"Труд": Купуваш имот? Плащай здравна вноска!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
80

Купуваш имот? Плащай здравна вноска, акцентира "Труд". За да купуваме и продаваме имоти, за да вземаме на лизинг коли и апартаменти или да си извадим шофьорска книжка - вече ще трябва да представяме не само документ за платени данъци, но и че не дължим здравни вноски.

Това предлага здравният министър д-р Божидар Нанев. Целта е повишаване на събираемостта на данък "здраве".

"Тепърва обаче ще обсъдим с колеги как законово да се запише изискването и какви промени в нормативните уредби трябва да направим", добави министърът.

Той увери, че вече издадени шофьорски книжки няма да се взимат при неплатени осигуровки.

Увеличението на ДДС застива в режим "изчакване", съобщава "Сега".

Вдигането на ДДС до 21-22% по всяка вероятност ще се отложи, защото синдикати, работодатели и държава са близо до консенсуса за алтернативни антикризисни мерки, които да осигурят нужните 1,5-1,6 млрд. лева, за да се спаси бюджет 2010 г.

Набелязани са около 50 мерки, стана ясно от обясненията на работодатели и синдикати след поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Хазната ще се спасява чрез поредния удар върху администрацията. Парите за издръжка, капиталовите разходи и други харчове на министерства и ведомства ще се орежат с още 10%, от което държавата очаква да спести 450 млн. лева.

Друга от мерките е облагането на целия оборот на застрахователния бизнес, а не както е сега - само на печалбата му.

Срещу кризата ли се борим, или за големи молове и данъци, коментира "Сега". Посочва се, че няма държава, която да е излязла от кризата с вдигане на данъци по време на нейния пик или малко след него.

Няма икономика, която да се е оправила след замразяване на цените. А ако ще се теглят външни заеми, за което настояват най-новите гласове, то следва да е предварително ясно как ще бъдат харчени.

Лошото е, че в това трескаво търсене на "мерки и решения" сред морето от препоръки за "затягане на коланите" все по-редки са гласовете за затягане на течовете от хазната.

Още по-лошото е, че тъй като ГЕРБ тъкмеше досега бюджета на парче, в момента прави отчаяни опити да закърпи някак положението с мисъл за днес, но не и за утре.

В интервю за "Монитор" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов изброява най-важните предложения, свързани със социалната сфера, в антикризисния план на социалните партньори.

Осигуряване на мерки за компенсиране на загубен доход заради работа на непълно работно време или други форми на временно преструктуриране на заетостта поради кризата; вече има договорка министърът на труда да има право да разпростира действието на браншовите колективни трудови договори на базата на предварително постигнат консенсус в рамките на отрасловите съвети за социално сътрудничество; разработване на двустранни споразумения между работодателите и синдикатите за регулиране на надомния труд, работата от разстояние и на работата чрез агенции за временна заетост и др.

"Чакат ни тежки времена. Пари - само срещу реформи", е озаглавено интервюто в "Дневник" с Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие.

Той е лаконичен: "Не съм привърженик на 40 или 50 антикризисни мерки, искам цялостна програма, тъй като ни чакат тежки времена. Краткосрочни антикризисни мерки имат смисъл тогава, когато са обвързани с програма и дългосрочна стратегия.

От тази гледна точка защитавам тезата, че изключително лимитираният ресурс, който ще дойде по линия на какъвто и да било държавен дълг, трябва да отиде за стимулиране на онези двигатели и отрасли в икономиката, които могат да ни дърпат напред.

Това според мен са индустриалният аутсорсинг, чуждите инвестиции, ИТ индустрията, селското стопанство и пътният сектор."

"Някъде пенсионират на 67 г. Но там живеят 10 г. повече от нас", посочва в анализ за "24 часа" Минчо Коралски, бивш социален министър. Според него вдигането на възрастта за пенсиониране в условия на криза е прокризисна мярка поради ограничаване на достъпа до пазара на труд на младите хора и поради опасност от взривообразно нарастване на броя на пенсионери, които към този момент работят и не са се възползвали от правото си на пенсия.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране е тенденция, която няма да подмине България, но кога и с какви стъпки ще се случи, е обект на бъдеща широка обществена, но и професионална дискусия.

За успеха на една пенсионна реформа от особено значение е наличието на единна воля в целия политически спектър за целите и механизмите.

Крайно време е да приключи лутането между солидарния и либералния модел, смята Коралски.

Б. Б. даде на прокурор 13 от тима "Станишев", съобщава "24 часа". По сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура е започнала разследване на 150 договора, сключени при предишното правителство.

От пресслужбата на кабинета уточниха, че е започнало досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства. Причината е, че те са допуснали сключването на договори за 2 158 455 515 лева без осигурено финансиране.

Длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по законите за държавния бюджет и за обществените поръчки.

Първанов няма да слуша дебатите за импийчмънта, съобщава "Труд".

Президентът няма да ходи в парламента, за да слуша лично дебатите по процедурата по отстраняването му от длъжност.

"Мисля, че е по-добре да си с Костов, Мартин Димитров, Волен и Янев, отколкото със Станишев и Доган." Така премиерът Бойко Борисов отвърна на реплика на държавния глава от предния ден, че искането за импийчмът било единствената мярка, около която "четворната коалиция" се обединила.

Всичко, което се изприказва от президентската институция, първо, е некоректно и, второ, не се дава реална самооценка за дейността на президента, каза пък МВР шефът Цветан Цветанов.

Съмнение, че мнозинството от 161 гласа срещу Първанов ще се пропука обаче се появи вчера. Лидерът на РЗС Яне Янев постави ултиматум на Борисов до 17 ч днес да оттегли думите си от неделя, че импийчмънът бил заради критиките към правителството.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че ако 162-ма депутати гласуват против Първанов, ще е ясно, че той не е президент на нацията, а "на едно отминало време на олигарсите".

"Класа" търси мнението на двама социолози по въпроса за импийчмънта.

За Кънчо Стойчев процедурата е огромна загуба на време и сили и изместване на вниманието в погрешна посока. В условията на криза това е израз на слабост и подменя правенето на същинска политика с политиканстване.

По думите на Антоний Гълъбов част от мотивите са сериозни и не трябва да бъдат подценявани. Ако се стигне до Конституционния съд, дори и там да се прецени, че те не са достатъчни за отстраняването на президента, ще бъде излъчен ясен сигнал за липсата на доверие към институцията на държавния глава.

Решетки за Николов, Стойков - невинен, отбелязва "Труд". Десет години затвор при първоначално строг режим и 30 хил. лв. глоба за пране на пари получи вчера от Софийския градски съд бизнесменът Марио Николов.

За неговата съпруга съдебният състав осъди 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хил. лв.

Другият знаков обвиняем в следения от Европейския съюз процес - Людмил Стойков, бе напълно оправдан. Според магистратите нямало достатъчно доказателства, че прочутият предприемач е създал организирана престъпна група.

Съдът обаче намери за виновни останалите четирима подсъдими по делото. На шестимата осъдени се отнема в полза на държавата имущество за общо 12 млн. лв.

Вадим резервите срещу ценовия шок, казва в интервю за "Труд" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Той уверява, че ако има повишение на цените на тока, то ще бъде минимално и ще бъде причинено от задълженията, които имаме за подкрепа на възобновяемите източници на енергия, за подкрепа на когенерацията и евентуално за някои невъзстановими разходи.

Конвенционалната енергия ще бъде много стриктно контролирана, за да се постигнат минимални разходи. Ще се търсят всички резерви в системата, като се започне от електроцентралите. Възможен резерв има и в цените на въглищата от "Мини Марица-изток".

Ще бъде направен преглед на всички доставки на въглища, на производствените програми и на инвестиционните програми. Електроразпределителните дружества също полагат вече усилия и биха съдействали за задържане на цените на електроенергията.

Целта е да се премине етапът на кризата при възможно най-ниски цени на електроенергията.

Някои от водещите заглавия в централните вестници са свързани с атентатите в московското метро.

Джихад в Москва, пише на първа страница "Труд". Президентът Георги Първанов изпрати вчера съболезнователно писмо до руския си колега Дмитрий Медведев.

"България категорично осъжда този жесток и антихуманен акт, който не може да бъде оправдан с никакви политически, религиозни, етнически и други съображения", се казва в писмото.

Премиерът Бойко Борисов също осъди атентата. Председателят на парламента Цецка Цачева определи терористичния акт като "грубо посегателство срещу демокрацията и съвременната цивилизация".

Зададе ли се фалит, търсете съдружник, препоръчва от страниците на "Стандарт" Калин Балкански, предприемач и член на Управителния съвет на Българската строителна камара.

Според него строителният бранш все още не е стигнал дъното, защото има много фирми, които са имали неприключени обекти, които са завършили през последните месец-два. И голяма част от сумите, които им се полагат, не са разплатени. И тъй като не се знае кога ще си получат парите, това води до много неприятна ситуация за фирмите.

Балкански прогнозира втора вълна на съкращения и фалити, която няма да е малка. Възможно е малките компании да повлекат крак с фалитите.

Големите едва ли ще фалират, но ще им се наложи драстично да намалят обемите на работа. В най-близко бъдеще най-апетитни ще са големите инфраструктурни проекти, финансирани от държавата. 

Коментари 80
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

80 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 34 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 38 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин