Още по темата

„Съвсем нормално е, във всяка една политическа формация, която ще издига свой кандидат, съответният лидер да бъде разглеждан като потенциален кандидат”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Това е съвсем закономерно. И в БСП има немалко предложения, които са свързани с председателя Корнелия Нинова”, допълни той.

Относно кандидата на ГЕРБ за президентската кампания, Цветанов коментира, че и председателят на Народното събрание Цецка Цачева има всички качества да бъде кандидатирана, но от партията все още не са избрали своя кандидат.

„Вече има една несигурност в Европейския съюз. От тази гледна точка всяка една държава започва да адаптира законодателството си във връзка с новите предизвикателства. Разбира се, че ще има определени ограничения, но те са с една единствена цел – да могат да бъдат защитени правата на всички миролюбиви граждани, които са добросъвестни в обществото”, така председателят на ГЕРБ коментира новия антитерористичен закон.

По думите му в текста се предвижда доставчиците да могат да ограничават достъпа до социалните мрежи.

„Службите ще могат да ограничават правата на всички живеещи в района, където се провежда антитерористична операция”, посочи Цветанов.

Той допълни, че ако имуществото на хората е било унищожено при действията срещу терористи, държавата ще компенсира нанесените щети.

Остава и условието хора да бъдат подслушвани само с изричното разрешение на съдия.

Цветанов призна, че проучването на имигрантите от Сирия, влезли на територията на България след началото на бежанската криза в не малка част от случаите е „било много формално”.

„Прави се филтрационен център, за да може да база анализ на риска да се направи подбор и тези лица да бъдат извадени”, коментира Цветанов мерките за предотвратяване на влизането на терористи в страната.

Използването на специални разузнавателни средства ще продължи да става само с разрешение на съда, допълни той.

Във връзка със случая с изнасиленото момиче, което уби насилника си, Цветанов заяви: „С такова богато криминално досие и в тази ситуация, аз бих защитил момичето”.