Ако бях главен прокурор
Красен Станчев   
Източник: БГНЕС
9

К огато чух по държавното радио какво говори сегашният главен прокурор, аз бях сам в офиса.  И от възхита просто крещях...  Мисля, че ми се случи за първи път. Макар и без свидетели, собственото ми поведение бе повече от странно, но вместо да отида психиатър, аз се заех със самоанализ на дълбините на моето съзнание.

Първо се оказа, че аз винаги съм искал да бъда главен прокурор. Не, не съм прав, не винаги, а от времето на обсъждането на второ четене на чл. 117, 126 и 127 от проекта за конституция във Великото народно събрание. Защото ставаше дума, освен за функциите и мястото на тази длъжност, за продължителността на нейния мандат. Последното откриваше широки перспективи пред личности от всякакъв калибър.

Нямам правно образование и за съжаление не мога да се класирам за длъжността, ако някой не надскочи закона за съдебната власт и не ме назначи от уважение към моите въжделения.

Но седем години в креслото на главния прокурор те поставят между и над мандатите на всички други държавни органи, включително президента, управителя на БНБ, а да не говорим за дреболии като изпълнителна власт, ВСС и законодателно събрание. (Един пост в държавата, този на председателя на Сметната палата, е с по-продължителен мандат, но след промените в съответния закон от миналото народно събрание, той не е независим.)

Второ, сетих се, че темата толкова ме е вълнувала, че през 2006 г. я обсъждах със съветниците на комисаря по разширяването на ЕС и даже споделих спомените си в пресата за това как се получи такава уникална независимост на мечтаната (но недостижима) длъжност. 

Ето какво съм написал тогава.

"Една от малкото глави от съдържанието на конституцията, по които нямаше нито едно особено мнение, бе глава шеста, тази за съдебната система. Причината бе много проста. Проектът на сегашния чл. 117, ал. 2 и тогава гласеше, че „съдебната власт е независима” и поставяше „прокурорите” в съдебната власт. Както и сега, основният проблем бе формулираната по този начин, с импас, независимост на прокуратурата. Бе известно, че това е следване на съветската „конституционна” традиция от 30-те години на ХХ век. Както бе и известно, че тази независимост там, тогава и след това в комунистическа България е била чиста илюзия, както и цялата конституционност на държавното управление и разделението на властите... Имаше обаче по-силни очевидности. Една от тях бе неяснотата на изхода от следващите избори."

Трето, въпреки дълготрайния си интерес към темата и длъжността, въпреки вниманието ми към поведението на българските главни прокурори от г-н Гунев до г-н Цацаров и въпреки че служебно (между 2003 и 2009, по различни поводи) ми се е налагало да се запозная с делата на главните прокурори на Киргизстан, Руската Федерация и Казахстан, аз за първи път установих дълбока близост на моите собствени възгледи с тези на един главен прокурор. Ще се опитам накратко да обясня своето възхищение.

Не е кой знае каква тайна, че като на всеки човек, така и на мен ми се иска понякога да надскоча законите. Например преди време, предлагайки справедлива според мен сделка и позовавайки се на принципни правно-теоретични основания, написах открито писмо до президента и премиера с молба да бъда освободен от задължения към НОИ и НЗОК.[ii] Но в такива случаи аз веднага се сещам не само за десетте божи заповеди, но и за това, че дори в България има известен правов ред и ако тръгна да го надскачам, подчинените на главния прокурор органи ще ме преследват, а съдът - с голяма вероятност ще ме накаже. Тази достоверност на очакванията обаче явно не се отнася за самия главен прокурор.  Общественото му положение става доста привлекателно, ако ти хрумне да не спазваш законите.

От друга страна и аз като главния прокурор смятам, че КТБ не е класическа, а политическа банка. Такава й бе стратегията на капитализация, такива бяха причините на ръста й и вследствие на тази особеност е и мястото й в банковата система и желанието на всякакви опортюнисти да се възползват от него. Нещо повече: аз смятам, че всички проблеми на съвременните банки произтичат от промяна в традициите на банкирането и паричната политика след Първата световна война и окончателното налагане на модела на банкирането с частични резерви и на хартиените пари.  Иначе казано и той, и аз смятаме, че проблемите в банките и изобщо икономиката произтичат от държавната намеса и политическия процес, а не от сделките, сключени и сключвани според свободната воля на хората и не вследствие на "пазарни провали". В крайна сметка държавата е причина за сивата икономика и е част от нея.  (Борбата с нея с нея е похвално занимание.)

На това отгоре аз съм човек от света на т.нар. мозъчни тръстове и обичам да организирам семинари за разпространение на идеи. Г-н главният прокурор вероятно знае, че "семинар" идва от латинската дума за "разсадник". Но едно е да разпространяваш идеи в моето положение на преподавател и участник в различни "резервоари за идеи" (на английски - "think tanks"), съвсем друго е, когато си облечен в тогата и прерогативите на главен прокурор. Тогава ти имаш силата (авторитета) да наложиш идеите, можеш да възбудиш следствие срещу всички, които не са съгласни с теб. Няма значение, че ще трябва да се попрескочи не само закона за гарантиране на влоговете, но и тези за БНБ (където е казано, че банкови надзор се осъществява "самостоятелно и независимо" от съответния подуправител), за кредитните институции и за банковата несъстоятелност.

Очевидно също няма особено значение, че според чл. 127 от конституцията функциите на прокуратурата са предписани без възможност за свободни нововъведения. Главният прокурор "осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" (чл. 126, ал. 2 от конституцията). Участниците в семинара за КТБ сами ще се досетят, че трябва да се подчинят под една или друга форма. Без каквото и да е участие на авторитета и силата на длъжността, освен методическо.

Ако си преподавател или анализатор, но не разбираш материята, с която се занимаваш, съдбата ти е предопределена. Или ще те изхвърлят от академията, или студентите ще престанат да идват на лекциите, или публиката ще престане да обръща внимание на анализите ти. Рано или късно ще се наложи да смениш професията и да си изкарваш прехраната с по-малко интелектуални занимания.  Ако съм главен прокурор, аз съм знаниев авторитет, независимо от това дали разбирам нещо от банки например или не.

Четвърто, позицията на главен прокурор дава възможност за разгръщане на широко поле за изява. Идват избори, след това ще трябва да се оправят политическите недоразумения в енергетика. Не на последно място има връзка между КТБ, политическата конюнктура и състоянието на енергетиката. Крайно време е аз, като главен прокурор, да се замисля какво следва да се предприеме и в тези области. Понеже нямам ценз за длъжността, аз мога да посъветвам действащия на тази длъжност какво може да се прави.

Пето, последно, но не и по значение. Обществените и стопанските проблеми, създавани от държавата, нямат край. Позицията на главен прокурор позволява тя, държавата, да се управлява без загуба на време и средства според различните досадни процедури на представителната демокрация. Достатъчно е да има някой умен човек като мен да съветва главния прокурор. Името му може да не става обществено достояние.

И така още пет години. Това е позиция, много по-изгодна от иначе много подобната длъжностна характеристика на колегите главни прокурори на Руската Федерация, Киргизстан и Казахстан. И там главните прокурори разбират от всичко, но и президентите са мутирали конституционни копия на Сталин.

Та така, България е по-свободна страна.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 7 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 34 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 40 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 45 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати