Републиканците обвиняват Обама в социализъм
Президентът на САЩ разяснява здравната реформа на многолюдни събрания из цялата страна   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6
Ру убликанците се сплотяват около целенасочена линия за политическа атака: президентът Барак Обама национализира американската индустрия и социализира здравеопазването.

Използвайки правителственото дялово участие в автомобилните гиганти, застрахователните компании и банките, и милиардите долари данъци, изложени на риск, Републиканската партия се опитва да намери опорни точки в националния дебат за възстановяване на икономиката и разширяване на здравното осигуряване.

Това е стратегия, която те се надяват, че ще се отплати при кампанията за Конгреса догодина и междувременно ще спомогне да се ограничи прекомерното влияние на демократическия президент.

Демократите отхвърлят обвиненията им като консервативна демагогия.

Републиканците, които са малцинство в Конгреса, се опитват да се възползват от негативните обществени настроения относно "социализма" и спасителните планове с пари на данъкоплатците. Правителствената намеса в частния сектор е "мост към социализъм", заяви сенаторът републиканец Джеймс Инхоф.

"Време е да накараме правителството веднъж завинаги да престане да се занимава със спасяване на частния бизнес", каза лидерът на републикаците в Камарата на представителите Джон Бонър.

Демонстранти по време на публични изяви на Обама размахват плакати срещу предполагаемото му възприемане на "социализма".

Републиканската партия представя опитите за реформиране на здравната система - което Обама обяви за приоритет - както и правителствените спасителни планове като две лица на това, което те определят като опасно активизиране на държавната намеса от страна на Обама и подкрепящия го Конгрес, доминиран от демократите.

Няма значение, че плановете за спасяване на предприятия и национализациите бяха започнати още при републиканската администрация на Джордж Буш-младши. Или че думата "социализъм" не предизвиква същата степен на тревога сред обществото, както навремето, особено сред по-младите избиратели.

Въпреки всичко републиканците цитират социологическите проучвания, които показват, че

справянето с икономиката не е най-силната карта на Обама,

въпреки че общият му рейтинг на одобрение остава висок.

"Хората са раздвоени, както винаги са били, в мнението си за ролята на правителството", смята социологът Андрю Кохът, директор на изследователския център Пю. "От една страна те искат правителството да направи нещо. От друга страна се тревожат и са много скептични. Те смятат, че и сега правителството контролира твърде голяма част от живота им. Мислят също, че правителството често не успява да се справи".

Според Кохът републиканците биха могли да се възползват от този скептицизъм. "Разбира се, ако според обществената представа Обама успява да подобри икономиката и здравеопазването, "за републиканците ще бъде трудно да спечелят с подобна тактика", допълни той.

Републиканците дублират стратегията, използвана в националната изборна кампания през 2008 г., че демократите като цяло и лично Обама се стремят значително да разширят правителствения контрол върху живота на американците.

Републиканският консултант Франк Лунтз, автор на подробен стратегически план за езиковите формулировки, които да бъдат използвани по темата със здравеопазването, предлага републиканците да използват израза "Вашингтон взема властта". Макар и мъгляв, "грабва вниманието", твърди той.

"Преобладаващото мнозинство от американците, харесващи здравеопазването, което имат сега, рискуват да го загубят, когато управляваната от правителството система поеме контрола", заявява лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Въпреки че правителството действително осигурява здравни грижи за бедните и възрастните, повечето американци си имат частни застраховки, обикновено осигурени от работодателя. Петдесет милиона американци обаче нямат никаква здравна осигуровка.

Обама се присмива на идеята, че е за приближаване към социализъм от европейски тип. "Когато чувате да се говори за "социализирана медицина", трябва да сте наясно, че не познавам никого във Вашингтон, който да предлага това, със сигурност не и аз. Социализирано здравеопазване би означавало, че правителството ще управлява цялата система. То ще наема лекари, ще управлява болниците. То просто ще управлява всичко. Великобритания има система на социализирано здравеопазване.

Никой не говори за такова нещо тук, ясно ли е?", отсече президентът на общинска дискусия за здарвеопазването. Вицепрезидентът Джо Байдън също заяви по телевизия Ен Би Си, че администрацията на Обама възприема ролята си на собственик в спасяваните компании като временна необходимост.

"Ще се махнем, по дяволите, колкото се може по-бързо. Както казва президентът, не искаме никаква роля в управлението на тези компании", допълни Байдън. Обама оставя на Конгреса да се нагърби с водещата роля в изработването на план за реформа на здравеопазването.

Той е одобрил разнообразни предложения, подкрепени от много демократи, за създаването на държавен план за здравно застраховане, който да се конкурира с частните застрахователи.

Републиканците твърдят, че подобна система ще доведе до държавно ограничаване и дори лишаване от здравни грижи и може да изтласка частните компании от бизнеса.

Според Рос Бейкър, политолог от университета Рътгърс, републиканците може би грешат за това как техните обвинения в "социализъм" ще резонират в обществото. "Аз наистина не смятам, че страхът от социализма е стиснал американците за гушата.

Смятам, че в някои отношения има усещане, че правителството е проспало последните осем години. Мисля, че хората възприемат стъпките, предприети от Обама, като здравословна компенсация за тази пасивност", каза той.

Междувременно администрацията остро охвърля републиканските критики към активността му в борбата с най-тежката рецесия от десетилетия.

"Действията, които предприемаме, са по необходимост, не по избор", заяви главният икономически съветник на Обама Лорънс Самърс на форум в Ню Йорк. Обама "не се кандидатира за президент, за да управлява банки, застрахователни дружества или автомобилни компании. Ние не желаем да сме собственици", заяви той.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"