1 февруари: 5 жертви, опасно прелели реки, бедстващи райони и много щети
Източник: БГНЕС
124

"Като неокончателна информация днешният ден би могъл да бъде запомнен освен с всички поражения и щети, и с 5 жертви. Имаме много горещи точки в страната, не само във варненско. Споменахте Бургас, Хасковско, Кърджали, Благоевградска област, надолу Петрич".

Това каза Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете относно ситуацията вследствие на ураганните ветрове и наводненията в страната в интервю по Би Ти Ви.

„Мобилизацията навсякъде е на ниво – и Гражданска защита, и местните власти и фирми. Тук има мобилизирани допълнително 40 човека от армията. Всички сили са навън и това, което е по силите на всички се прави. За съжаление, понякога срещу природните стихии сме безсилни”, обясни Дончев.

„Нека да допълня тъжната картина, която описваме заедно с вас – днешният ден имаме и няколко жертви. Последната информация е, че двама души с кола паднали в реката близо до Девин”, каза още Томислав Дончев.

Мъж на 47 години и деветгодишното му дете от село Илинденци, община Струмяни, се удавиха в придошлата вода в дере в местността Ставен днес.

В неизвестност от следобяда е 30-годишна жена, която е излязла днес на разходка с кучето си край градската река в Петрич. Това каза за БТА областният управител Бисер Михайлов.

Продължаваме да следим за обстановката в района след падналите дъждове и обилното снеготопене, които са причина за покачване на водите на реките в района, посочи още той. Няма селища, откъснати заради поражения по пътищата, както и населени места в областта с нарушено електрозахранване, добави Бисер Михайлов.

Бедствено е положението в редица райони на Източна и Южна България заради проливните дъждове и ураганния вятър.

Продължават усилията на над 300 служители на вътрешното министерство за преодоляване на последствията от усложнената оперативна обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" инж. Николай Николов посети област Бургас и се запозна с действията на спасителните екипи. Към момента пожарникари, спасители и полицаи участват в локализирането и ликвидирането на над 40 произшествия. Няма данни за пострадали хора, съобщиха от МВР.

В област Бургас е регистрирано свлачище в района на село Билка и е затворен за преминаване Рижкия проход. На място, за да почисти пътя е екип от областното пътно управление. Наводнена е основно северната част на бургаския квартал "Лозово". Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрическото захранването. В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Граждани са подали сигнали, че в к-с "Меден Рудник" заради силния вятър има висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени са и дървета.

В село Ливат реката е преляла и е наводнила част от околните дворове и къщи. Подобно е и положението в село Лясково, Карнобат и околните малки населени места. В община Средец има множество сигнали за наводнени къщи и паднали дървета. В с. Дебелт от наводнени постройки са евакуирани 10 души. Създадените групи за наблюдение са регистрирали покачване нивото на водата в язовира до с. Зорница. Сигнали за наводнения са получени и от хора, живеещи в селата Белила, Светлина, Дюлево, Дебелт и Радойново.

На територията на област Бургас, поради наводнение на пътното платно, са затворени главен път Бургас - Варна /за леки автомобили/, пътят Обзор - Варна и пътят Бургас - Средец в района на с. Константиново.

Отворен за преминаване е пътят между Гоце Делчев и Сатовча. Само тази сутрин са получени над 30 сигнала за отводнявания и отстраняване на паднали дървета. Регистрирано е повишаване на нивото на реките в областта /Струма с около 60см/. Общински фирми участват в почистването на паднали камъни и дървета на пътното платно на пътищата Белица – Семково и Якоруда – Трещеник.

Към момента нивото на река Черна в град Смолян остава високо. Пет пожарни екипа отводняват различни адреси в района. Обявено е бедствено положение на територията на община Девин.

В област Сливен пътищата са проходими при зимни условия. Пътните настилки в равнинната част и планинската част са мокри. Активизирано е свлачище на път II-48 /Петолъчката – Котел/ на 100 м от разклона за с. Жеравна /Община Котел/. Затворено за движение е едното платно.

Продължава да бъде усложнена обстановката в гр. Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на населеното място. На територията на общината е обявено бедствено положение. В община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозволийско, Блъсково и Юнак.

Извършени са 10 отводнявания на общински обекти в град Елхово. Към момента няма обявено бедствено положение и не са въведени плановете за защита при бедствия. Своевременно се уведомяват областния и общинските съвети за сигурност относно нивото на реките.

Към момента нивата на реките в областта са - Тунджа при гр. Ямбол – 365 см при критично ниво 560 см, Тунджа при гр. Елхово - 367 см при критично ниво 395 см и Мочурица при с. Чарда- 325 см при критично ниво 495 см.

На територията на община Кърджали преливат микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Активирано е свлачище в близост до джамията на село Глухар. Непроходим е пътят Кърджали-Хасково през село Мост. В село Посник е прекъснато мостово съоръжение и е затруднена връзката със селата Посник, Девинци, Гургулица и Момина сълза. От преливането на микроязовир в с.Тютюнче, общ.Джебел се извеждат селскостопанските животни, които са в близост до язовира.

На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан има залети земеделски земи, дворове на къщи.

Екипи обхождат критичните точки и следят за нивото на реките и водоемите в района. Към момента не се налага евакуация.

В Дунавския район язовирите, които са определени в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение и няма получени сигнали за критични водни нива.

В област Шумен яз. "Тръница" ("Беждене") в землището на с. Тръница, общ. Нови Пазар е започнало преливане през преливника на язовира. След язовирната стена няма постъпила информация в БДУВДР-Плевен за критични водни нива. Язовирът е общинска собственост и язовирната му стена не е обявена в предаварийно състояние. Язовир "Одринци" контролирано се изпуска през основния изпускател. След язовирната стена няма постъпила информация за критични водни нива.

Язовир "Бойка" в поречие Русенски Лом контролирано се изпуска през основния изпускател. След язовирната стена няма постъпила информация за критични водни нива.

В Черноморския район язовирите, които са определени в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение и няма получени сигнали за критични водни нива. Язовир Маринка прелива през преливника.

В Източнобеломорския район от язовирите обявени в предаварийно състояние - Язовир "Злати войвода-4" в област Сливен е започнал преливане през стената, но е осигурена проводимост след него. Малките язовири във водосборната област на река Арда преливат почти всички, но контролирано и са под постоянно наблюдение.

В Западнобеломорския район няма получени сигнали за засегнати населени места от вредното въздействие на водитe, както и за критични нива и аварийни ситуации по реките в Западнобеломорски район за басейново управление.

След обилни валежи от дъжд, на места и сняг, придружени с бурен вятър, през последното денонощие някои райони на Югоизточна България към момента остават – частично или цялостно – с нарушено електрозахранване.

Основно са засегнати селища в области Пазарджик и Кърджали, както и в Смолян, Бургас и Ямбол, съобщиха от ЕВН.

В някои общини е обявено и бедствено положение като обстановката е усложнена поради преливания на реки и затворени пътища. В редица райони има паднали дървета, скъсани въздушни електропроводи, а на места и счупени стълбове от електроразпределителната мрежа. Ураганният вятър възпрепятства техническите дейности по възстановяване на електропроводите.

Към 14:30 ч. на 01.02.2015 г. в област Пазарджик без електрозахранване остават села и местности във високите части на общини Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. Продължават дейностите на мобилизираните в областта 16 групи по възстановяване на схемите на захранване.

В области Кърджали и Смолян без захранване са предимно малки села и махали. Общо 41 групи работят по възстановяване на схемата в тези области. В област Бургас са засегнати основно селища в южните части на областта, в района на община Средец. Някои повреди са усложнени и от 5 счупени стълба от мрежата.

Дружеството има готовност да мобилизира допълнителни аварийни екипи. Всички групи са подготвени с необходимата техника и материали.

Коментари 124
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

124 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 19 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 20 минути

Вдигат заплатите в армията

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"