2

Т е са братя, превърнали се в съвременни самураи, които вярват, че промяната е в здравите деца. По образование са икономисти, но най-голямата им страст си остава бразилското Джу Джицу – уникално бойно изкуство и спорт, събрал в себе си духа на традициите и на съвремието.

Те са – Влади и Боби, едни от финалистите в социалната инициатива Game changers – ПРОМЯНАТА. Двамата категорично обявяват война на наднорменото тегло и затлъстяването при децата, защото вярват, че спортът и ценностите създават здрави и уверени деца.

За Vesti.bg Влади и Боби разказват за страстта към бразилското Джу Джицу, силата на спорта да променя, както и за ползите от програмата им, насочена към децата.

Поводът за разговора ни е инициативата ПРОМЯНАТА, която се реализира от фондация Reach for Change, и в която спортен клуб "Twisted Jiu Jitsu" е едни от финалистите. Какво Ви мотивира да се включите в инициативата?

- Конкурсът на фондация Reach for Change е една прекрасна възможност за хора като нас, които са живо заинтересовани да променят средата около себе си и да помагат на околните с това, което могат най-добре, да открият и развият своя потенциал. Самият формат позволява човек да бъде креативен, да изразява себе си чрез идеите си и да ги реализира. Това можем да кажем към днешна дата, близо половин година след старта на конкурса. Иначе в началото основни бяха мотивацията и желанието ни да демонстрираме какво правим, че го правим успешно и че имаме страхотен план, как да променим живота на много български деца.

Кое Ви запали за бразилското Джу Джицу и от кога се занимавате с него?

- Боби: При нас, както може би и при повечето братя и сестри, интересът при „по-големия“ се предава лесно на „по-малкия“. Влади започна да се занимава с бразилско Джу Джицу още по време на следването си в Германия и почти веднага успя да запали и мен.

- Влади: Започнахме да обменяме техники, посещаваме семинари и мечтаем един ден в България всеки да може да тренира този уникален спорт, който за нас се превърна и в начин на живот. Вече близо 8 години се занимаваме активно с този спорт, а през последните 6 години преподаваме и развиваме нашия клуб – Twisted Jiu Jitsu.

Разкажете ни повече за детската програма на клуба „Туистед Кидс“, която е насочена към борба с наднорменото тегло и затлъстяването при подрастващите?

- Програмата ни Twisted Kids е естественото развитие на цялостната ни концепция за развитие на спорт в България. Започнахме с възрастните и когато видяхме, ползите, които всеки един от нас имаше върху себе си и живота си, както и нарастващия интерес от страна на хората разбрахме, че трябва да го насочим и към децата. Когато обаче децата започнаха да идват в залата и трудно да изпълняват основни физически упражнения и движения, осъзнахме, че проблемите са сериозни. Тогава започнахме да развиваме програмата в цялостната ѝ форма – постоянна работа с родителите и идеята за сътрудничество с институциите (детски градини и училища), които имат пряк контрол върху живота на децата. Само по този начин вярваме, че можем да направим истинската промяна в негативната статистика.

Всяко трето дете в България е с надномерно тегло.

Страната ни е на челните класации по затлъстяване, сърдечно съдови заболявания и др., и тази тенденция продължава да се запазва и развива. Това са известни проблеми, за които много се говори, а всъщност много малко се прави. Когато стартирахме нашите занимания с децата, знаехме, че трябва да променим това нещо и започнахме активно да работим не само за физическото развитие на децата, но и за техните хранителни навици. Редовно обсъждаме процесите с родителите, опитваме се да им даваме насоки, така че децата им да растат по-здрави и по-щастливи. Развиваме спорт по правилен, модерен и уникален за страната ни начин.

Освен това нашата кауза не е с фокус единствено върху храненето или движението и именно затова се нарича „Здрави деца“ – което включва, както всичко изброено по-горе, така и сериозен акцент върху общуването и правилните ценности, за да можем да създадем наистина едно „по-здраво“ във всяко едно отношение поколение.

Какви са причините според Вас за нарастващия процент на децата с наднормено тегло в България?

- Причините са доста комплексни. Недостатъчната физическа активност, лошите хранителни навици и лесния достъп до некачествената храна, както и липсата на достатъчно добър личен пример и ангажимент от страна на възрасните. Всичко това създава предпоставките, които вече се виждат ясно и в статистиката. Проблемът е, че тези плашещи цифри се неглижират, защото реално това не са непременно проблеми на настоящето. Тези деца обаче ще пораснат и ще се превърнат в болни възрастни. Те от своя страна също ще имат деца и така порочният кръг се затваря.

На какво искате да научите децата, които се включват в програмата?

- Искаме на първо място да ги научим, че спортът е здраве, да се научат да обичат активния живот, както и че могат да спортуват и да се забавляват едновременно. След това започваме постепенно да изграждаме у тях ценностите, които вярваме, че всеки човек трябва да притежава, за да бъде пълноценен възрастен. Не на последно място се опитваме да изградим основни хранителни навици не само в децата, но и в родителите им, така че процесът да не се прекъсва.

Има и още нещо, за което много хора не си дават сметка – ако наистина се научиш да обичаш даден спорт и за теб това да можеш да го практикуваш е изключително важно, ти автоматично ще започнеш да подобряваш хранителните си навици, да се интересуваш за това как трябва да се храниш, за да можеш да спортуваш пълноценно и за теб това да не е кошмар. Така се получава един автоматизъм в целия процес, който с „невидимата“ си ръка подрежда основни неща, важни за това какъв живот водим.

Ако Вие сте следващите победители, какво да очакваме от вас?

- Можете да очаквате развиването на програмата ни в още по-голям мащаб, разширяване на клоновата ни мрежа, разработване на специална програма за прилагане в училищата и адаптирането и за деца в неравностойно положение по примера на нашите ментори от Швеция и Бразилия. Не на последно място стартирането на националната платформа „Здрави деца“, която ще има за цел да обедини всички заинтересовани лица (публични институции, представители на бизнеса, спортната общественост и т.н.), така че да могат съвместно да работят за промяната на статуквото и коригиране на плачевните статистики, които цитирахме по-горе.

В какво се изразява промяна за Вас?

- Промяната се изразява в това максимален брой хора да променят своите нагласи и начин на поведение. В това всеки да е наясно, че със своите действия влияе върху средата, в която живее и хората, които го заобикалят. Само така един ден децата ни ще обитават държава, която е наистина едно по-приятно място за живот. Промяната не на последно място е в това да станем по-активни, по-дисциплинирани, по-трудолюбиви и по-смирени.

А лесно ли е да я постигнем?

- На теория – да, на практика – не съвсем. Не е лесно да се бориш с лесното и достъпното – много по-интуитивно е човек да се носи по течението, да се задоволява с малко и да не смее да излезе от комфорта. Е, Бразилското Джу джицу променя това. То ни кара да сме по-честни към себе си и околните и постепенно да пожелаем и приемем промяната. Защото нищо на този свят не е вечно и няма нищо по-естествено за човек от това да се стреми към по-добро.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 3 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 7 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 7 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 7 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 7 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 7 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 7 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"