Още по темата

Вицепрезидентът Маргарита Попова обясни, че турският бизнесмен, сочен за финансист на организацията на враг номер 1 на Ердоган, не е имал право на убежище в България. Той е поискал такова заради политическо преследване в родината му. 

"Отговорът ми е кратък. Убежището е една от формите за закрила и в молбата,

която въпросният гражданин беше депозирал в президентската администрация и след проучвания на комисията в продължение на няколко месеца, не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон той да получи точно този тип закрила", посочи тя. 

​На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала предоставяне на убежище на Бююк, с аргумента, че „не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип”.

Абдуллах Бююк бе търсен в България от Анкара като член на терористичната организация на Фетуллах Гюлен, сочен за мозък на опита за преврат от 15 юли. На 10 август се разбра, че Бююк е бил предаден на границата с Турция, но без знанието на омбудсмана и в нарушение на редица правила. Бил е хванат в "Младост" с нередовни документи. Премиерът Бойко Борисов посочи сутринта, че има неясноти около предаването на Бююк, но на България ѝ е по-важно да се опази от мигрантите в Турция. 

Бююк е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари е поискал политическо убежище. В публикация от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Бююк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне. През август м.г. заподозреният във връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул.

Турция търси "предателя" Абдуллах Бююк в България

И Бъчварова, и Арабаджиев отричат за сделка с Турция

„Претендира се за политически преследвания,

за това че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Така че аз съм следвала закона, без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите са действали, както са намерили за добре според закона и установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, тъй като не е в моята компетентност и не е коректно”, допълни Попова.

Междувременно от "Протестна мрежа" поискаха

оставка на цялото правителство заради спорната екстрадиция на турския гражданин. 

В декларация организацията обяви, че действията на МВР са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона и че с този акт правителството е поставило България в унизително и срамно положение.

С плакати "Оставка"и  "Позор", рано тази сутрин, представители на „Протестна мрежа” посрещнаха премиера Борисов пред сградата на NOVA за интервюто, което той даде.

„Предаването на Абдуллах Бююк на Турция е извършено по „полубандитски начин”.

Само незаивисмият съд може да прецени дали той трябва да бъде експулсиран по този начин, който прилича на едно отвличане. Апелирам към главния прокурор да извърши проверка”.

Това заяви в „Здравей, България” по NOVA адвокат Михаил Екимджиев.