Още по темата

Консумацията на бира в страната през 2015 г. се повишава до 72 литра средно на човек.

Това съобщи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова на пресконференция по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия.

Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно, уточни тя.

По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия, вече изпреварваме Великобритания, но сме далече от Чехия, където се пие 144 литра или Германия със 107 литра бира годишно, посочи тя.

Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе - 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с 10 пъти. Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените - пет пъти, показва проучването.

Радомирова коментира още, че в последно време все по-голяма популярност набират непастьоризираното или нефилтрираното пиво, които препращат към спомените от миналото.

Капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България в периода от 2011 до днес са над 315 млн. лева, а считано от 1994 г. - близо 1 млрд. 130 млн. лева, според данни на браншовата организация. Над 40 са новите марки и асортименти бира, позиционирани на пазара през последните 5 години, допълни Ивана Радомирова.

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите посочи, че през последните пет години членовете на Съюза са пуснали на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки.

Бирената индустрия се възстановява

По време на пресконференция на Съюза на пивоварите участие участие взе Пиер-Оливър Бержерон, генерален секретар на Пивоварите на Европа.

Той сподели, че европейската бирена индустрия се възстановява от финансовата криза. Секторът на продажби на бира в сферата на хотелиерството и ресторантьорството генерира около 23 млрд. евро. Самият пивоварен сектор - около 16 млрд. евро, а секторите на доставчиците на суровини и материали - над 8 млрд.

Бержорен допълва, че около 2,3 млн. са пряко или косвено заетите, свързани с бирения сектор.

Икономическият принос на бирения сектор е не само за тези, които работят директно за пивоварните, но и за европейската икономика като цяло.

Вижте снимки от пресконференцията по случай 25 години от създаването на Съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия.