Още по темата

Страната е обхваната от пожари, на места продължава да гори. Благоевград бе обгазен рано тази сутрин от продължаващия пожар на сметището в село Бучино. Изгорели са над 100 дка сухи треви и храсти, отделни дървета и 10 дка лозя. Според очевидци село Българчево не се вижда от дима.

"Няма превишения на нормите за качество на атмосферния въздух в резултат на възникналия пожар до депото за твърди битови отпадъци в землище на с. Бучино, община Благоевград", заявиха от РИОСВ – Благоевград.

През последното денонощие са подадени над 320 сигнала за пожари.

Близо 200 от огнищата са възникнали в сухи треви.

Над 9000 дка изгоряха в Южна България, а най-тежко е положението в Маджарово, където от вчера е обявено бедствено положение заради разрастващия се пожар между селата Бориславци и Малки воден.

Обхванати са вече над 8000 дка различна растителност, в това число и широколистна гора - 2000 дка.

Огънят пламна вчера по обяд, но заради вятъра в района бързо се разпространи на площ от няколко километра.

Днес стана ясно, че огънят е пламнал заради печене на патладжани за зимнина. Дядо Христо и внукът му запалили огън, за да могат да опекат патладжаните. Вятърът обаче разпалил огъня и той тръгнал към тревата. Властите съобщиха, че виновникът за пожара е задържан и ще понесе отговорност.

Към момента няма опасност за населението въпреки, че огънят вече е на няколкостотин метра от къщите:

"Вижте колко близо сме. Няма и 500 метра от селото. Цял ден сме под напрежение", сподели пред NOVA разтревожена жена от района.

Властите съобщиха, че днес в гасенето на огъня там ще се включат и 50 военни. Вчера премиерът Бойко Борисов нареди на властите да оказват съдействие, за да се изгасят по-бързо огнищата.

Заради горещините днес се очакват проблеми и подпалване на нови огнища:

"В близките години такъв пожар не е имало. Тука зайци, диви животни, всичко избяга на различни посоки. Страшно!", разказа местен жител.

Другите пожари - във Варненска област и в Благоевградско към момента са овладени.