Сто българи трафиканти в затвори в Южна Америка
Сто българи трафиканти в затвори в Южна Америка   
Източник: Архив на Vesti.bg
5
"70 мулета българи в най-зловещия затвор" е водещото заглавие на "24 часа". Източник от Бразилия съобщил, че в затвора в Сао Паулу има поне 70 българи, задържани при различни операции срещу кокаиновата мафия.

От Министерството на външните работи потвърдили, че в няколко страни от Латинска Америка са затворени около стотина души, като три четвърти от тях са зад решетките само в Бразилия.

Българи има и в затворите на Венецуела, Колумбия, Перу и Еквадор, пише "24 часа". Повечето от тях са т. нар. мулета, които срещу заплащане са се наели да пренасят в багажа или в тялото си неголеми количества дрога.

Според експерти броят на българите, занимаващи се с наркотрафик на дребно от Латинска Америка към Европа, е скочил неимоверно през последната година и половина заради икономическата криза.

"24 часа" пише, че разполага с имената на всички задържани, но не ги публикува от съображения за тяхната сигурност.

2,216 млн. лева са налети през 2009 г. в близки до ДПС и БСП кърджалийски фирми, съобщава в интервю за "Труд" местната председателка на ГЕРБ и депутат Цвета Караянчева.

Тя визира фирмите "Караман" ООД и "Екип холдинг" ЕООД, според вестника. Първата е спечелила от общината 916 хил лв. по 21 обществени поръчки, а втората - 1,3 млн. лв от 14 обществени поръчки.

Инженер в "Караман" е бащата на бившия зам.-министър, сега депутат от БСП, Димчо Михалевски. Роднина на кмета Хасан Азис - Джевдет Адем, е собственик на "Екип холдинг".

Пред "Труд" кметът на Кърджали Хасан Азис заявил: "По смисъла на закона за предотвратяване на конфликт на интереси нямам роднински връзки със собственика на фирма "Екип холдинг" ООД. Той допълнил, че ако някой твърди, че го е нарушил, "може да се наложи да го доказва в съда".

Проверка на вестника установила, че собственик на фирмата е Джевдет Адем, който е първи братовчед на майката на кърджалийския кмет.

"Това са щуротии и спекулации. Баща ми е строителен инженер и помага на различни фирми. Работил е за фирма "Караман", но нито е бил собственик, нито управител, за да има конфликт на интереси или нещо съмнително", коментира Димчо Михалевски.При коалицията между НДСВ и ДПС моделът на олигархията не просъществува, а се превърна в миниолигархии в сектори, повече или по-малко контролирани от ДПС.

Това казва пред "24 часа" Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев, занимаващ се с инвестции в туризма. При тройната коалиция това се разби на още по-малки миниолигархии, защото ДПС трябваше да делят тези и с различни лобита в БСП, добавя той.

По думите му най-реалистичният вариант пред България е държавата да предприеме антикризисни мерки, първата от които е да се разплати с бизнеса, втората - да не пипа данъците поне още 5-10 години.

Третата е, ако пазарът на труда не успее да разбере, че стойността на труда в България е 40% по-ниска от исканото заплащане, около 30-40 на сто да загубят работата си, но да се запази валутният борд и да се възстанови икономическият ръст.

Най-вероятно при този сценарий ще се смени и управлението, т.е. хората няма да разберат, че това е бил единствено правилният начин за реакция от страна на правителството, добавя Велчев.

Заради кризата една четвърт от служителите на ДАНС вече са на трудовата борса, съобщава "Стандарт". Съкратени били чиновници и тайни агенти. Орязани са звената, дублиращи МВР, а четирите главни дирекции са преструктурирани.

"Полицейски шефове се държат като феодали. Няма да има прошка за тях". Това извежда "Телеграф" над интервю с директора на ГДБОП Станимир Флоров. Никога не сме имали такава политическа подкрепа; работим без да се съобразяваме кой на кого е човек, твърди той.

Леките автомобили "Голф", следвани от "Пасат", били най-предпочитаната марка от автокрадците у нас, пише "Телеграф", позовавайки се на столичните криминалисти. Колите отивали в морги в София, Перник, Кюстендил и Монтана, където ги разфасовали за секунди. Скъпите лимузини пък се изнасяли по три канала за Румъния, Испания и Арабския свят.

Очакваме парламентът по предложение на правителството да прецизира критериите и правилата за издигане и назначаване на магистрати, както и на начина за вземане на решения от ВСС. Това казва представляващият ВСС Анелия Мингова в интервю за "24 часа".

"Опитахме се да постигнем това в предишния парламент, но за съжаление не успяхме. Надявам се сега това да се случи като част от заявената от правосъдния министър обновена стратегия за съдебна реформа, която предстои да се обсъжда", отбелязва тя.

Транспортното министерство готви бърза концесия на летища и пристанища, съобщава "Труд". На частни инвеститори щели да се дадат пристанищата Бургас и Варна, летищата в Пловдив, Русе и Стара Загора, както и част от летище София.

За тези обекти върви усилена подготовка, така че процедурите да тръгнат до месец-два. Възможно е част от тях да бъдат дадени на концесия още тази година, въпреки че процедурата е сложна, съобщил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

През уикенда социалните партньори са обсъждали минималната работна заплата, съобщава "Труд".

Синдикатите почти се зарадвали, че предложението им тя да се вдигне от 240 лв. до 270 лв. ще мине (увеличение с 12-13 на сто - вид защита на най-нископлатените работници). Сега, като им удържат данък върху нея, след приспадане на осигуровките, се оказва, че те вземат чисто около 190 лв., което е под границата на бедност (211 лв.). Така работещите за 240 лв. месечно влизат в групата на бедните.

Но бизнесът вчера заявил, че няма да "се заковават" числа, и по-точно да се определят икономическите и социалните аргументи, от които да зависи плащането.

В мерките си синдикатите са записали, че минималната заплата поетапно трябва да гарантира поне минималната пенсия за стаж, без държавата да додава пари. Това означава най-ниската заплата да стане 360 лв., вноските върху такава сума могат да "износят" минималната пенсия (сега 137 лева).

Мерките на кабинета са в насипно състояние, казва пред "Труд" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Ако намерим източници, които да покрият изцяло текущия дефицит в бюджета, не е необходимо ДДС да се вдига въобще, казва той. Според него вече се говорело не за 22, а за 24 процента ДДС.

"Ние категорично не смятаме, че е добре за икономиката да се вдига този налог, особено като сигнал към чуждестранните инвеститори. Промяната на данъчната система не носи доверие към българската икономика", отбелязва той.

Ако решенията, които вземе България, създават голям дефицит, ще е много опасно за цялата икономика, казва американският посланик у нас Джеймс Уорлик в интервю за "Стандарт".

Той отбелязва, че не е в позиция да дава съвети на правителството, но то се бори да вземе правилните решения и се нуждае от подкрепа от народа. По думите му сега има добра възможност България да направи реални структурни реформи в икономиката.

Да гледаме на мерките срещу кризата в съвкупност, не една по една, призовава в интервю за "Класа" Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка в България. Трябва ви нова стратегия, която да подобри работата на публичните институции, за да се намалят възможностите за корупция, отбелязва той.

Сегашният бюджет е съставен ирационално, както и предишният, казва финансистът Андрей Пръмов пред "Труд". От последните дни съм настроен много песимистично, отбелязва той.

По думите му хора, на които народният вот е вменил отговорността да управляват сектори и политики, не си дават сметка за опасността. Компетентността им била толкова ниска, че не могат да осъзнаят, че не са компетентни.

Според Пръмов вдигането на ДДС е животоспасяваща и последна мярка. Заглавието на тази публикация е "Запасете се с фенерче, суха храна и пари".

Държавата издържа десетки ненужни агенции и комисии, констатира "Сега" във водещия си материал. Според него чиновниците от пет ведомства контролират едно и също нещо - водата в България.

На бюджетни пари разчитат 35 изпълнителни агенции, други 37 агенции и комисии, създадени по закон, 23 звена, открити с разпореждане на МС. Има и 45 съвета, както и неизвестен брой междуведомствени комисии.

Част от тези агенции, според изданието, могат лесно да бъдат трансформирани в търговски дружества и свалени от държавния бюджет. Най-сериозен потенциал за оптимизация имало при изпълнителните агенции към министерствата и в част от създадените по закон национални служби. Тук рекордьор по агенции и раздути щатове било земеделското министерство.

Доктори изписват лекарства на починали болни според проверка в голяма болница по Черноморието, съобщава "Труд", цитирайки инспектори. Резултатите потвърдили и от здравното министерство.

Застрахователната компания "Алианц България" на Димитър Желев е Октопод и в пенсионната система, пише "Монитор". Според разследване на вестника огромни суми от парите за трета пенсия на работещите в БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" "са се изпарили".

Общото между тези предприятия е, че те осигуряват за допълнителна пенсия работниците си в един и същи доброволен пенсионен фонд - на "Алианц България". В по-голямата част от случаите това става по силата на договори, сключени преди повече от 10 г., без за това да са провеждани каквито и да било търгове или конкурси.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 6 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 1 час

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети