"Труд": 3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация
"Труд": 3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
30

Държавната хазна може да получи близо 3 млрд. евро свежи пари от приватизацията на около 25 апетитни фирми според анализ на КРИБ, с който "Труд" разполага.

Сред най-интересните за инвеститорите били "Булгартабак холдинг", държавните дялове от енергото, столичната "Топлофикация", летище София, "Кинтекс", две пристанища, Слънчев бряг, ВМЗ и други.

Според бизнеса именно приватизацията може да се превърне в спасителния пояс за икономическата политика на кабинета "Борисов" при натрупания огромен дефицит само за първите два месеца на т. г.

Да се емитират еврооблигации в рамките на 300-500 млн. евро, предвижда друга идея на КРИБ за излизане от кризата. Парите можели да послужат като буфер на фискалния резерв и да покрият временния дефицит.

Те настояват и правителството да приеме план с конкретни дати и ангажименти за погасяване на натрупаните дългове към бизнеса.

Според разработената от КРИБ програма за приватизация в кратки срокове в хазната могат да влязат поне 750-800 млн. евро от борсови продажби.

Най-бързо можели да се спазарят остатъчните дялове от 33 на сто в трите електроразпределителни компании у нас. Мажоритарни собственици в тях с по 67 на сто от капитала са чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН.

Същото важало и за остатъчния държавен дял от 27 процента в ТЕЦ "Енел Марица-изток 3".

Според КРИБ подходящи за раздържавяване чрез скоростна приватизация чрез фондовата борса на дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг, "Слънчев бряг" АД и Пловдивския панаир, а целият процес по продажба на дяловете би отнел не повече от 6 месеца.

През това време трябва да се избере упълномощен инвестиционен посредник и да се листнат предприятията.

Ако тази политика продължава, ще изпаднем в положението на Гърция, където популизмът взе връх, бюджетните разходи се раздуват, което води до негативни ефекти и банкрут на държавата. Цитираното в "Труд" мнение е на икономистите от "Макро Уоч" Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Георги Ганев, Димитър Чобанов и Георги Прохаски.

"Доскоро България приличаше на Естония, която беше тежко ударена от кризата, но заложи на дисциплината и не позволи допълнителни разходи по време на криза. Сега тази държава върви нагоре", казва Ангелов.

"Въпреки твърденията, че бюджетът на България за 2010 година е рестриктивен, това на практика е бюджетът с най-големи разходи в историята.

На практика той е по-голям и от предкризисните бюджети през 2007 и 2008 година, когато все още приходите растяха и държавата можеше да си позволи да харчи повече", коментира Богданов.

Страховете от икономическата криза сред българите са нараснали драматично според проучване на МБМД през втората половина на февруари, представено в "24 часа".

83 на сто усещат на собствения си гръб ефектите от кризата. За 9 месеца сериозно притеснените нарастват на 50 на сто сега спрямо 34 на сто през май 2009 г.

Най-труден е животът на хората без работа - 79 на сто отчитат сериозно влияние на кризата. Една трета от безработните смятат, че са загубили работата си в резултат от икономическата криза.

Закон, който да даде достъп до данъчни проверки за сметки и фирми, свързани с управлявалите последните 20 г. у нас, предлага икономистът Владимир Каролев, съобщава под глава "24 часа".

Дали имат или са имали сметки и фирми, трябва да декларират според консултанта министри, зам.-министри, кметове, общински съветници, депутати, членове на президентската администрация и висши магистрати.

И да дадат съгласие българските данъчни да получават от банки информация за проверки по декларациите им. Според изданието зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев подкрепя тази идея, ако има ефект.

Добра идея, но едва ли ще има очаквания ефект, защото става въпрос за официални доходи, смята пък Павел Димитров от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Правителството правело в момента стъпки в тази посока с опитите да бъдат откъснати пипалата на октопода, добавил той.

ЕК ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност.

Това показвала черновата на доклада за напредъка на София в областта на правосъдието и вътрешния ред, която видели журналисти от "Дневник".

Документът, който официално ще бъде оповестен до края на март, сочел "сериозни недостатъци". Като особено тревожни са споменати търговията с влияние във ВСС и убийството на Боби Цанков, описан от ЕК като свидетел по важно разследване срещу организираната престъпност.

Черновата отбелязва множеството арести, свързани с организираната престъпност след средата на миналата година, когато излезе последният доклад на Брюксел, но подчертава, че съдебните дела се влачат и няма нито една присъда от юли 2009 г. досега.

Еврокомисията нарича "злоупотреба" бавенето на делата от обществен интерес.

Злоупотребата с евросредства се наказва с меки присъди, пише под глава "Сега".

Според прокурори не бил виновен съдът, а законодателството, което не отчита високата степен на обществена опасност на деянието. 3-годишна условна присъда било най-тежкото наказание, постигнато до момента у нас по дело за злоупотреби с евросредства по програма "Леонардо да Винчи".

Срещу осъдената 70-годишна Мария Загорска, директор на Сдружение "Клубове на жените земеделки", е стартирало и дело за конфискация на незаконно имущество за 108 067 лв.

В следващите три години тя няма право да заема и ръководна длъжност в обществени органи.

МРРБ не е превело за февруари никакви пари по споразумението за покриване на задълженията към строителните компании, казва за "Пари" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

По думите му през януари членовете на браншовата организация са получили 39 млн. лв.

Министър Росен Плевнелиев обяви, че за първите 2 месеца МРРБ е превело 58 млн. лв. и иска до края на март сумата да се удвои.

Близо 1400 компании са фалирали от началото на годината, казва пред "Пари" председателят на БСК Божидар Данев.

Капитали на Алексей Петров са изпрани чрез фирми и лица, които членуват в Съюза за стопанска инициатива, пише "Телеграф" под глава, цитирайки високопоставен служител на МВР.

По-голямата част от парите на Петров според публикацията се въртели от пет фирми - "Ест", "Пела", "Голд лизинг", "Кепитъл лизинг" и "Такси-С-експрес".

Всички били свързани помежду си и с "Лев корпорация". Най-богата била "Пела" със собственик приятелката на Петров - Ива Павлова.

Липсва животоподдържащо лекарство за деца, болни от левкемия, алармира "Дума" под глава.

Над 5 месеца родителите на около 100 деца с рядка форма на рак на кръвта от клиниките по онкохематология в Пловдив, София и Варна са принудени да внасят контрабандно от Гърция животоспасяващите препарати.

Медикаментът трябва да бъде осигурен безплатно от държавата, но здравното министерство не е сключило договор за доставка.

От МЗ обясняват, че проблемът се е получил заради промяна на фирмата производител. Новата компания, която е започнала да произвежда медикамента, още не е подала заявление за включване в позитивния списък.

Всички със здравно досие от 1 юли, извежда "Телеграф" над интервю с Даниела Дариткова (ГЕРБ) от здравната комисия на парламента.

"Аз съм убеден, че премиерът Борисов няма лесно да се разколебае. От него се очаква истински да се пребори, защото сега става трудното. Медената половин година с президента и с опозицията свърши. Те минават в атака", казва лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за "24 часа".

Като антикризисна мярка препоръчва преразглеждане на работната заплата на държавните служители, нейното замразяване и дори намаляване.

Висшите длъжности трябва да се приведат към единна класификация, а заплатите им да не са обвързани със средната работна за страната, тъй като това е порочна система за постоянно увеличаване на доходите им, смята той.

"Не разбирам как така заради някакъв протест на докторите правителството панически ще обещава стотици милиони, които няма откъде да вземе. А след това дори ще вдига здравноосигурителната вноска - очевидно усилваща кризата мярка. Това сигурно допълнително ще затормози икономиката", казва Костов.

Попитан още Алексей Петров ли е главата на октопода, той отговаря: "А, не. Много октоподи, много сърца, много двигатели...".

Желю Желев прогнозира пред "Труд", че подписката за импийчмънт на президента ще се провали, защото не може да мине през Конституционния съд.

Няма нито юридически, нито морални, нито политически причини за отстраняване на президента, смята той. Според него за втори път трябва да стане помирение между премиера и президента.

Пресилено да се говори за еднополюсен модел на управление, казва Желев в отговор на въпрос. "Еднополюсен имаше при комунизма, в прехода имахме двуполюсен, после царят го ликвидира. Но двупартийната система на управление е много добра - както е при развитите демокрации в САЩ, Великобритания, Франция, Гърция. Мотаенето на много партии в публичното пространство не е добре", смята той.

В интервю за "Стандарт" Румен Петков от БСП казва: Първанов е показал, че е "изключително силна фигура, която поставя интересите на обществото и държавата над всичко".

В "Сега" под заглавие "Първанов - готов за геройски бели" Иво Христов пише, че "българските избиратели се реят като прашинки в слънчева стая, а медийната прахосмукачка е призвана да напълни търбуха на новата президентска формация".

Бившият директор на областното пътно управление в Разград Пламен Симеонов спретнал схемата "Батко и братко", но чрез съпругата си, която има дялове във фирми, които изпълняват всички пътни поръчки. Това съобщава "24 часа".

Симеонов става директор през 1987 г. и е на поста до ноември 2008 г., когато напуска доброволно и веднага поема ръководството на частната фирма "Пътконсулт".

Тя е дъщерна на "Пътконсулт холдинг", където 50 процента има съпругата му Миглена. От проверката на Сметната палата стана ясно, че още като шеф на пътното управление Симеонов сключил договор за близо 130 000 лв. до края на 2010 г. за доставка на горива с "Пътконсулт".

Практиката почти всички поръчки на пътната агенция в Разград да минават през фирми с участието на съпругата му Миглена датира още от 1998 г.

Тогава тя е главен счетоводител в "Строймонтаж", после става съдружник, а фирмата почти без изключение печели поръчките на пътната агенция.

Като българка виждам колко работа има за вършене у нас, извежда "24 часа" над интервю с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Идвам си с три цели: да информирам премиера и сънародниците ни за работата си от първия месец на мандата си. Да благодаря за подкрепата.

Ще имам срещи с членове на правителството, които работят пряко с ЕК. Ще установя пряк контакт с БЧК като потенциален партньор в ресора ми", казва тя.

Георгиева отбелязва, че кабинетът й е готов и в него има пет отлични българки.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 8 минути

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 17 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 53 минути

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"