Как да накарате интернет да работи за вашия бизнес
Как да накарате интернет да работи за вашия бизнес   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Безспорно в наши дни интернет е не само новата арена на съревнованието между отделните бизнес единици, но и най-могъщият им съюзник.

Съвсем естествено компаниите инвестират все повече средства за изграждане и развитие на присъствието си онлайн.

В условията на новата бизнес среда и на потребители от ново поколение се зароди и интернет базираната комуникация компания-потребител.

Тя е от качествено нов вид - двупосочна, активна, непрекъсната и високоефективна, пише Надежда Василева в новия брой на сп. "твоят БИЗНЕС".

Онлайн комуникация компания-потребител

Това понятие включва изграждане и развитие на позициите на съответната компания в интернет и съпътстващата го двупосочна онлайн комуникация с потребителите.

Различните форми и похвати на онлайн комуникацията имат няколко общи отличителни черти, които правят интернет средата уникална и привлекателна за модерния бизнес: таргетиране към определена аудитория, интерактивност, измеримост, гъвкавост и динамичност и не на последно място приемлива цена и висока възвръщаемост на инвестициите.

Ключът към оптимизация на бизнеса чрез ефективна онлайн комуникация е в правилния подбор и приложение на конкретните дейности в зависимост от поставените цели.

Световните тенденции, които вече навлизат и в България, са насочени към използването на все по-нетрадиционни, но и все по-обвързващи с потребителя методи на онлайн комуникация. Създаването и поддръжката на сайт са само първите стъпки сред разнообразието от уеббазирани дейности.

Ето някои от най-важните и актуалните сред тях:

Оптимизация на уебсайт за търсещите машини (SEO)

Имате съвършен и скъпоструващ сайт, но в резултатите от търсенето на "Гугъл", той се появява някъде след 30-та позиция?

Позиционирането на корпоративния сайт за търсещите машини с цел по-лесното му откриване от потребителите е от първостепенно значение за оптимизирането на онлайн присъствието на всеки бизнес.

То е свързано с провеждането на дейности като създаване на ключови думи и текстовете в сайта, мониторинг и анализ на позициите на сайта в "Гугъл", непрекъснати и постоянни промени в ключовите думи и съдържанието на базата на анализа на потребителското поведение онлайн. Или с други думи - запазена територия за специално обучени специалисти.

SEO е дългосрочна инвестиция с изключително висока възвръщаемост. Правилната оптимизация се прави еднократно, а поддръжката включва само периодични настройки, което я прави най-добрия ценово-ефективен интернет маркетинг похват за реклама на търговска марка онлайн.

Усъвършенстване на ползваемостта

Сред дейностите, свързани с оптимизирането на онлайн присъствието, е и непрекъснатото и постоянно усъвършенстване на ползваемостта на вашия сайт. Ако при проектирането му са спазени поне основните принципи за ползваемост (достъп до информация с минимум кликвания, отделяне на съдържанието от елементите за управление, висока скорост, добра четимост на текста, текстови алтернативи на изображенията и др.), информацията се намира лесно и навигацията е удобна.

Всичко това е предпоставка посетителят да се връща отново и отново. Иначе казано, това е начин фирмата да запази и увеличи посещенията на своя сайт, да повиши конкурентоспособността си, а оттам и продажбите на своите услуги и/или продукти.

Периодично обновяване на съдържанието и визията на сайта

За да може сайтът да привлича и задържа вниманието на потребителя, както и да работи ефективно за постигане на целите, заложени при разработката му (представяне, промоция, увеличаване на продажбите и т.н.), е добре съдържанието и визията му да се обновяват на всеки 2-6 седмици.

Обновяването на визията не означава смяна на дизайна, но е добре да се добавят нови функционалности и чисто визуални елементи, които биха били полезни и атрактивни за потребителите.

Що се отнася до обновяването на цялостната визия на сайта, добре е това да става регулярно, но не и прекалено често. Уебпространството се променя динамично - както в технологично, така и във визуално отношение. Затова трябва да сте с нагласата, че сайтът трябва да се променя съобразно тенденциите на променящата се виртуална бизнес среда.

Добра практика е да имате консултант, който да ви разяснява ситуацията в реално време.

Онлайн реклама с интерактивен криейтив, или промоцията като забавление

Онлайн рекламата с уникален сценарий е царицата на виртуалното пространство. По неповторим начин рекламните кампании в интернет привличат и задържат вниманието на целевата аудитория към даден продукт или услуга.

Основните видове криейтив са забавните игри, онлайн инструментите с персонализиране на съдържанието, интерактивните тестове (вкл. калкулатори и тийзъри), онлайн състезания и конкурси и други. Забавният и оригинален интерактивен криейтив води до по-трайно и емоционално осъзнаване на рекламното послание и задържане на вниманието върху бранда/продукта за по-дълго време, сравнено с другите медии.

Наред с всички останали свои преимущества онлайн рекламата позволява да се натрупват бази данни от целеви групи с имена, имейл адреси и друга информация, а оттам и да се работи за повишаване на лоялността към марката/продукта с директни кампании и осъществяване на моментални продажби.

Създаване и участие в корпоративни блогове и социални мрежи

Корпоративният блог е сред водещите инструменти на ефективната онлайн комуникация. Блогът и неговото по-ефективно използване трябва да са сред задължителните елементи на маркетинговите стратегии на компаниите в България, които се стремят към оптимизиране на своите разходи за онлайн реклама.

Създаването и поддържането на блог е ефективен инструмент, който не изисква сериозни финансови инвестиции, а само време за обновяване на съдържанието. За сметка на това той предоставя възможност чрез неформална двустранна комуникация да се изградят по-лични отношения с клиентите.

Чрез него може индиректно да се популяризира една търговска марка, както и да се получи бърза и в много случаи навременна обратна връзка с потребителите. Чрез неформалната комуникация може да се изградят лични отношения с клиента и по този начин да се спечели неговото доверие.

Социалните мрежи са друг маркетингов инструмент, който става все по-важен за комуникацията с потребителите по света, а от скоро и в България.

Със своите уникални възможности интернет промени маркетинга. Стъпка в правилната посока за всяка една компания в България е да го припознае като най-гъвкавия съвременен канал за комуникация.

Онлайн присъствието и представянето на модерната компания чрез нейния сайт или други комуникационни дейности определят изхода от участието й в битката за клиенти, осигуряват й водещи позиции сред конкурентите и реализация на по-големи печалби.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 1 час

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 2 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 2 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 2 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 2 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 2 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 2 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 3 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 3 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 3 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 3 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 3 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 3 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 4 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 4 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 4 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването