Още по темата

Стотици чували с листа са събрани вече в районите на бурята, разразила се вчера следобед в Пловдив.

Силната градушка обрули дърветата, листата запушиха шахтите и на много места улиците се превърнаха в канали.

Тази сутрин движението е нормализирано, градът се почиства, поне по централните артерии шахтите са със свободен достъп.

Вижте снимки от Пловдив след градушката и проливните дъждове в нашата галерия

Драматично е положението в подлеза на аптека „Марица”, където водата вчера се изсипваше като водопад от Главната.

Търговците там при всеки силен дъжд преминават през същото вече години и така и нищо не се прави. Шахтите по обновената преди години с декоративни плочки Главна са твърде малки, а нивелацията на улицата води всяка капка дъжд до подлеза, пълен с магазини.

Голяма част от стоките вече не става за нищо. Счупените стъкла пък нараниха трима смелчаци, преминали през половинметровата вълна вчера.

Източник: Веселина Божилова, БГНЕС

Впрочем подлезът е единствената възможна пешеходна връзка, оттук минават много туристи, защото той води потока и от пешеходния мост.

След като общината не прави нищо вече толкова време, търговците днес обмисляха да заведат дело. Тъй като неволята учи, някои от тях вече са инвестирали в помпи и сами се борят със стихията.

Благодарение на бърза реакция на доброволци, подобна ситуация е предотвратена в друг ключов подлез в града- Археологическия.

Там щетите са минимални. На много места в града едрите парчета лед, падащи от небето със страшна сила, са изпочупили стъкла. Само в химическия факултет на Пловдивския университет трябва да се подменят 17 прозорци.

Пороят в областта засегна най-силно Клисура и карловското село Розино, където са наводнени над 50 къщи. Кметът на Карлово обяви частично бедствено положение в град Клисура и селата Розино и Слатина.

Подбалканският път, минаващ през Розино, тази сутрин е отворен за движение, но чистенето продължава.