Първанов срещу Дянков: Скандалът се разраства
Източник: Колаж: БГНЕС
391
Пз зидентът Георги Първанов настоява, че участието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия е "подготвена атака".

Днешната среща между двамата, поискана от Дянков, започва с лични обяснения и завършва с остри политически обвинения от страна на държавния глава.

На страницата на Първанов в интернет е публикувана стенограмата от разговора.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков излезе от срещата без желание да коментира каквото и да е. Той не отговори на журналистически въпроси дали се е извинил на президента, дали разногласията са били изгладени, дали е направил гаф, дали премиерът го е посъветвал за срещата.

Дянков единствено посочи в отговор на въпрос, че тонът на срещата е бил конструктивен.

Той на няколко пъти каза, че вече е направил коментара си и е казал каквото има да каже.

На срещата президентът Георги Първанов заявява, че приема вицеприемира и финансов министър само, защото за това е настоявал министър-председателят Борисов.

Президентът иска Дянков да изясни пред българското общество онова, което е прозвучало в телевизионното предаване (novatv.bg). По думите на президента това е инсинуации, с която се хвърля много неприятна, тежка сянка върху фамилията му.

"Това го разбирам", е отговорът на Симеон Дянков.

"Ами като го разбирате,

защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него,

защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем?", остро пита държавният глава.

Връщайки нещата назад, Първанов обвинява Дянков в лъжа: "Вие, г-н министър, излъгахте по отношение наизтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип."

По-нататък президентът казва:

"Наслагват се, г-н министър, серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията".

И настоява: "Аз нямам съмнение, че това е една подготвена атака. Тъкмо заради това аз категорично държа, настоявам, Вие, като лице, ангажирано като министър, да изясните този случай пред българското общество.

Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми."

На което Данков отговаря: "Аз пък не приемам, че Вие смятате, че това е някаква атака срещу Вас, където и аз участвам. Аз нямам никакъв интерес да участвам в такива атаки, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура от мен.

Вие виждате, че на мен ми пречи в момента много това, вместо да се занимавам с работата си, аз прекарвам дълго време, подронвам авторитета на Министерство на финансите...

Не, просто моля, разберете, че това не е нещо, където аз съм участвал. Бях изненадан явно от този цитат. Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род. Той по никакъв начин не ми помага.

Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас. И аз съм тук за името си. Както знаете, аз съм бил извън България дълго време, семейството ми е извън България.

Аз дойдох, за да помогна на България

и понеже във финансови кризи аз съм работил по много държави в света и тази тема я разбирам много. Всяка друга тема на мен ми е от минус."

След като изслушва министъра, Първанов иронично го пита наистина ли смята, че тази история вреди повече на него.

Президентът проявява интерес и пита Дянков какво е показала проверката на милионерите и милиардерите в България.

Дянков отговаря, че няма проверка за милионери и милиардери, а за регистрация по ДДС, за 4 950 души и ще отнеме поне още два месеца.

Министърът се впуска в обяснения, че няма такъв опит с медиите, какъвто имат президентът Първанов и другите български политици и описва в какво неприятно положение - да се измъква - е бил поставен в телевизионното шоу.

Симеон Дянков: "Това, което казах, не е злонамереност и аз се надявам, че поне на това ще ми повярвате. Това бе начин да се измъкна от неочакван и тежък за мен въпрос.

И аз казвам истината: не е мой цитат. Два пъти го казвам: Не е точно това, не е мой цитат, не си спомням, не сме говорили за такова нещо. Това поне се надявам, че ще ми повярвате. Просто нямам никакъв интерес..."

На което президентът

Георги Първанов е категоричен: „Не Ви вярвам!

Не Ви вярвам, първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите."

След като не приема нито едно от обясненията на вицепремиера, президентът Първанов го пита: "Вие защо дойдохте тук, господин Дянков?"

Дянков отговаря отново, че е бил подведен от водещите на телевизионното шоу и че вече е разбрал, че не бива да се появява в такъв тип предавания.

В разговора се намесва и генерал Никола Колев, началник на Кабинета на държавния глава, за да обясни:

"Тук става въпрос за две различни неща. Ако приемем, че цитатът не е Ваш, защото ние се постарахме да поровим в интернет веднага след всичко това и в няколко сайта има приписано Ваше изявление, което не очакваме да открием кога точно е казано по този въпрос, така че приемаме, че цитатът не е Ваш.

Втората част остава впечатлението, че независимо, че цитатът не е Ваш, Вие имате съмнение и може би и да не е Ваш цитатът, президентът е милиардер, стар или млад, няма значение. Така че това са две различни неща. Вие на място не се разграничихте."

В този момент Първанов добавя: "Ето това трябва да бъде опровергано."

И настоява

Дянков да каже как ще опровергае "внушението, че Първанов не е млад, но е милиардер".

Дянков продължава да настоява темата да бъде изчистена, включително и убеждението на Първанов, че, министърът е отишъл в шоуто с определена цел. Но казва, че няма да се извини за нещо, което не е сторил.

Тогава Първанов отсича: "Само си губим времето, г-н Дянков."

И му напомня, че се е извинил на един журналист, когото по същия начин характеризирал в движение.

Симеон Дянков: "Тогава казах нещо, за което наистина съжалявах. Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен.

Присъстващият Кирил Ананиев - секретар на президента по финансовата политика, напомня на министър Дянков, че е подкрепил искане на депутатите от ГЕРБ за допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента за 2010 г. с 1 млн. лв. И подчертава, че това също е било свързано с отношение към инститцията.

В края на разговора Георги Първанов заявява, че не иска извинение от министъра на финансите. И отправя политически обвинения като казва, че той трябва да се извини на много хора и на много социални общности.

Вицепремиерът, според Първанов, трябва да се извини на бизнеса, защото лично го е докарал "до такова положение", на безработните, на науката, в която бил предизвикал невероятен хаос, на хората с увреждания, които държал в напрежение месеци наред, на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи били на ръба на оцеляването заради политиката на Дянков.

"Извинете се, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете, завършва Първанов и обявява края на срещата.

Още във вторник, 2 март, държавният глава остро реагира на изказване на министър Дянков в телевизионното предаване Според президента финансовият министър бил уронил престижа му с внушения за неговото имотно състояние.

Първанов поиска Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или незабавно да подаде оставка.

Това е

първият случай за осем години, при три различни правителства, в който президентът Георги Първанов поиска оставка на министър.

От финансовото министерство реагираха веднага и разпространиха стенограма от предаването в частта касаеща държавния глава, като посочиха, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора.

Единственият коментар, който направи по този случай премиерът Бойко Борисов, беше да припомни, че е забранил на министрите си изказвания извън прекия им ресор.

От БСП се възползваха от възникналото напрежение и обявиха Дянков за

"лъжец", "некомпетентен", "неграмотен", "вреден" и "идеолог на безумни реформи".

Според бившия министър-председател Сергей Станишев "такъв министър би следвало да си тръгне на следващия ден". Той каза това по повод изявлението на Дянков в същото телевизионно шоу, че бившият социален министър Емилия Масларова трябва да "влезе в затвора" и "заслужава дълга присъда".

"Съдиите ще видят, че е имало безобразия и разхищения на парите на българския данъкоплатец. Ако предишното правителство беше нормално, то Масларова веднага трябваше да бъде отстранена и дадена на съд", заяви Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей".
Коментари 391
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

391 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай