Още по темата

Соченият за мозък на ало измамниците у нас Димитър Серафимов-Келеша и братовчед му Серафим Серафимов бяха арестувани от полицията.

Двамата мъже от Левски се озоваха в в ареста в Пловдив след проведена специализирана акция в града под тепетата.

Келеша е доайенът на телефонните измами у нас, съобщава Монитор

И той, и братовчед му са с криминално известни, с предишни присъди. Кланът Серафимови е един от най-големите в страната. В схемата са замесени синове, жени и близки роднина на двамата арестувани. Печелят десетки хиляди левове на седмица.

Издирват се още двама техни съучастници,

които лъгали и ограбвали наивни старци по телефона.

Последните двама са мъж и жена, живеели на семейни начала. Групата била разбита, когато така нареченото муле се усетило, че са го пратили да прибира престъпни пари, и се обадило в полицията.

Ало измамниците били толкова опитни,

че за да заличат следите си, звънели на жертвите си от румънски СИМ карти. На случаен принцип била избрана възрастна жена от Пловдив. Обадили й се, за да й кажат, че племенницата й от Германия праща 32 хиляди евро. За целта обаче бабата трябвало да плати на митница Пловдив определена сума. Така мулето било пратено за парите, 2000 лева, но се усетило, че го привличат в схема, и сезирало униформените.

Нов вид телефонна измама - крадци лъжат, че ще хванат крадеца

Телефонни измамници атакуваха и дете 

Благодарение на ударната работа през последната година са разбити и разкрити десет такива групи в Пловдив. Освен превенцията особено важно е заловените ало мошеници да остават за дълго в затвора, защото вече имаме трето поколение телефонни измамници. По отношение на постигнати осъдителни присъди в Пловдив имаме традиции и сме на челно място, подчерта заместник окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Преди седмица инспектор Стефан Попов от "Национална полиция" заяви, че за последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо. Освен това в момента тези мошеници били трето поколение, а бизнесът е родов.