Чайната, която помага
Източник: netinfo
1

Мая Донева и Стояна Стоева са едни от финалистите в социалната инициатива Game changers – Промяната, която има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика. Точно за това мечтаят и двете момичета – да създадат социалната чайна на Варна, в която ще помагат на децата от институции в тяхната социализация и професионална реализация.

Какво може да се случва в една социална чайна? Какво общо има Джейми Оливър и защо е важно да не забравяме розовите си очила? Отговарят Мая и Стояна. Ако искате да ги подкрепите и да се запознаете с другите финалисти, може да го направите на сайта на инициативата.

- Кои са Мая и Стояна?

Мая: Завършила съм журналистика и в момента уча МВА в International University College във Варна. Живяла съм около година и половина в Чехия и Полша като студентка и съм посетила над 15 страни, най-вече пътувайки на стоп или по доброволчески проекти. Работя като обучител за младежки, образователни и културни проекти от 7 години, като в последните три работя и като част от екипа на Варна – кандидат за Европейска младежка столица.

Имам две чудесни деца – на 2 - Аделина, и на 3 години - Симеон, и прекрасен и всеотдаен мъж Тихомир, който ме подкрепят в работа ми, пътуват с мен, дават ми идеи и най-вече сила. Те са една от причините да искам да променя света – виждайки колко е обикновен света за едно дете, няма как да не опиташ да го запазиш такъв и за възрастните.

Стояна: Завършила съм философия в Софийския университет. Работила съм в неправителствени организации, издателство, агенция за пазарни изследвания, като изследовател, преводач на свободна практика, консултант на проекти. Доброволец. Имам емигрантски опит. Свирила съм на пиано, за съжаление не достатъчно. Имам семейство и дъщеря на 3 години и половина – Вихра. Обичам да пътувам винаги, когато мога.

- Защо социална чайна и откъде ви хрумна тази идея?

- Мая: Странното е, че идеята ни е хрумнала независимо една от друга. Чайна, защото се асоциира с време, спокойствие и хармония – нещо, което отчаяно търсят всички забързани хора. Чайна, защото все повече и повече аз, моето семейство, моите приятели, техните приятели и т.н, нямаме място, което да наречем „нашето място“ във Варна. Чайна и защото пиенето на чай е тайнство, носещо доверие, споделяне и усещания, за които все повече сме изтръпнали.

Стояна: Защото обичам чай (усмихва се). И кафе. Преди повече от 10 години с една приятелка си представяхме как ще си направм чайна някой ден. Тогава тези места в България се срещаха много рядко. Представяхме си уют и миризма на чай и домашни сладки.

После, години по-късно, когато се срещнахме с Мая и се случи приключението „Розови очила”, се оказа, че това е нещо, което всеки си е представял по някакъв начин. Беше лесно. Още по-лесно е, когато нямаш подобно място наоколо. Тогава си го представяш. Място, в което да се срещаш с приятели, на което да провеждаш работни срещи или да споделиш събитие – музика, книга, представяне.

- Какво общо има Джейми Оливър с тази идея?

- Мая: Неизбежно е сравнението и асоциирането на нашата идея с проекта му „15“, на който аз се възхищавам – не само заради социалния, но и заради регионалния икономически ефект върху хората, стопанствата и наетите на работа от неговата верига. За мен той е критерият, че всъщност това, което сме си представяли, далеч не е в сферата на мечтите, а е въпрос на размах на погледа, желанието и вярата в обществото. Иначе като готвач ме е вдъхновявал многократно.

Стояна: За решението на социалния проблем – донякъде да.

- Има ли нещо, което липсва в неговия бизнес модел, и което обаче вие ще развиете в Чайната?

Мая: Към този етап аз познавам неговия модел от два канала – ТВ предавания и лична среща с част от екипа на „15“ на отворените дни на регионите през 2013 г. в Брюксел. Според мен, една част от това, което ние бихме могли да доразвием, е менторската програма и активната роля на по-големите, които вече не работят в чайната – ние ги виждаме като ментори, помагачи на следващото поколение чайни и „чайни“-ци. Създаването на градината, в която ще се отглеждат билките за чайовете в Чайната, разширява доста както капацитета, така и спектъра на дейности, които ще предлагаме, така че сме мислили и в такава посока.

Стояна: Неговият модел не е уникален. Просто е утвърден като един от най-успешните, включително благодарение на добра комуникационна стратегия.

- Какво ще се случва във вашата чайна?

Мая: Накратко казано – събития. Литературни вечери, дни на Испания, седмици на Азия, вечери на акустичната китара, изложби, дискусии и събирания на хора по интереси в креативни лаборатории: например, младите инженери, опитните архитекти и учещите ИТ-та. Чайната ще бъде леко и ненатрапчиво място за контакти.

Стояна: Извън правенето на кафе и чай, това ще бъде място за различни събития – организирани и неформални. За музика, прожекция, представяне на книги, тематични събития, игри. Място за учене – на младежите, които работят там, и провеждане на срещи с по-малките от институциите. Отворено за всякакви добри идеи, които можем да случим или да подкрепим.

- На какво искате да научите децата, които ще работят в нея?

- Мая: Децата ще участват в менторската програма от 15-годишни, а младежите, които ще работят в чайната, ще са над 18 години. Всеки един от тях ще има нужда от личен подход и отношение. Работата в чайната е социален трамплин към по-добра среда, по-добра работа, повече увереност и повече доверие към хората. Менторската програма ще съдържа модули, както за чисто практически неща като „отговорности и задължения на работа“, така и модули за симулационни игри за умения за учене, игри за екипност и упражнения за емоционална интелигентност.

Стояна: В нея ще работят млади хора, които излизат от институции. Там ще имат възможността да приложат на практика наученото в рамките на менторската програма. Но преди всичко – самоуважение, уважение към другите, чувствителност, смелост – да мечтаят, да се борят и да отстояват себе си. Включително чрез съвсем практически неща.

- Знаете ли дали в други държави, западноевропейските, например, има подобен тип „социални заведения”?

- Мая: Този модел има много приятели из целия свят. Комбинация „бизнес с кауза“ се приема добре и от институциите, и от бизнеса, и от обществото. В свят, в който социалните процеси са много динамични, социалните заведения са медиатор между различни хора, култури и субкултури. В нашия контекст чайната подхожда към проблеми за социалното включване, които се случват и в Германия, и във Великобритрания, и в САЩ. Дали групата са бежанци, имигранти, деца без родители или възрастни без работа, социалните заведения дават нов вид решение за проблеми, които институциите са доказали, че трудно решават.

Стояна: Съществуват много подобни примери в различни страни. В Европа – Холандия, Англия, Шотландия, насочени както към хора от уязвими групи, в това число такива със специални нужди, така и към такива, които просто имат нужда от временна подкрепа. Те се различават по методология и организация, но в крайна сметка си приличат по това, че дават възможност на хората да участват пълноценно в различни ежедневни дейности, които събират хората на едно място, за да прекарват времето си заедно и да се чувстват добре. Пазаруването в магазин или сядането в кафе или ресторант може би не е нещо, на което ежедневно отдаваме някакво внимание, но всъщност това може да бъде чудесен повод за социализиране в положителен смисъл – било то ползването или доставянето на дадената услуга.

- Разкажете ни повече за вашата доброволческа група „Розови очила”? С какво се занимава тя и как помагате на децата в нея?

- Мая: „Розови очила“ е отговор на коледната благотворителност. Питал ли си се какво става с децата от институции след Коледа? Когато се раздадат торбите с плюшени мечоци и шоколади? Започва очакването на следващата Коледа. Няколко приятели от Варна си споделихме, че искаме да организираме група от хора, които да споделят времето си с децата от институции. Да не носят подаръци, а да подаряват времето си, да мислят устойчиво и да не бъдат „еднократни посетители“, а да станат каки и батковци, които ги е грижа.

Вече три години успяваме да поддържаме сплотена и загрижена група от момичета и момчета, които всеки четвъртък прекарват по два часа, рисувайки комикси, правейки оригами, играейки футбол или гледайки филми. Искаме да направим „Розови очила“ и в други градове, защото моделът ни работи и сме готови да го споделим с всеки, които има желание да работи по него.

Стояна: Доброволческата група съществува от 3 години. Аз самата съм в нея втора година. Работим с деца от институции и социални услуги. Това са деца от непълноценна семейна среда. Лиспата на адекватно внимание, занимания и дори агресията не са им чужди. Правим ежеседмични ателиета, често пъти диктувани от собствените им интереси и нагласи.

Миналата година, например, имахме поредица от занимания, които имаха за цел да запознаят децата с различни професии. Хора, които ги упражняват, им разказваха и им даваха възможност да опитат нещата, които правят. Една от нашите доброволки, която е сладкар и има собствен цех в дома си, беше организирала едно от занятията. Никога няма да забравя заряда в очите на децата и ентусиазма, който изпитваха от нещо толкова обикновено като месенето на тесто, правенето на сладки и украсяването. В техния живот липсват тези малки ежедневни неща, които ние останалите правим с децата си. Съвместното правене на неща задава различно ниво на общуване. Както е с всеки човек.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 10 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 13 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща