0

(виж доноси на Коритаров-Алберт)

"Колебаех се дали да се намесвам в тая история. Разбирах съображенията на тези, които са против отварянето. Понеже там има много разузнавачи, хора, служели на България и т. н., и войници... Ще се получи нездрава история. Но като прочетох това нещо, нямам никакво колебание, изобщо никакво колебание, че това трябва да стане ясно, продължи Андрей Райчев.

И добави: "Две години този човек - агент Алберт, това е господин Коритаров, по това време студент славянска филология - две години е писал доноси срещу свои състуденти. От нищо: някой разказал виц за Брежнев, едно момче дошло с униформа на руски офицер - Боже мой, сигурно от ВИТИЗ я е взело. Някакви прости и елементарни студентски истории. Написали пародия на песента "Младостта си отива" - ей такива дребни неща.

За две години в резултат от тия доноси, ето сега ще ви прочета, 11 души, на първо място брат ми - Владимир Райчев, но още 10 души покрай него влизат в месомелачката. Това са Виктор Кунчев, Атанас Цанков, Стефан Пашов, Асен Сираков, него го познавам, Валентин Косашки, и него го познавам, Галина Иванова, Светла Хаджииванова, това е бившата жена на брат ми, Румен Янков, Пламен Коев, Любомир Коцев. Никому неизвестни хора - 11 души.

Тук са 15 странички, а ми казаха, че делото е 270 страници. От тези 11 души на петима нищо не им се е случило, само са споменати, но за други, за шест души от тях са последвали съвършено ясни действия.

Те някак си ги повишават. В първия донос казват: засечен за пръв път, във втори донос казват - вече засичан, в третия - примерно, брат ми го произвеждат - за идеологическа диверсия. На четвърти, пети донос същото нещо се оказва идеологическа диверсия, накрая всичко завършва с това, че той ще бъде "профилактиран".

Това "профилактиране" аз го помня. Само че не знаех, разбира се, причината. Профилактирането беше следното - на два пъти го задържаха за по цял ден в Държавна сигурност и у нас, вкъщи, направиха обиск с конфискация.

Ние се чудехме какво търсят - оказа се, че търсят книга за Хитлер. Господин Коритаров е докарал работата, че брат ми написал книга за... в прослава на Хитлер - безумие, нали? Той е едно обикновено десидентстващо студентче -
читател на Солженицин, либерални възгледи, съвсем обикновени. Такива бяха всичките. Но понеже е набелязан, понеже този господин го е набелязал като жертва, понеже бие по него със шест или седем доноса за две години, всичко това завършва с обиск и арест, и слава Богу - нищо, защото никаква книга за Хитлер няма...

Това не са доноси на човек, който насила го прави - той се натяга на властите, той го прави нарочно. Това е страшно безобразие - впрочем читателите ще се убедят сами", каза Андрей Райчев.

Също в предаване на Би Ти Ви на депутатите Татяна Дончева и Николай Свинаров от ръководството на парламентарната комисия по вътрешна сигурност беше поставен въпросът допустимо ли е искането на Георги Коритаров да бъде изслушан на закрито заседание на комисията.

Дончева каза, че ако иска да съобщава нещо на обществото, Коритаров може да седне и да напише книга. Според Свинаров това могат да решат с гласуване само членовете на комисията.

Във вторник в печата отново има много публикации по темата за избирателното отваряне на досиетата на агентите на Държавна сигурностВъв водещо заглавие

"Вадят агенти на ДС в политиката"

в. "Монитор" пише, че вътрешният министър Петков ще оповести имената на няколко политици от различни цветове, но предимно от центъра и дясното пространство, за които има данни в архивите на бившата ДС.

Според "Монитор" ставало дума за 4, 5 или 6 души. За двама имало данни за агентурно минало, за един - като съдържател на явочна квартира, за един или двама, че са разработвани от ДС по сигнали. Сред магистратите пък можело да излязат данни вероятно за един, който имал кадрово дело на служител на ДС.

"Какво има в МВР за Кеворкян?",

такова питане бил отправил сам телевизионният журналист за себе си и за Първо управление на ДС и в. "24 часа" пише за това на първа страница.

Легендарният водещ на "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян поискал от министъра на вътрешните работи да види досието си или каквито и да било други документи, които се съхраняват в архива на МВР за него.

С отделен списък бившият телевизионен водещ ще иска документите за други журналисти, работили за Първо главно управление на ДС. Той разказва няколко истории от миналото - как с някои предавания силно бил раздразнил ЦК на БКП и лично Тодор Живков, но от Държавна сигурност никога не му обръщали внимание.

Всички вестници цитират

исканията на главния прокурор Борис Велчев и кмета на София Бойко Борисов

за пълно отваряне на досиетата на бившата ДС, за да се научи истината.

В архива ни няма данни за причастност към ДС на Първанов, Станишев и Пирински, заявил Румен Петков пред Дарик радио по телефона от Словакия. Министърът не споменал дали има колеги от МС в списъците на ДС.

Общо в масивите на ДС били запазени лични и работни дела, белези за наличието на такива, картони за сътрудници и съдържатели на явочни квартири на ДС за

около 45 000 души в София и за около 15 000 ­ в провинцията.

Една пета от тези общо над 60 000 души са оставени на отчет като секретни сътрудници след 1990 г.

Отделно, в други масиви по линия на народната милиция, били запазени делата на около 45 000 тайни сътрудници, ползвани срещу криминалната и стопанската престъпност.

Междувременно министър Румен Петков отговори на откритото писмо от събота на главния редактор на в. "Труд" Тошо Тошев. В писмото си Тошев поиска от вътрешния министър да подкрепи с доказателства "заключенията си за моето сътрудничество с ДС, макар и само като "съдържател на явочна квартира". Ако няма такива доказателства, Тошев призова вътрешния министър да се извини.

В отговора си Румен Петков обявява: "Не са правени заключения, че сте сътрудничили с ДС. От наличното е видно, че не само не сте сътрудничили, но и работното Ви помещение е ползвано за "явочна квартира" против тогавашните разпоредби на МВР...

Извинявам се на Вас и на всички, които бяха клеветени години наред и държавата не реагира, за да защити доброто им име".

"Постъпката на Румен Петков е във всички случаи грозна. Не обаче тя е важна, а принципите, които дават възможност да се постъпва така, пише във в. "Сега" Митко Новков. И свежда принципите до три:

Принципът на тайното знание,

Принципът на манипулацията и

Принципът на моркова и тоягата.

"Би трябвало да има етическо правило: ровенето в досиетата, преобръщането на пепелта, останала от тях, не бива да вършим с мотив за използването им в даден момент срещу дадена персона. Точно това обаче направи журналистката Ангелина Петрова - дали по нечие внушение, каквито съмнения вече се появиха, дали пък от любов към истината. Нейното искане беше именно избирателно - този, този и този; сиреч в основата стои именно желанието досието да се превърне в инквизиторски инструмент срещу някоя неудобна личност", пише Новков.

И добавя: "Досиетата са оръжие, защото в общественото съзнание са компромат, очерняне. Значи този, който има досие, задължително е някакъв мръсник, подлец, гадняр. Въобще кофти човек. Това е презумпцията и тази презумпция дотолкова е вкоренена в масовата психика, че няма изваждане от там. Не се отчитат обаче обстоятелствата, които са принудили един човек да влезе в системата като някакъв обслужващ Държавна сигурност персонал..."

Вестниците отбелязват, че

само БСП остава изолирана в позицията си всички досиета да бъдат унищожени или затворени.

Премиерът Станишев и БСП в понеделник останаха сами на позицията, че досиетата на бившата Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат унищожени или затворени. Макар в левицата да бяха изненадани от заявлението на техния лидер в неделя, че е по-добре да се последва примера на Испания и Гърция, социалистите одобриха идеята, пише в. "Дневник".

Политици от опозицията, а и от мнозинството, главният прокурор Борис Велчев, столичният кмет Бойко Борисов обаче се обявиха за отваряне. Депутати припомниха, че според действащото законодателство тези документи вече трябва да са предоставени в Държавния архив, където да се проучват свободно.

Коментарът на президента Георги Първанов по случая беше, че днес България няма нужда от подобен дебат. Премиерът пък заяви, че е поискал юридическа експертиза как да бъдат закрити досиетата. Подобен законопроект все още не се подготвя, тъй като са необходими повече консултации, включително и в парламента, уточни директорът на правителствената пресслужба Таня Генева.

Ако се съди от изказаните позиции, такъв проект едва ли може да мине през пленарна зала. Освен опозицията дори коалиционните партньори на БСП - НДСВ и ДПС, се обявиха за пълно разсекретяване и достъп до архивите. Лютви Местан от ДПС припомни, че още в 38-ото Народно събрание партията му е гласувала за разкриване на архивите и не се притеснява от тези документи. Подобно мнение изказа и зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров.

Юристи от БСП неофициално упрекнаха Петков, че е действал избирателно. Неморално е да се действа избирателно, коментираха Филип Димитров от СДС и Димитър Абаджиев от ДСБ. МВР не е министерство на индулгенциите и е погрешно да се дава индулгенция на едни, а други да се заклеймяват, заяви и Бойко Борисов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка