Още по темата

Българската спортистка Силвия Дънекова, която даде положителна допинг проба на Олимпийските игри в Рио споделя, че даването на проба за нея е било като участие в криминален сериал, информира NOVA.

„Когато влязох в тази допинг станция, все едно влязох във филм от местопрестъплението,

машини за стотици милиони”,

каза състезателката и подчерта, че тези технологии винаги могат да изкарат резултат, който да уличи състезател в нещо нередно.

Дънекова е категорична, че не е взимала забранени вещества в Рио: „За мен правилата са много ясни, как си представяте, че мога да взема нещо, което да излезе в кръвта ми”.

Треньорът на 33-годишната атлетка е категоричен, че и преди Игрите тя е била много стриктна в това отношение и дори е рискувала здравето си. „Беше болна и пиеше билки, вместо лекарства, за да няма нищо. Тя е 100% чиста.

Никога не е взимала забранени субстанции”, отсече Румен Ангелов.

Състезателката ни заминава за Бразилия напълно чиста, а доказателство за това е тест, направен в България. „Тя е заминала за Рио и е била с отрицателни проби, била е чиста, даже първата проба, която ѝ е направена в Рио, също е отрицателна”, обясни д-р Виолета Заркова, изп. дир. на Антидопингов център.

Междувременно стана ясно, че Силвия Дънекова е

отказала да даде обяснение пред Спортния арбитражен съд.

Добромир Карамаринов, председател на Българската федерация по лека атлетика, обясни: „Тя отказа изслушване. В цял свят се употребяват забранени вещества. Тези, които ги хващат по-малко, те работят с голям щаб от хората в чистата наука и вкарват състезателите и ги изчистват навреме”.

Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права.

За всички новини от Рио следете Gong.bg