България е в Топ 5 по финансова стабилност в ЕС
България е в Топ 5 по финансова стабилност в ЕС   
Източник: Архив
29

България е в Топ 5 по финансова стабилност в ЕС, съобщава "Сега". България е в групата на 5-те държави с най-стабилни публични финанси в Европейския съюз, обяви в свой доклад Европейската комисия. Останалите отличнички са Дания, Естония, Финландия и Швеция.

Докладът, предназначен за Европарламента, разглежда фискалната политика на държавите членки през последните години. Идеята е да се види бюджетите на кои страни са изправени пред най-голям риск да се продънят в бъдеще заради твърде големи публични разходи.

СДС и ДСБ подписаха, че подкрепят Фандъкова, отбелязва днес "Труд". ГЕРБ, СДС и ДСБ подписаха вчера споразумение за подкрепа на кандидатката на управляващата партия Йорданка Фандъкова за кмет на София.

В документа не е посочено какви заместник кметски постове ще получат хората на Иван Костов и Мартин Димитров.

Вчера шефката на предизборния щаб на ГЕРБ Малина Едрева подчерта, че отговорността за това, което ще се случва или не в София след спечелването на изборите, ще се носи изцяло от ГЕРБ.

Първи неудобства, е коментар в "Капитал". Посочва се, че ако в продължение на три месеца ГЕРБ се радваше на широка подкрепа в парламента, тази седмица управляващите за пръв път усетиха, че комфортът им може да бъде нарушен.

Причина за разногласията станаха "неотложните" промени в устройствения закон на вътрешното министерство, които бяха разгледани на първо четене.

Зад тях застанаха само депутатите от ГЕРБ и "Атака", а досегашните партньори на управляващите от Синята коалиция и РЗС разкритикуваха проекта.

От ДПС очаквано гласуваха против, БСП се въздържа, като само Румен Петков подкрепи проекта. По примера на предишните управляващи ГЕРБ започна промени в сектора (разформироването на ДАНС и промените в МВР) "на парче", като единственото логично обяснение е, че става дума за неотложна реформа.

Борисов и Станишев пак се хванаха за гушите, е едно от заглавията в "Новинар". Бившият и настоящият премиер пак влязоха в задочен спор в петък в парламента.

В декларация от името на БСП Сергей Станишев упрекна ГЕРБ, че продължава да се държи като предизборен щаб. Борисов пък изтълкува думите му като опит за "оправдание".

"Имат конгрес, нека си говорят. Станишев се опитва да си спаси кожата от своите съпартийци", заяви Борисов. В декларацията си БСП призовава ГЕРБ да разработят програма за управление на България.

Станишев твърди, че правителството не отговаря адекватно на кризата. Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев определи декларацията на БСП като "предконгресна" и настоя да се спре практиката левицата да "използва" парламентарния контрол за партийна дейност.

Левицата се нуждае от фабула раза, коментира "Сега".

Авторът посочва, че левицата има интерес да започне на чисто. Да прекъсне оплетените фабулни нишки, които правят възела неразплетим. Да зачеркне лобистките и икономическите сюжетни линии. Да остави криминалните фабули на прокуратурата, а не да брани "своите кадри".

Прераждане на БСП би спестило политическо време на левицата и би внесло известен баланс на националната сцена, но това е по-скоро теория. БСП няма енергия.

Отляво зее вакуум, в който идните месеци ще се стекат неплатежоспособните кредитополучатели, съкратените железничари, новите безработни и ако няма демократична алтернатива на десницата, то популизмът ще се самонастани. Не изветрелият БСП-популизъм, а много по-радикален.

Промени в Закона за МВР: Главният секретар се завръща, съобщава "Труд".

С приетите на първо четене от депутатите законови промени главната професионална длъжност в МВР си връща името. Ако този проектозакон мине и на второ четене, директорът на ГДБОП ще стане заместник на главния секретар.

Замисълът е изглежда да се подчертае особено важната роля, която тези нормативи възлагат на новата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

"Не се стремим монополът на МВР да бъде засилен, а ефективността на институцията да бъде повишена. Трябваше да се изчисти профилът на МВР, да се знае кой какво прави в него."

Това обясни при дебатите в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов. Новата структура на МВР е по-ясна и от нея по-добре личат задачите на отделните служби.

Орязаха правомощията на ДАНС, информира "24 часа". В близко бъдеще ДАНС ще се превърне в обикновена контраразузнавателна служба.

Управляващите спазиха обещанието си и драстично орязаха правомощията на създадената от кабинета "Станишев" агенция. Народното събрание прие промените на първо четене.

Досегашното преплитане на функции между МВР и ДАНС е главният мотив да бъдат орязани правомощията на агенцията. Тя вече няма да използва агенти под прикритие, нито ще участва в оперативно-издирвателна дейност. Слага се край и на задържането. Тези правомощия отиват в ГДБОП, която ще бъде възстановена.

Червените признаха, че има корупция в редиците им, пише "Труд". Националният съвет на БСП одобри материалите за конгреса - политическа декларация и проект за резолюция. В декларацията БСП на практика признава за корупция в своите редици.

Там пише за "липсата на прелом в борбата срещу корупцията, включително и нашата неспособност да се разграничим от това явление в собствените си редици".

В декларацията се казва още, че "БСП не за първи път е в криза, но този път нейният характер и дълбочина са такива, че могат да станат необратими".

"Сергей хвърля оставка утре, иска лидерска битка веднага", допълва по темата "24 часа".

"Не съм се родил като лидер на ВМРО, мога да съм и редови член", заявява в интервю за "Труд" лидерът на партията Красимир Каракачанов.

По повод предстоящия конгрес на организацията той казва: "Ще продължа да работя за ВМРО, ако трябва и като редови член. Важното е да бъде запазено единството.

Аз няма да бъда причината ВМРО да се разцепи, ако конгресът избере някой друг. Пред нас сега има две възможности - да се хванем гуша за гуша, както това стана в СДС, сега и в БСП, и да унищожим ВМРО. Или конгресът да избере едно ръководство и всички да застанем зад него."

Каракачанов посочва, че когато си загубил избори, възникват много съмнения по какъв път трябва да се продължи. И докато не се намери вярната посока, организацията ще бъде в криза.

Край на фиктивните приятелски заеми, пише "Труд".

Всички заеми, получени от приятели и роднини, ще се декларират пред Националната агенция за приходите. Това предложение на финансовото министерство е прието от правителството и вече пътува към парламента.

По този начин ще се пресече порочната практика несъответстващ на доходите лукс да се обяснява със заеми от "добри приятели". Частните заеми в момента са черна дупка за капиталовите потоци в страната.

Затова и с тях се злоупотребява толкова често, а данъчните се оказват безпомощни пред очевидни несъответствия между високия стандарт на живот и ниския доход от декларацията. Първата крачка е направена. А това е важен сигнал след години на красноречиво нежелание.

Борисов ще вади парите от резерва, носели 0% лихва, отбелязва "24 часа". "В момента, в който имаме балансиран бюджет, аз имам 2-3 инструмента, които мога да използвам. Имам уверението на големите лидери в Европа, че ще ми помогнат.

И още на срещата на 29-30 октомври в Брюксел ще го поставя. Защото държим близо 8 млрд. на нулева лихва и досега е трябвало да се удвои този резерв. Нека ни дадат възможност ние да го използваме."

Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента вчера. По оперативни данни към 17 юли фискалният ни резерв е 8,25 млрд. лева.

Борисов дава пари на Благоевград, пише "Труд". Премиерът Бойко Борисов отиде вчера в Благоевград, за да огледа лично състоянието на ремонта на осем централни улици.

Финансирането на обекта предизвика остър сблъсък между кмета Костадин Паскалев и заместник-министъра на регионалното развитие Георги Прегьов. Кабинетът ще отпусне 800 000 лева за приключване на обекта, заяви премиерът.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 6 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 18 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 32 минути

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 48 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 53 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова