Още по темата

Евгения Банева обяви в ефира на NOVA, че палежът на нейната и на мъжа ѝ Николай къща в София е дело на човек, който има протекцията на властта.

Тя посочи, че е получавала множество заплахи през последните две години и половина, с искания за различни суми, от хора, които „очевидно са свиканали така да си изкарват прехраната”.

Залагани са бомби в офисите на фирми на семейството, имало е опити за опожаряване, пребивани и заплашвани са техни служители, както и заплахи за публикуване на нейни голи снимки, твърди Евгения Банева.

„Не знам докъде е стигнало разследването конкретно по този случай”, посочи тя за палежа на корпоративната резиденция на семейството в София. „Съпругът ми е там, изглежда той има повече сили”.

По думите на Евгения Банева жалби са подадени до всички институции и палежът не е инсценировка.

Тя отказа да назове името на човека, който я изнудва, тъй като се опасява да не бъде съдена за обида.

„Покушенията срещу семейството ми и наши служители датират от повече от две години и половина. Има различни палежи, слагани са бомби в офиси. Това са случаи, за които сме писали жалби. Случаите са абсолютно идентични, от един и същи подбудител. Извършителите са от неговия кръг. Пак ще се въздържа да коментирам конкретно имена, тъй като когато съм казвала, заведоха срещу мен дело за обида и блокираха имущество за стотици хиляди левове. Оставям на прокуратурата да си свърши работата”, посочи Банева.

Според нея, този, който изнудва семейството се е хвалел с връзки на високо ниво. Включително, че познава депутата Делян Пеевски.

„Човекът, който ни изнудва, казва, че се ползва с възможно най-голямата протекция на държавно ниво. Споменава името на Делян Пеевски. Не мога да знам дали това е така, но мълчанието на прокуратурата две години и половина при толкова много свидетелски показания за мен е показателно”, заяви Банева.

Тя е искала среща с главния прокурор Сотир Цацаров, но такава ѝ е била отказана. За ставащото са знаели и депутати, но те съветвали семейство Баневи да плати.

„Става въпрос за едно абсолютно беззаконие, което смятам, че всички граждани усещат ежедневно. При нас е състояние на терор”, категорична е Евгения Банева.