0

Н ай-малко пет души бяха ранени и мнозина ранени при протести в афганистанския град Мехтерлам срещу карикатурите на пророка Мохамед, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на информация на афганистанското вътрешно министерство.

Полицията стреляла по хилядите протестиращи, след като мъж от тълпата открил огън по полицаите. Протести срещу карикатурите на пророка Мохамед имаше и в други афганистански градове.

В Кандахар над 100 души организираха демонстрация. Мъжете излязоха от главната джамия в града и се отправиха към пазара, като скандираха

"Смърт на Дания". Протести имаше днес и в Индия, Тайланд, Иран, Индонезия, Египет, Газа.

Около 200 индонезийски мюсюлмани протестираха шумно, но мирно пред сградата на датското посолство в Джакарта. Демонстрантите настояха Дания да се извини за скандалната публикация.

100-тина полицаи охраняваха протестиращте и не им позволиха да проникнат в сградата, където на 25-ия етаж се помещава датското посолство. Събитието бе организирано от ислямистката "Партия на справедливостта". Мирни протести имаше в още три индонезийски града.

Няколкохиляди студенти се стекоха днес в двора на египетския университет "Ал Азхар".

Студентите в най-старото и авторитетно учебно заведение на сунитските мюсюлмани носеха плакати, заклеймяващи рисунките с образа на Мохамед.

Ректорът на университета Мохамед Саид Тантауи миналата седмица се срещна с датския посланик в Египет и го помоли да предаде на правителството си, че "Ал Азхар" одобрява и уважава свободата на словото, но при условие че тя не нарушава правата на другите.

Днешният митинг в Кайро е втората голяма демонстрация в Египет срещу спорните карикатури. Досега обаче в страната до насилие не се е стигало,.

Жестоки сблъсъци избухнаха между демонстранти и полиция пред австрийското посолство в Техеран.

Няколкостотин иранци размахваха екземпляри от Корана пред дипломатическото представителство на Австрия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Те изразиха възмущението си от скандалните карикатури и отнасянето на иранското ядрено досие пред Съвета за сигурност на ООН.

Протестиращите заплашиха всички чуждестранни мисии на страни, където са били публикувани сатиричните рисунки. След като скандираха "Смърт на Дания", "Смърт на Германия" и "Смърт на Англия", демонстрантите изгориха националните знамена на трите страни и на други европейски държави.

Британският министър за Северна Ирландия Питър Хейн се присъедини към призивите на консервативната опозиция да бъдат взети мерки срещу мюсюлмански екстремисти, които демонстрираха в Лондон срещу скандалните карикатури с викове: "Смърт и екзекуция".

В Пакистан най-голямата лекарска асоциация обяви бойкот на произвежданите в Дания, Норвегия, Швейцария, Германия и Франция лекарства.

Помещенията на в. "Франс соар", който пръв във Франция препечата датските карикатури на пророка Мохамед, днес бяха

евакуирани за няколко часа заради бомбена заплаха.

В ранния следобед целият персонал на изданието напусна офисите в парижкото предградие Иси-ле-Мулино. В продължение на няколко часа районът около сградата беше отцепен от полицията, която претърси помещенията с кучета, обучени да откриват взривни вещества.

Експлозиви не бяха намерени и служителите на вестника се върнаха обратно на работа. След публикацията на 12-те карикатури на Мохамед миналата седмица директорът на "Франс соар" беше уволнен от собственика на
изданието Ремон Лака, който е от египетски произход, но изповядва християнската вяра.

Няколкостотин датчани пък протестираха в Копенхаген с искане за мирен диалог,

за да бъде превъзмогната враждебността. Демонстрантите, сред които имаше хора на изкуството, се събраха на главния площад в града.

Протеста, по думите на организаторите, е "аполитичен и независим от различните религиозни вярвания и принадлежността към различни култури".

Пред АФП участник заяви, че е шокиран и поразен от сцените на насилие в Бейрут, където бе опожарено датското консулство. Друг демонстрант сподели, че подкрепя свободата на изразяване, но смята, че с нея не трябва да се злоупотребява, като се налива масло в огъня.

Недопустимо е накърняването на религиозните убеждения и разбирания на гражданите по какъвто и да било начин, казва в изявление премиерът Сергей Станишев във връзка с публикуваните в някои печатни медии карикатури на пророка Мохамед, съобщи правителствената информационна служба.

България е страна, в която различните религиозни общности съжителстват векове наред в дух на взаимна толерантност и уважение,

се казва в изявлението на мин.-председателя. Той изразява съжаление, че свободата на словото и на печата, един от стълбовете на всяко демократично общество, може да бъде използвана по начин, който се възприема като обида от вярващите, независимо от тяхната религиозна принадлежност.

"Обръщам се към българските медии с призив да се отнасят с необходимото уважение и да вземат предвид в публикациите си чувствата на представителите на мюсюлманската общност.

Отнасям се с разбиране към чувствата на възмущение и негодувание на мюсюлманите в различни държави по света, но смятам също така, че проявите на насилие и нетърпимост са недопустими", заявява премиерът.

Арабската европейска лига помести на сайта си в интернет антиеврейски карикатури

в отговор на изображенията на пророка Мохамед, пише израелският в. "Аарец". Лигата е ислямска политическа организация, действаща в Холандия и Белгия На една от рисунките е изобразена Ане Франк в легло с Адолф Хитлер, на друга се задава въпросът дали Холокостът не е измислица.

В обяснението на сайта се посочва, че карикатурите са публикувани не заради съдържанието им, а в контекста на свободата на словото. Със същото пояснение бяха съпроводени тези на пророка Мохамед в европейски вестници.

Европа също има свои "свещени крави", дори ако не става въпрос за религия, обяснява действията на организацията основателят й Диаб Абу Джахия.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан е разтревожен от протестите, последвали публикациите на карикатури на пророка Мохамед в европейски издания. Той призова към спокойствие и заяви, че озлоблението не може да оправдае насилието.

Кофи Анан заяви, че споделя недоволството на мюсюлманите

след публикациите на сатиричните изображения, които те смятат за обида към своята религия. Той обаче ги призова да приемат извиненията на датския вестник, който първи публикува карикатурите, и да "обърнат страницата", като реагират в духа на своята религия, която е известна с това, че проповядва милосърдие и състрадание.

Генералният секретар на световната организация подчерта, че озлоблението не може да оправдае насилието, още по-малко, когато е насочено срещу хора, които не носят никаква отговорност за тези публикации.

Анан призова всички правителства, политически и религиозни лидери да направят необходимото, за да бъде намалено напрежението и да бъдат избегнати действия или декларации, които биха го възбудили

ЕС категорично осъжда нападенията срещу дипломатическите мисии на страните от общността

в Сирия, Ливан и други страни, както и всички заплахи срещу европейци, заяви върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Представителите на политическото и религиозното ръководство на тези страни трябва да направят всичко, за да бъдат предотвратени подобни инциденти, които само вредят на мирния имидж на исляма, категоричен бе Солана.

Засилени са мерките за сигурност на дипломатическите представителства на Полша в чужбина, съобщи говорителят на полското външно министерство Павел Доброволски.

Решението било взето в събота, след като полският вестник "Жечпосполита" публикува някои от рисунките. Бързата реакция на премиера Казимеж Марчинкевич, който осъди публикацията, и извинението към мюсюлманите, поднесено от външния министър Стефан Мелер, не останаха незабелязани от ислямския свят, каза Доброволски.

Въоръжената групировка "Ислямска армия в Ирак" заплаши, че ще предприеме терористични удари срещу европейските страни, публикували карикатурите на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманския свят. Френски медии съобщават, че в изявление, поместено в интернет,

групировката е заплашила с атаки Дания, Норвегия, Германия, Франция, Холандия и Испания.

В изявлението "всички муджахидини" са призовани да отвличат датски граждани и да се разправят жестоко с тях. Групировката апелира към мюсюлманите по цял свят да предприемат действия срещу фирми и магазини, в които се продават стоки от изброените страни и по-специално от Дания и Норвегия.

Освен това мюсюлманите са призовани да изтеглят парите си от банки и други финансови учреждения в тези държави. "Ислямската армия в Ирак" носи отговорност за множество отвличания и убийства на чуждестранни граждани, включително журналисти.

В знак на протест иракското транспортно министерство е решило да анулира договорите си с датски фирми

и да не приема никаква датска финансова помощ за възстановяването на страната, заяви иракският министър на транспорта Салам ал Малики. По думите на министъра решението засяга договори в областта на морския и железопътния транспорт, пристанищата и авиацията.

Малики говори само за датските фирми, но висш служител в министерството каза, че ще бъдат спрени и договорите с норвежки компании, тъй като Норвегия е препечатала карикатурите, появили се първо в датския вестник "Юландс постен".

Иракският министър на транспорта е поддръжник на радикалния шиитски водач Муктада Садр, чиято организация стои зад много от иракските протести срещу сатиричните рисунки. Засега няма официално потвърждение от иракското правителство за решението на транспортното министерство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 38 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус