29

48 души са задържани в България и Италия при международна операция "Шок" - 2, съобщи пресцентърът на МВР. Операцията е в сътрудничество с Европол.

Очаква се арестите да обхванат 80 души, от които 61 са българи.

В ход са полицейски действия в София, Стара Загора, Добрич, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново, се посочва в съобщението.

Процесуално-следствените действия продължават.

За кражба на около 1 млн. евро от банкови карти са заподозрени участниците в престъпната група, срещу която днес беше осъществена международната полицейска операция "Шок - 2", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Цветанов съобщи, че при обиск в пловдивското село Строево е открита лаборатория, в която са подготвяли фалшиви кредитни карти и документи.

Задържаните в голямата си част са познати на правоохранителната система в цяла Европа. Има лица, които са задържани и преди, излежавали са своите присъди в Италия, Франция и други държави от ЕС, каза вътрешният министър.

Той уточни, че операцията е насочена срещу лица, които се занимават със скиминг устройства, източване на банкомати с фалшиви кредитни карти.

Операцията започна съвместно между България и Италия, координирана от Европол, отбеляза Цветанов.

"България се очертава като водеща в изработването и участието в източването на кредитни карти. За голямо съжаление, България показва сериозен интелектуален потенциал в този вид престъпна дейност", каза още вътрешният министър.

Това е втората подобна акция на МВР за издирване на хора с влезли в сила европейски заповеди за арест. При първата операция "Шок"през юли 2011 г. бяха арестувани близо 60 души.

Сред тях бе и Стефан Кленовски, който бе арестуван през януари т.г. и по-късно екстрадиран в Италия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@