Още по темата

Щетите от пожара в къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал "Бояна" са за над 1 милиона лева. Мебелите са скъпи, има много изгорели картини, разказа в пряко включване от мястото в "Здравей, България" репортерът Тина Ивайлова.

В нощта срещу понеделник двама маскирани запалиха резиденцията на Баневи. Според записите от охранителните камери единият от тях е бил въоръжен. Собствениците по това време не са били в имота.

Евгения Банева е коментирала, че преди няколко дни неизвестен мъж е поискал по телефона 500 хиляди евро. Тя е отказала, а мъжът е заявил „да събира пари за нови мебели”.

Полицията работи по версията за умишлен палеж. По-късно днес се очаква да стане ясно дали има заподозрени и задържани за пожара.

Как изглежа резиденцията на Баневи преди и след палежа - вижте във видеото

Имената на бизнесмените Николай и Евгения Баневи са популярни още от 90-те години с луксозния си начин на живот. През 2010 г. стана култова реплика на Банев, че заради икономическата криза пътува повече с майбах вместо със самолет.

Също през 2010 г. имотът на Баневи в "Бояна" бе сред сградите, снимани от хеликоптер от НАП. "Стойността на този имот сигурно е една стотна от стойността на холдинга", коментира тогава Николай Банев, сравнявайки къщата си с основания през 1990 г. от него холдинг АКБ Форес.

През последните години в медиите се заговори за дългове на семейството. Агенцията за приватизация водела над 20 дела срещу фирми на Банев, за да си върне дългове за 4,5 млн. лв.

Двамата се изкушават и от политика. През 1914 г. Евгения Банева се кандидатира за евродепутат, а Николай Банев заяви, че ще се кандидатира за президент на предстоящите наесен избори.