плажната ивица между Ахелой и Поморие.

Всички делфини били от вида черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta) – защитен вид според Закона за Биологичното разнообразие и застрашен вид, включен в Международния Червен списък.

Според официалната статистика на РИОСВ-Бургас общо случаите за тази година са 37.

От "Зелени Балкани" обвиняват рибарите-бракониери.

"Не мисля, че това е умишлено. Също така смятам, че рибарският бранш не е виновен за смъртта на тези делфини. Инспекторите на агенцията извършват ежедневни инспекции по вода, както по вода, така и по суша и към момента няма установени нито на вода, нито при разтоварване наличие на улов на делфин", коментира за БНТ Ясен Киров, зам.-директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Спешни мерки за защита на популацията на делфини в нашата част на Черно море

набелязаха днес министри и екозощитници на среща при премиера Бойко Борисов в МС.

Предвижда се до седмица да се забрани риболовът на места, където има популации на делфини, съобщи пред журналисти сред срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи. От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 в Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Експерт на МОСВ съобщи, че приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя.

Атанас Русев от екоорганизацията "Да запазим Корал" уточни, че само 5 - 10% от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега, тоест на година загиват около хиляда делфини, или цялата млада популация. Ако тенденцията се запази след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, посочи той.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони, както и ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове.

МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар. звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност, каза Костов.

Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултурите с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие. Предвижда се мрежите да се оборудват с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева.

Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, посочи още Ивелина Василева.