Още по темата

Тази седмица две момчета бяха жестоко пребити с камъни, тръби, брадви и ръгани с ножове в София.

За едното от нападенията са задържани трима младежи, които все още са в ареста. За другото все още няма арестувани.

Изглежда, че актовете на насилие не са провокирани и жертвите са избрани на случаен принцип.

„Позволили сме им го”, така коментира пред NOVA нападенията психологът Младен Владимиров.

Според него „това показва нашата невъзможност да се справим с младите”, тъй като нападателите са регистрирани в полицията.

„Децата извършват такъв тип прояви с четири вида цели, които си поставят – власт, внимание, избягване на наказание или отмъщение”, посочи Владимиров. По думите му в случая става въпрос за борба за територия.

„Подобно на животните, които искат да си очертаят територия”, смята психологът, те са искали да кажат „тук е нашата банда, тук командваме ние”.

„Хващаме тези деца и нищо не правим след това. Просто една суха статистика – регистрираме, че поредният малолетен или непълнолетен е извършил престъпление”, подчерта Владимиров.

Серия нападения срещу младежи в София

Майката на пребитото момче: Нападнат е от фенове на „Левски“

Наръгаха ученик на спирка в София, негов връстник е бит

Той посочи, че стандартната практика при такива случаи, тъй като извършителите не са навършили 18 години и не могат да носят пълна наказателна отговорност според закона, е налагане на срещи с психолог или полагане на труд в полза на обществото.

В резултат те „намразват труда като форма на човешка изява и продължават да носят брадви, което е изключително страшно”, категоричен е Владимиров.