Още по темата

Пожарната обстановка на територията на страната се усложнява, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Само за последното денонощие са реагирани близо 300 сигнала.

Има двама пострадали.

Една от причините за огнената стихия е, че в много от населените места продължават да се палят ниви и стърнища въпреки, че е забранено.

Именно заради нерегламентиран палеж вчера горяха 500 декара дъбова гора край ямболските села Челник и Тамарино, в подножието на хълма Бакаджика.

Пламъците са локализирани и потушени за около пет часа, но огънят е нанесъл огромни щети.

Повече от 11 часа продължи борбата с огнената стихия и в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал Ветрен и бургаските села Изворище и Банево.

Още 11 000 декара с ниска растителност изгоряха.

Вижте какво трябва да се спазва, за да не се стига до пожари:

Да не се пали огън в горите и на 100 метра от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.

Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за бързо разпространение на пожара.

Да не се изхвърлят неизгасени клечки кибрит и угарки от цигари. Да не се допуска деца да играят с огън. Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите и ловците по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.

Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене.

Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Да не се оставя запаления огън без наблюдение.