Бокова: Благодаря на три правителства за подкрепата
Ирина Бокова след избирането й за генерален директор на ЮНЕСКО   
Източник: ЕПА/БГНЕС
37
Ни ият генерален секретар на Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) Ирина
Бокова
 благодари на бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, както и на настоящия министър-председател Бойко Борисов за подкрепата. Тя подчерта, че заслугата да заема този пост е на три поредни правителства.

В първото си изявление след обявяването на резултата Бокова каза, че това е

победа в един демократичен и прозрачен избор.

Така тя отхвърли публикуваните мнения в световната преса за еврейско лоби и разочарование на арабския свят от избора.

За програма "Хоризонт" на БНР Бокова  заяви, че ще работи в диалог с всички регионални групи в организацията.

"Аз съм приятел, както на арабския свят, така и на всички други региони, тъй като ЮНЕСКО е универсална организация, ние имаме универсални цели и идеали, и ще направя всичко възможно, за да мога да убедя моите арабски приятели, че това е така.

Въобще трябва да ви кажа, че в никакъв случай това не е удар срещу никого, това е една победа в едни избори и аз ще продължа да работя за това, да ги убедя, че за мен толерантността, диалогът, културното многообрази и всякакво друго многообразие е изключително важно. Това е в основата на ценностите на ЮНЕСКО".

Ирина Бокова каза още какви ще са първите й стъпки като генерален директор на организацията.

"Организацията, разбира се, се нуждае от реформи. Някои от тях са започнати от г-н Коичиро Мацура, сегашният генерален директор, когото аз дълбоко уважавам.

С много постоянство той започна реформи, що се отнася до по-голяма ефективност на организацията, по-голяма прозрачност. Като всяка друга международна организация, тя има нужда от това, да стане по-ефективна, по-малко бюрократична, да могат да се прехвърлят средства от административни разходи към програми, конкретни промени, които да се направят. Има много работи да се свършат", допълни Бокова.

Министър-председателят Бойко Борисов честити избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО.

Като българи можем да се гордеем, че има жена, българка на този висок пост, заяви Борисов.

Пред журналисти премиерът добави, че Ирина Бокова е благодарила вчера за подкрепата на правителството.

"Още преди месеци разговаряхме с президента да обединим усилията си за максимална подкрепа на българската кандидатура, двама заместник-министри на културата бяха в Париж за да й помагат, провел съм и няколко лични разговора с колеги от Европа", посочи Бойко Борисов.

"Много съм щастлив, голяма победа за България е, че български гражданин ще ръководи толкова влиятелна международна организация. Този успех оправдава подкрепата на новото правителство за Ирина Бокова", каза зам. - министърът на външните работи Марин Райков.

На въпрос на Радио Дойче Веле как се чувства след избора Ирина Бокова каза:

„Объркана съм. И съм много щастлива. Много съм щастлива, че успяхме. Успяхме всички заедно. Изключително благодарна съм на медиите, защото в известен смисъл те вярваха в мен повече, отколкото някои други.

Изпитвам изключително голямо удовлетворение, защото мисля, че на България й трябва успех. Сега го постигнахме и това ме кара да се чувствам горда и доволна.

Подарявам този успех на България. Ние заслужаваме по-добра съдба, ние сме хора много стойностни, много качествени, в никакъв случай не сме по-лоши от другите. Знам, че можем", заяви новата генерална директорка на ЮНЕСКО.

Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент - министъра на културата Фарук Хосни . На петото поред гласуване тя получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията, а Хосни остана с 27 гласа.

Победата на Ирина Бокова бе възприета като изненада

от многото журналисти, събрали се във фоайето на щаб квартирата на организацията в Париж.

Арабски журналисти търсеха отговор на въпроса дали техният кандидат - египтянинът Фарук Хосни, не е бил умишлено отхвърлен от представителите на Западния свят, а французи спекулираха, че поражението на Хосни, придобил печална известност с антисемитските си изказвания, се равнявало на победа за американската дипломация, предаде кореспондент на Радио Дойче веле.

„Няма индикации за това, че гласовете за единия или другия кандидат са дошли от определени региони", заяви Нино Муньос Гомез, говорител на ЮНЕСКО. „Знаете, че гласуването е тайно. Никой не знае - наистина никой - кой за кого гласува", допълни Гомез.

"ЮНЕСКО се измъкна от Хосни",

пише френският вестник "Фигаро", който представя новата директорка като динамична личност, комунистка, но убедена радетелка за европейската кауза.

Сделки в последната минута облагодетелстваха Ирина Бокова срещу смятания за фаворит, но предизвикващ противоречия египетски министър, пише вестникът.

"Фигаро" изтъква, че Хосни е имал подкрепата на арабските държави, по-голямата част от африканските, Франция и още няколко други европейски страни като Италия и Испания. Макар да беше големият фаворит сред деветимата кандидати, които започнаха надпреварата, шансовете на Хосни намаляваха с всеки изминал тур от гласуването, тъй като той бе в центъра на оживена полемика, заради определени като антисемитски коментари, посочва вестникът.

Изданието припомня, че когато се оттегли от борбата в понеделник, австрийката Бенита Фереро-Валднер отправи ясен призив да бъде попречено на египтянина да оглави ЮНЕСКО, като подчерта, че истинският залог на тези избори са моралните ценности на организацията.

"Фигаро" коментира, че надпреварата е разделила Европа. В стремежа си да се обединят срещу Фарук Хосни по-голямата част от европейските страни подкрепиха Ирина Бокова, отбелязва вестникът и допълва, че малки африкански страни, които обаче имат голямо представителство в ЮНЕСКО, са били подложени на натиск също да застанат зад българката.

"Фигаро" се пита дали е имало задкулисни сделки и цитира посланик на развиваща се държава, че на някои страни са били обещани постове в замяна на гласа им.

Срещу мълчанието си относно кандидатурата на Фарук Хосни, който се закани миналата година да изгори всяка еврейска книга, която се озове в Египет, според няколко дипломати Израел си е осигурил място в новия 59-членен състав на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, ръководния орган на организацията.

Що се отнася до Франция, "нейната позиция бе двойствена в началото, но тя претърпя развитие и ние сега сме убедени, че тя е гласувала за Хосни", казват същите дипломатически източници.

"Фигаро" отбелязва, че несигурността за позицията на Париж е подхранена от разногласията между президентството, което подкрепи египтянина, и министъра на външните работи Бернар Кушнер, който гледаше с лошо око на възможността ЮНЕСКО да бъде оглавена от привърженик на цензурата в своята страна.

Победата на Ирина Бокова е историческа, пише френският в. "Монд".

Никога досега жена не е била избирана начело на ЮНЕСКО, тя става също първият генерален директор от източноевропейска страна, отбелязва вестникът в материал озаглавен "Ирина Бокова, наследничка на бившия комунистически режим".

"Монд" изброява накратко основните моменти в биографията на Ирина Бокова, като отбелязва, че тя е получила привилегировано образование благодарение на влиянието на баща си Георги Боков, главен редактор на в. "Работническо дело" и висш кадър в комунистическата партия.

"Тя е представител на старата гвардия, на поколението млади партийни кадри с добро образование, компетентни, които успяха да се еманципират и да се възползват от криволиците на прехода, за да получат постове", цитира вестникът Франсоа Фризон-Рош, изследовател в Националния център за научни изследвания на Франция и специалист по българските въпроси.

Според Фризон-Рош победата на Бокова срещу египетския министър на културата Фарук Хосни е възнаграждение за нейната интелигентност и ловкост.

"От шест месеца тя придружаше президента Георги Първанов в посещенията му в чужбина. Той я представяше на всичките си събеседници. Тя направи активна кампания в страните от френскоговоряща Африка", посочва френският изследовател.

Той отбелязва в заключение, че във Франция, където Бокова "добре защитава интересите на България, тя е хвалена от политици както от десницата, така и от левицата".

Външният министър на Франция Бернар Кушнер е изразил пълната подкрепа на Франция в дейността на новата директорка.

Българският дипломат Ирина Бокова спечели изборите за генерален директор на ЮНЕСКО след тежка надпревара с египетския министър на културата Фарук Хосни, пише лондонският вестник "Таймс".

Избирането на Бокова бележи победа за еврейските групи, френските интелектуалци и защитниците на свободата на медиите, които водеха яростна кампания срещу Хосни, обвинявайки го в антисемитизъм и действия срещу свободата на словото, посочва "Таймс".

Провалът на египетския министър на културата попари надеждите на мнозина в САЩ, Европа и Близкия изток, че избирането на първия арабин начело на ЮНЕСКО ще бъде сигнал за помирение.

Вашингтон зае неутрална позиция, макар че посланикът му в организацията неявно лобираше срещу Хосни, изтиква вестникът.

Британският в. "Телеграф" също отбелязва, че Бокова ще стане

първата жена начело на ЮНЕСКО и първият й генерален директор от бившия съветски блок.

Хосни си навлече обвинения в антисемитизъм, след като миналата година каза, че ще изгори израелските книги в египетските библиотеки, отбелязва "Телеграф".

Бокова победи Хосни в надпревара, белязана от остри разделения в ЮНЕСКО, посочва вестник "Ню Йорк таймс". Въпреки че преди гласуването бившата българска външна министърка имаше сравнително малки шансове за успех, тя спечели вота срещу египетския министър на културата, който беше фаворит.

"Ще използвам всички добри идеи и ще работим заедно",

цитира изданието думите на Бокова след вота. Източници от организацията обаче заявиха, че ожесточената надпревара, съпроводена от твърдения за нечестна игра, може да остави своя отпечатък върху бъдещата дейност на ЮНЕСКО, изтъква вестникът.

Израел не се противопостави открито срещу кандидатурата на Хосни и някои европейски държави като Франция я подкрепиха, смятайки, че Египет заслужава да има свой представител на висок международен пост.

Появиха се обаче информации, че САЩ и редица европейски страни, в това число Германия, са подкрепили Бокова, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Всички централни израелски информационни средства отбелязаха победата на Ирина Бокова на изборите за генерален директор на ЮНЕСКО.

В. "Йедиот ахронот" съобщава, че израелското министерство на външните работи е поздравило Ирина Бокова с избирането й на високия пост.

"Израел е убеден, че не само ще продължи сътрудничеството си с ЮНЕСКО, но ще го разшири и задълбочи", се казва в поздравлението.

Преди изборите в ЮНЕСКО нобеловият лауреат Ели Визел, френският философ Бернар Анри-Леви и режисьорът Клод Ланцман изпратиха протестно писмо срещу избирането на египетския министър Фарук Хосни.

Въпреки че израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща на президента Мубарак да не възпрепятства избора на Хосни, в Израел открито напомняха за антисемитските позиции на египетския министър на културата. Според израелските наблюдатели именно тези позиции на Хосни са му попречили да победи в последния тур от изборите.


Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 44 минути

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 1 час

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 1 час

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат