7

Б ий Смарт Текнолоджис са победителите в инициативата The Venture – WIN THE RIGHT WAY в областта на социалното предприемачество. Те успяха да се преборят с проекта си за първото място и вчера бяха обявени на официално събитие в София Тех Парк. Победителите ще представляват страната ни в световната надпревара за фонд от 1 милион долара.

Световният финал на "The Venture – WIN THE RIGHT WAY" ще се проведе в Ню Йорк и българите ще трябва да влязат в надпревара за финансирането с над 25 проекта от цял свят.

Предстои всички финалисти от страните участници да заминат на едноседмичен тренировъчен лагер в Лондон и Оксфорд през март 2016 г. Те ще имат шанса да се срещнат и да обсъдят проектите си с водещи лидери на компании от технологичния бранш, а техни ментори ще бъдат професионални експерти.

В България, в оспорваната надпревара с над 50 проекта в областта на социалното предприемачество, журито отличи тези, които имат най-глобално и универсално приложение и отражение върху живота на хората, ще повлияят в значителна степен на подобряването му и са в напреднал стадий на разработка и приложение.

Бий Смарт Текнолoджис е иновативна стартираща компания, която разработва комбинация от интегрирани хардуерни и софтуерни решения. Те предлагат система, която наблюдава, записва и анализира условията и качеството на живот в пчелните кошери.

Пчеларската индустрия страда от необичайно висока смъртност и загуби на цели пчелни колонии, за които причините все още не са напълно известни, информацията е оскъдна, а налични решения не съществуват. Поради човешка дейност и употреба на химикали, причинената от това имунна недостатъчност у пчелите води до измирането им в много части на света.

Бий Смарт Текнолoджис намира разрешение на този проблем в събирането и адекватното анализиране на детайлна информация за живота на пчелните колонии.

Компанията използва алгоритми, за да осмисли и визуализира жизнените показатели на пчелната колония в интерактивно информационно табло посредством комбинация от сензорни технологии, инсталирани в пчелния кошер.

По този начин пчеларите имат ясна представа за възникващи проблеми и кога точно да вземат мерки за тяхното решаване. С изградена инфраструктура от системи на компанията, Бий Смарт Текнолоджис може да събира и доставя информация за общото състояние на цели земеделски и селски райони по отношение на био-равновесието и да прави предвиждания за очакваните земеделски реколти.

Технологията има съвсем практическо приложение върху опазването на пчелите, а заедно с тях и на околната среда, както и върху пчеларския бизнес: информацията за правилните моменти за прилагане на лечение помага на пчеларите да опазят своите пчели, а пчелите не претоварват имунната си система и с времето я възстановят.

Това ще доведе до ръст в пчеларската индустрия, а земеделският сектор може да разчита на наличие на стабилни пчелни колонии, които опрашват огромна част от аграрните култури. Не на последно място земеделският отрасъл има възможност да използва информация, която никога до този момент не е била достъпна за анализ на еко-състоянието на цели райони от страната.

Бий Смарт Текнолоджис успяха да се преборят за първото място, а конкуренти им бяха другите двама финалисти в The Venture България - QSL Protocol (Quantitative Surveillance of Labor) и TICKEY.

Българското жури, което трябваше да определи финалистите сред над 50 качествени заявки от България в платформата The Venture, се състои от 7 уважавани професионалисти от различни области.

Негови членове са Елица Панайотова – изпълнителен директор „София тех парк”, Павел Езекиев – съосновател и управляващ партньор в рисковия инвестиционен фонда NEVEQ и ментор на стартъп компании от иновационните технологии, Галя Прокопиева – изпълнителен директор на „Икономедиа”, Христо Христов - изпълнителен директор на "Нетинфо", Манол Пейков – издател и собственик на издателска къща „Жанет 45”, Боян Бенев – водещ на телевизионно предаване, продуцент и предприемач, стартирал бизнес още на 16 години и Мирослава Симова – управляващ директор на „Pernod Ricard” за България, в ролята на наблюдател от страна на организатора.

България за втора поредна година бе избрана сред стотици държави да бъде една от страните, които имат възможността да се включат в инициативата The Venture. Идеята за проекта идва от разбирането, че на всеки пазар по света се заражда едно ново поколение потребители, които все повече вярват, че бизнесът трябва да бъде сила, която създава и работи в полза на доброто.

Социалната промяна все повече има нужда не само от усилията на правителства и неправителствените организации, но и от предприемачите, които могат да допринесат с идеите си за промяната на социалната среда около нас.

България е идентифицирана като пазар, който има потенциала да допринесе към инициативата и ще има шанса да излъчи свой локален победител, който да се състезава за наградата от 1 милион долара, за да реализира бизнес идеята си.

През юли 2016 г. в Ню Йорк, САЩ, ще бъдaт обявени победителите в състезанието, между които ще бъде разпределена останалата част от наградния фонд - 750 хил. долара, за да подкрепят и реализират своите бизнес идеи.

Официалният сайт www.theventure.com и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria са на разположение на всички, които искат да се запознаят с правилата на конкурса, с бизнес идеите на миналогодишните финалисти, както и с вдъхновяващите истории на някои от най-успешните социални предприемачи в света.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 36 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 3 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

<p>&quot;Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван&quot;</p>

The Jerusalem Post: Израел няма да поеме публично отговорност за взривовете в Иран

Свят Преди 4 часа

Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически"