Още по темата

Бизнесменът Абдуллах Бююк, който беше предаден от страната ни на турските власти вчера, беше разпитан в одринската полиция. Той е прегледан от местни лекари и се очаква ще бъде транспортиран до Истанбул, съобщава БНТ.

Причината за предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, когото властите там издирват във връзка с опита за преврат от 15 юли, е липсата на валидни документи. Това съобщи пред бТВ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

„Категорично искам да заявя, че няма договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк”, каза и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев на пресконференция днес. „Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол“, подчерта той.

Ръководителят на Дирекция „Миграция“ старши комисар Николай Николов посочи, че рутинна проверка, извършена на пътя от столичната дирекция на вътрешните работи вчера преди обяд, е установила, че въпросното лице пътува без документи.

„Не сме имали предварителна комуникация с турските власти относно задържането на Абдуллах Бююк и връщането му в Турция”, одбави Николов.

„Имаме писмен документ, че той не се е регистрирал и не се намира в процедура от Държавна агенция по бежанците”, поясни комисарят.

„Установено е, че към датата на издаване на заповедта лицето пребивава незаконно в страната и като длъжностно лице съм взел необходимите мерки да бъде прекратен този негов противоправен статут“, заяви Николов. Във връзка с това, че процедурата за екстрадирането на Бююк не е била наблюдавана от представител на омбудсмана, както се изисква по Закона за чужденците.

По-рано Бъчварова обясни, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това било установено при проверка в базата данни на Интерпол.

„Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно”, уточни Бъчварова.

„Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях”, обясни вътрешният министър.

По думите ѝ преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда.

След отказа за екстрадирането му обаче той се отказал от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.

Турция търси "предателя" Абдулах Бююк в България

Мотористи излязоха в цялата страна, съдийката в отпуск

Турският посланик: Мотористи се опитаха да нахлуят в посолството

„Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, е недопустим”, смята Бъчварова.

Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството, добави министърът. По думите ѝ той е предаден с протокол на турските власти, със спазване на всички процедури. Тя призна обаче, че е нямало омбудсман при предаването.

„Не сме търгували това решение по никакъв начин”, подчерта Бъчварова и посочи, че екстрадирането на Бююк няма нищо общо с евентуално връщане на Фарук Бекташ в България, за да бъде съден, след като уби двама мотористи у нас и избяга, докато беше пуснат от съда под домашен арест.

След бягството на Бекташ стотици рокери протестираха пред Съдебната палата и турското посолство, като тази седмица протестът прерасна в национален.

„Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, каза Бъчварова.