Още по темата

Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие у нас. Това е един от изводите в годишния доклад на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), информира БГНЕС.

„В отделни случаи са налице опити за „изнасяне” на вътрешни проблеми към България и за

реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат националните ни интереси”,

посочват още от контраразузнаването в частта от Доклада, която е посветена на дейността на чужди специални служби срещу интересите на страната.

Годишният отчет отделя сериозно внимание на работата на агентите, свързана с борбата с корупцията, прането на пари и противодействието на контрабандата. През миналата година служители на агенцията провели 62 операции по противодействие на корупцията в редиците на държавните служители. Задържани са работещи в митниците, ИА “Автомобилна администрация”, надзиратели, магистрати. Повдигнати са обвинения на 39-има от тях.

Агенцията е работила по 13 сигнала във връзка с опити за “злонамерени атаки срещу някои финансово-кредитни институции”. От Агенцията отчитат сериозен ръст на докладите за съмнителни операции при трансфер на пари.

ДАНС е сезирала прокуратурата за случаи на

осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация,

изразяващи се в разгласяване на държавна тайна и загуба на носител на класифицирана информация. Взети са и необходимите мерки по случаи на нерегламентиран достъп до чуждестранна класифицирана информация, отчита още Агенцията.

Сериозен ресурс ДАНС е отделило за противодействие на рисковете, свързани с миграцията, международния тероризъм и нарастващия екстремизъм, става ясно от документа.

На 25 лица през 2015 г. е наложена забрана да влизат в страната заради участие в нелегален трафик.

„Актуална остава оценката за възможност за планиране на терористичен акт в България

или за ползване на територията на страната като логистична база за подготовка на терористични посегателства срещу чужди интереси. През 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури, опериращи на територията на държави, където се водят военни действия”, пише още в доклада.

През 2015 г. обект на проучване са били 100 142 лица. Не е посочен колко от тях са българи и колко – чужди граждани.