Да поговорим за секс
Източник: netinfo
20

Tя е от онези млади, откровени и нахъсани млади хора, които обичат да бъдат на открито – в буквалния и преносния смисъл. Обича откровените разговори, в които се говори без задръжки и без притеснения – дори когато на прицел е поредната за обществото тема-табу, а именно – сексът. Представяме ви Николета Попкостадинова, финалист в социално отговорната инициатива Game changers – Промяната, която има за цел да подобри живота на децата и младите хора, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика. А идеята на Николета е не просто смела, а крайно необходима – тя иска да създаде онлайн платформа за сексуално образование. Място, където младите хора ще могат да се информират и образоват за сексуалното здраве, интимните отношения и половия живот – на приятелски език, просто, ясно и разбираемо.

Защо сексът продължава да попада в графата „шушу-мушу”  и защо е толкова важно да поговорим открито по темата, отговаря самата Николета… откровено и без притеснения.

А ако искате да ги подкрепите и да се запознаете и с останалите финалисти, посетете страницата на инициативата.

- Коя е Николета Попкостадинова?  
- Последните близо три години бях мениджър „Международни проекти” във фестивалите One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week на сп. Едно. Преди това живях и работих в Амстердам, където завърших магистратура Communication Studies и бях част от стартовия екип на проект на Radio Netherlands Worldwide за подобряване на сексуалното здраве в Югоизточна Азия.  Преди да замина за Холандия, бях редактор на списание Vice в София, а преди това журналист в отдел „Общество” на вестник „Капитал”. В „Капитал” започнах работа, докато бях последен семестър бакалавър в Американския университет в България със специалност „Журналистика и масови комуникации”.

През цялото това време съм работила в по-малки и по-големи проекти в сферата на човешките права по света и у нас. Фокусът им винаги е бил маргиналните хора, чийто живот някак си все изпада от полезрението на мнозинството. Обичам да съм навън, на открито, ако може през цялото време, по планини, гори, морета... И през цялото време да има приключения. Обичам смислените лични разговори, в които стигам до различни интересни гледни точки за отношенията си със света и за мен самата.

- Защо избра сексуалното образование за своя проект?
- Защото у нас няма сексуално образование (то е оставено за часовете по СИП и обхванатият брой деца е много малък), а в семейството темата „секс” е табу. Децата се учат от връстниците си, от порно филмите, от неформалния си опит на принципа проба-грешка. И резултатът е – България е на дъното на всички положителни и в челото на всички негативни световни статистики за сексуално здраве. Каквото и да хванете – използване на контрацепция, нежелани бременности, аборти, полово предавани болести...
Ето едни от последните: "Девет от всеки нови десет случаи на ХИВ са хванали инфекцията по сексуален път. Преди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици," по данни на МЗ за 2014. Тук става въпрос за ХИВ/СПИН – тема, за която като че ли се тръби отвсякъде, едва ли не е отживелица. А какво остава за по-непопулярни аспекти от сексуалното здраве?

Ето защо, според мен, образователна онлайн платформа за сексуално здраве и ефективното й популяризиране са страшно необходими у нас. Още повече – тя няма да е само за рисковете на половия живот, но и за интимните отношения между хората. Защото сексуалното образование, каквото няма у нас, е много повече от информация за контарцепция. То е и възпитаване на отношение към собственото ни тяло, към себе си и към другите около нас, както и на уменията за общуване.

Ще се подобри сексуалното здраве на тийнейджърите. Също така ще им се помогне да усвоят уменията да управляват рисковете в сексуалния си живот, да устояват на натиск, да защитават позициите си, да общуват с другите свободно и пълноценно, да знаят какво е окей и какво не е и как да получат помощ или съвет. Ще могат да направят своя информиран избор във всеки един момент и ще бъдат по-отговорни и толерантни към себе си и към тези, с които общуват.

Тук не е ли особено важна ролята на семейството и според теб българските родители говорят ли открито с децата си по тази тема?
Да, изключително важна е. Трябва децата да са спокойни и уверени, сигурни, че винаги  могат да се обърнат към някого от семейството с какъвто и да е въпрос или проблеми и да знаят, че ще бъдат приети и изслушани с разбиране. Ако в семейството няма отговор, да го потърсят заедно. За съжаление това е рядкост у нас. В по-голяма част от българските семейства има едновременно  старомоден свян и недостатъчна информираност, за да говорят честно и адекватно по тази тема.  И става въпрос не само за „Как се правят бебета” и „Какво е презерватив”, но и въпроси като „Напоследък ерекцията ми е болезнена, какво да правя”, както и „Може ли да съм влюбена в две момчета едновременно” и „Откакто най-добрата ми приятелка си има гадже, не ми обръща никакво внимание. Как да си я спечеля обратно?”. Сексът и интимността са едни от най-вълнуващите и в същото време най-смущаващите и объркващи теми в живота на всеки тийнейджър. Но за съжаление, те са само шушу-мушу, а не откровени и приятелски разговори.

- Защо според теб, в повечето семейства тази тема като че ли е табу?
- Защото така е било и в техните семейства, когато са били малки. Защото това е тема, която в същността си е истински деликатна и разговорите по нея – трудни.  Защото няма достатъчно ясна, проста и достъпна информация. Защото „сме цъфнали и вързали”, че и за това да се тревожим. Защото е общоприето темата „секс” да се изчерпва с презервативи и ХИВ/СПИН. Но сексът и интимните отношения са много повече от репродуктивен метод или начин да хванеш някоя зараза. И съответно, също като правилата за движение по улиците и много други знания и социални умения, сексуалното здраве е предмет на възпитание и образование.   

- А каква трябва да бъде ролята на образованието?
- Да възпитава отношение към собственото ни тяло, към себе си и към тези, с които общуваме. Да дава информация за кое къде е и за какво служи, как да се грижим за него, как да опазим себе си и другите около нас. Кое е окей и кое не е. Да възпитава хигиенни навици, както и отговорно и толерантно поведение отново първо към себе си и после към другите. Да е изчерпателно, както за рисковете в сексуалния живот, така и по актуални теми като „секс и насилие в интернет”, „как да се предпазим от неприятни ситуации на купон”, „влиянието на алкохол, цигари и наркотици”...  Да дава идеи, когато не знаем нещо, кого и как да попитаме за най-добрия съвет, за да не изпадаме в рискове.

- Как би изглеждал сайтът, който предлагаш, и с какво той ще бъде полезен на младите хора? Как ще се казва той?
- Най-важното е, че всичко ще е написано просто, ясно, приятелски. Без жаргони и цинизми, изчерпателно, на езика на тинейджърите, така че да могат да го разберат, запомнят, асимилират и възпроизведат. (На английски има термин за този начин на писане, който не се използва само за тийнейджъри – „като за умни тийнейджъри”). Качеството на информацията ще е много високо, проверено и научно доказано. Само факти, но поднесени по атрактивен и достъпен начин за тинейджъри.

Платформата ще е с така наречения адаптивен дизаийн – ще може да се отваря на всички видове устройства (телефони, таблети и др.). Много често вкъщи на тийнейджърите не би им било удобно да четат такава информация – колкото интелигентно и умерено да е поднесена. Както вече казахме – сексът най-често е табу в българските семейства. По този начин те ще могат да се информират, когато и където на тях им е най-комфортно. А и винаги ще им е подръка, когато искат да проверят нещо, да са сигурни.

Най-общо платформата ще е разделена на две части – активна и неактивна. Втората, вляво, ще е така наречените ресурси. В падащи менюта с подменюта ще бъде събрана информация за: нейното тяло, неговото тяло, пубертет, хигиена, девственост, секс, бременност, половопредавани болести, сексуално насилие, интернет, връзки. Те ще имат подтеми като видове контрацепция, видове сексуално предавани болести. Ще има и речник от А до Я. Където отново ще се дава описание/дефиниция на термини като: аборт, въздържание, акне, целувка, оргазъм, орален секс, онлайн секс, G точка, генитален херпес, гонорея, вагина, виагра, вибратор, вазектомия, гъбична инфекция, стерилитет... Наистина всичко.

Другата част от сайта ще се обновява три-четири пъти седмично – активната част. Това ще са отново написани „за умни тийнейджъри” текстове/статии на най-ралични теми за сексуално здраве и интимни отношения. Така платформата ще бъде жива и те ще имат причина да я посещават достатъчно често.  Ще има рубрики за секс факти, секс съвети, любовни съвети,  dos and don’ts, фийчъри, моята история, сексът и науката – има огромно количество изследвания и анализи, които са полезни и любопитни и могат да се превърнат в интересна и достъпна информация. Например – секс за първи път – какво би подобрило изживяването.

- Как ще отговориш на хората, които ще си кажат „Защо ни е подобен сайт, след като всеки може да влезе в Интернет и да си намери информацията, която му е необходима?”
- Защото като напишеш в браузъра „вагина” първите резултатите са: „осигурява евакуацията на менструалната кръв и подсигурява депонирането на семенната течност след полов акт” и „жена плете с вагината си”. Защото трябва да си много търпелив и упорит и да умееш да пресяваш тоновете информация, много често напълно излишна, неподходяща и зле поднесена, за да намериш това, което наистина ти трябва. А тийнейджърите рядко притежават всички тези качества накуп.

- Имаш ли наблюдения как западно европейските страни се справят с въпроса за сексуалното образование? Какви са практиките там и съответно, по-успешни ли са те?
- Случаите на заболели от полово предавани болести са най-малко в северноевропейските страни, където сексуалното образование е държавна политика. Там се започва с петгодишните, с разликите между нейното и неговото тяло и възпитаване на хигиенни навици и постепенно се стига до видове контрацепция и как да се предпазим от посегателства в интернет.

- Работила си по проект за повишаване на сексуалната култура в Югоизточна Азия – какъв беше проблемът там и как подходихте?
- О, там проблемите са съвсем различни. Например в Индия е забранено да се целуваш на обществени места. Най-честото търсене в интернет е „как да се целувам” – всеки месец  37 милиона души питат това в интернет. Огромен проблем е посегателството над жени – включително опипването им по улиците от непознати мъже (eve teasing), (насилствени) аборти, като стане ясно, че детето е момиче, защото момичетата не могат да се омъжат без солидна зестра. Много често на арабски или иврит дори няма думи, с които да се нарече нещо, което в западните езици е като „а” и „б” – например в арабския думата мастурбация се отнася само до мъжка мастурбация, няма дума за „женска мастурбация”, 47% от момичетата се омъжват, преди да са навършили 18, и т.н., и т.н.  Публичното говорене за секс е немислимо, сексуалното образование в повечето индийски провинции е забранено. Затова, като независим външен проект, взимахме вече наличната, предоставена ни от местните организации информация и я правехме публично достояние. От една страна говорехме за това, за което биха затворили всички местни организации, а от друга, насочвахме хората, които имат нужда от помощ или съвет към тези организации.

Големите резултати дойдоха тогава, когато не просто говорехме за безопасен секс, но за безопасен и приятен секс. Според ООН всеки човек има правото на „безопасен и удовлетворяващ секс”. И когато подходиш към младите с посланието, че да, сексът не е само репродуктивен метод, но и удоволствие, те много по-ефективно приемат и посланието за безопасен секс.   

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Френското правителство оцеля в първи вот на недоверие

Френското правителство оцеля в първи вот на недоверие

Свят Преди 16 минути

Общо 278 депутати гласуваха в подкрепа на вота на недоверие

Нов процес при отчитането на изборните резултати

Нов процес при отчитането на изборните резултати

Избори 2023 Преди 21 минути

Броенето на гласовете от извънредния парламентарен вот ще започне с хартиените бюлетини

Си вярва, че Путин ще бъде преизбран

Си вярва, че Путин ще бъде преизбран

Свят Преди 3 часа

Путин: Русия изпитва лека завист заради бързото развитие на Китай

Само бързи и радикални действия могат да предотвратят необратими щети за света

IPCC: Последно предупреждение за климатичната криза

Свят Преди 3 часа

Милиони животи и домове, са разрушени от сушите и наводненията, милиони хора, които са изправени пред глад, и "все по-необратими загуби"

Земетресението в Турция взе над 50 000 жертви

ЕК ще подкрепи Турция с 1 млрд. евро за за възстановяване след земетресенията

Свят Преди 3 часа

Европейската комисия ще подкрепи Турция с 1 млрд. евро за възстановяване след земетресенията.

Челен удар с украински камион на пътя Разград - Русе, загинал

Челен удар с украински камион на пътя Разград - Русе, загинал

България Преди 4 часа

По първоначална информация шофьорът на колата е загубил управление

<p>Отказът на това ни подмладява само след месец</p>

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Любопитно Преди 4 часа

Изследванията показват, че хората, които пушат, имат по-малко колагенови и еластинови влакна

Снимката е илюстративна

Откриха древен зодиак в Есна, водещ началото си от Вавилон

Любопитно Преди 4 часа

Древен зодиак открит в Есна е част от астрономията на Вавилон

Снимката е илюстративна

121-метровата яхта на Саддам Хюсеин ръждясва на брега на река Ефрат (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Днес яхтата се е превърнала в дестинация за рибари, които от време на време си правят пикник върху нея

България е шестa в света по помощ за Украйна като дял от БВП

България е шестa в света по помощ за Украйна като дял от БВП

България Преди 5 часа

Самият фундамент на българската политика по отношение на Украйна е в защита на нейната териториална цялост

Кораловите рифове страдат от ниските нива на кислород във водата

До какво води намаленото съдържание на кислород в Световния океан

Любопитно Преди 5 часа

Хипоксията е широко разпространена в много коралови рифове, което показва цялостното намаляване на съдържанието на кислород в световния океан и в крайбрежните води.

Снимката е илюстративна

Почина Глория Дий, първата жена с магическо шоу в Лас Вегас

Свят Преди 5 часа

Дий е едва 19-годишна, когато започва представленията си в „Ел Ранчо Вегас“

Заповедта за арест на Путин е доживотна, Китай призова за предпазливост

Заповедта за арест на Путин е доживотна, Китай призова за предпазливост

Свят Преди 5 часа

Джофри Найс: Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан

Владимир Путин

След заповедта за арест на Путин: Започнато е наказателно разследване

Свят Преди 5 часа

Русия обяви започването на наказателно разследване срещу прокурора и трима съдии от Международния наказателен съд

.

Без изненади: Това е най-щастливата страна според Световния доклад

Свят Преди 6 часа

Световният доклад за щастието, който се провежда за 11-та година, се основава на собствената оценка на хората за тяхното щастие

18-годишна предлагала сексуални услуги в стриптийз бар в Пловдив

18-годишна предлагала сексуални услуги в стриптийз бар в Пловдив

България Преди 6 часа

Районната прокуратура в Пловдив е обвинила и задържала по случая 32-годишен мъж