Още по темата

Христиан Петров, бивш съветник на Бойко Борисов, докато беше кмет на София, поема ръководството на Центъра за градска мобилност. Столичният общински съвет прие днес новия състав на Борда на директорите. Промените бяха направени след журналистическо разследване за съмнителна обществена поръчка за монтаж на 60 спирки на градския транспорт.

Вижте още:

ГЕРБ застана зад Коцева, но гласува нейната оставка

Фандъкова: Съмненията за корупция се борят с проверки

Как съпруг на депутат от ГЕРБ печели поръчка в София

"С избирането ми днес, аз се ангажирам с три неща, за които да работя:

Първото е стартиране на процедурата за интелигентна система за таксуване. Надявам се тази обществена поръчка да стартира в най-кратки срокове", посочи Петров.

"Второто - изготвяне и направа на уеб платформа, която ще позволи на нашите клиенти да планират своето пътуване от точка А до точка Б в реално време - какви превозни средства трябва да вземат и за колко време ще стигнат. Платформата ще бъде интегрирана и със системата за обществените велосипеди.

Третата задача на новото ръководство ще бъде обособяване на автобусни ленти, така че градският транспорт да стане много по-бърз", каза Христиан Петров.

Той е съгласен с увеличаването на цената на билета за еднократно пътуване - по думите му така е в целия свят. Пътниците в София имат възможност да ползват абонаментни карти, които се продават на по-изгодна цена.

60 чисто нови автобуси ще обслужват автобусните линии в северните райони на София -

Орландовци, Бенковски, Бутонец, Бухово, Мировяне. Столичният общински съвет /СОС/ одобри проект за извънсъдебна спогодба и проект на договор за обществен превоз на пътници с "МТК Гроуп" ООД.

Вносителят на доклада, Карлос Контрера от "Патриоти за София", обясни пред журналисти, че с извънсъдебната спогодба се изчистват неуредени правоотношения между общината и частния превозвач. Урежда се изпълнението на конкурса и се въвеждат нови, по-благоприятни параметри за Столичната община.

Контрера посочи, че автобусите са изцяло нови, с Евро 6 стандарт и с климатик. Те ще заменят 25-30 годишни автобуси.