0

ДАНС спря достъпа на данъчен номер едно до тайни, пише на първа страница "Сега".

ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Формалният повод било образуваното в началото на февруари досъдебно производство, което трябва да установи дали висши чиновници от НАП са извършили данъчно престъпление, са съобщили за вестника източници, запознати с разследването.

На 7 февруари лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев обяви, че висши служители на НАП и чиновници от регионални поделения са замесени в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. Янев поиска от финансовия министър Пламен Орешарски да отстрани Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на подчинените си.

Велчев погна висш прокурор, пише "Стандарт".

Висш прокурор ще бъде проверен дали си върши работата и дали не бави дела. Става дума за софийския заместник градския обвинител Роман Василев. Повод за проверката е твърдение в медиите, че Василев нямал внесен нито един обвинителен акт през цялата 2008 г.

Съкращения в МВР - до 15 дни, информира "Труд".

До 10-15 дни ще има съкращения в МВР, обяви вчера вътрешният министър Михаил Миков. Първи от системата щели да излязат дублиращите се звена и структури.

Няма обаче да се посяга на служители, които се занимават с оперативна и охранителна дейност. Само чрез преструктуриране и съкращение на звена и хора било възможно увеличение на полицейските заплати, обясни Миков.

Парламентът проверява смъртта на Куцаров, съобщава "24 часа". Парламентът ще създаде анкетна комисия, която за месец да разследва обстоятелствата около смъртта на задържаните Методи Маринов и Пламен Куцаров. Това поискаха вчера групите на НДСВ и ДСБ.

С гласовете на жълтите и опозицията предложението събра мнозинство въпреки съпротивата на Коалиция за България. От своя страна вътрешният министър Михаил Миков заяви, че заради инцидентите с арестувани ще има още наказания, но какви, ще стане ясно след края на проверката.

И кварталният става катаджия, обявява в интервю за "Стандарт" комисар Алекси Стратиев, шеф на "Пътна полиция". Той предупреждава, че нови радари с камери ще ловят нарушителите по пътищата. Готви се и нова организация преди започването на летния сезон.

Предвиждаме в контрола по пътищата да се включат и другите видове полиция, уточнява комисарят. Те ще държат предварителен изпит по Закона за движение по пътищата и ако го издържат, ще им бъдат дадени права по контрола на движението по пътищата, разкрива той.

Очаква се от патрулиращите и кварталните полицаи да глобяват два пъти повече.

Хората ще подкрепят една сила с кауза, а не парчета, казва в интервю за "Труд" Лидия Шулева, депутат и заместник-председател на БНД.

Тя подчертава: "Дясното обединение има сериозна кауза и тя е отстояване на националните интереси и продължаване на процеса на интеграция в ЕС. Социологическите проучвания сочат, че хората не искат да гласуват за парчета, а за обединение. Но най-вече около кауза.

Дясномислещите хора трябва да имат възможност да гласуват за един субект. А не за няколко. Ние от БНД не изключваме нито една партия при преговорите за дясна коалиция."

Как не се прави дясно обединение, коментира "Труд". И обръща внимание на проекта за обединение предложен от Националния съвет на СДС.

Съвсем невинно той е озаглавен "Съюз на десните сили" - СДС. Вярно, че марката си е марка, но някак не е възпитано. В документа пише, че в съюза участват само антикомунистически политически организации, които са били категорична опозиция на настоящото управление.

В превод - не искаме БНД, които се отцепиха от НДСВ.

Освен това в общите листи могат да участват само лица, които имат висок обществен авторитет и доказана политическа лоялност, не са се облагодетелствали от участието си в управлението и не са подменяли вота на избирателите.

Ако това се чете буквално, СДС май не бива да ходи на избори включително и с част от самия себе си.

Докато виновните за разрива в десницата са начело, обединението няма да бъде успешно, смята Иван Сотиров, главен секретар на СДС.

В интервю за "Новинар" той пояснява: "Докато лидерите, отговорни за разцеплението, за това десницата в България да е толкова разбита, конфронтирана и слаба, не поемат своята персонална отговорност, обединението далеч няма да доведе до силните резултати, към които се стремим.

Защото дясното е разделено не толкова заради някакви идеи и платформи, колкото заради драматичната оценка за тези фигури. Това важи не само за Иван Костов, а и за всички онези хора, които участваха активно и бяха част от разцеплението на СДС."

Трябва ли да спасяваме демокрацията, е анализът в "Сега". Авторът обръща внимание, че най-странната идея, която циркулира през последните седмици, е свързана с изборите.

Според нея след вота трябва да бъде създадено програмно правителство. Понеже сме в криза, всички национално отговорни партии да се обединят и да излъчат двегодишно програмно правителство. Начело на държавата да застанат 15 експерти, а партиите да ги подкрепят твърдо.

Подобна процедура обаче не съществува в Конституцията на която и да е държава с претенции за демокрация. Най-трагичното е, ако идеите за програмно правителство цъфтят, само за да се обоснове раждането на нова мегакоалиция, която дори да загуби изборите, да има своите основания да иска участие във властта.

Ще има парите, медиите, социолозите и наблюдателите, които след вота да кажат - да, ние загубихме, но сега трябва да спасим демокрацията.

Криза! 3264 души са за уволнение, е темата на "Труд". От Агенцията по заетостта обявиха вчера, че са получили предизвестия на работодатели за уволнение на 3264 души.

По този повод шефът на агенцията Сотир Ушев коментира: "Няма да допуснем кризата да ни изкара от равновесие. В бюджета са предвидени 1,790 млрд. лв. за различни мерки по заетост и квалификация. Това са много пари, които вече тръгват по предназначение."

Най-застрашени и вече пострадали от съкращения заради частично или пълно спиране на производството са хората от текстилния и шивашкия бранш, строители, металурзи, добивници, производители на пластмаси.

Парното може да поевтинее от април, съобщава "24 часа". Ако анализът на състоянието на топлофикациите покаже, че има резерви, парното ще поевтинее от април. Така енергийният министър Петър Димитров отговори вчера на въпрос дали свалянето на цената на газа от второто тримесечие ще се отрази на топлинната енергия.

При откриването на конференция за енергийната ни стратегия до 2020 г. министърът обяви, че е имало искане от руска страна транзитните ни тръби да се включат в трасето на "Южен поток".

Няма да допуснем сливане на сегашната ни мрежа с проекта, категоричен бе Димитров. За проектите, свързани с нови трасета и източници на газ, страната ни ще трябва сама да търси финансиране.

Държавата дава Сашо Дончев на съд, акцентира "Монитор".

Държавата готви съд за газовия посредник Сашо Дончев. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Дончев, който през фирмата си "Овергаз" държи над 60% от доставките на синьо гориво за България, ще отиде на съд в момента, в който официално откаже да плати компенсация за претърпените от "Булгаргаз" и от българските предприятия щети.

Подобна ще е санкцията и към другите два посредника за България.

Истинското сирене със стикер, научаваме от "Експрес".

Сиренето и кашкавалът от мляко ще имат специални стикери. Идеята е на Националната ветеринаромедицинска служба и Националната асоциация на млекопреработвателите.

Вчера те обсъждаха актуализирането на българските държавни стандарти за кисело мляко, сирене и кашкавал. Според шефа на асоциацията Димитър Зоров предложението е името сирене и кашкавал да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.

Само Агенция за храните може да изкара на светло какво ядем, казва за "Монитор" Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ, завършил е Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той посочва, че в Закона за храните е залегнало създаването на единен орган по контрол на храните, който следва да има отношение не само към тяхната безопасност, но и към тяхното качество, както и да води съответната държавна политика в тази насока.

Негово задължение е да има и единен подход по отношение на българските продукти, произведени по автентични рецепти. Срокът за създаване на стратегия по безопасност на храните е бил краят на юни 2007 г. Излиза, че от година и половина законът просто не се изпълнява, признава Моллов.

Брюксел: Има напредък в борбата с корупцията, пише "Труд". Значителен напредък на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според източници на вестника това е една от констатациите в междинния доклад на Брюксел за страната ни в областта на съдебната реформа и вътрешния ред, който трябва да бъде официално огласен днес. Добра оценка е получил инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

От Брюксел напомнят, че в последните месеци няма нито една присъда по процес за организирана престъпност и корупция. В документа няма и дума за разследванията на ОЛАФ, за спрените пари по САПАРД и усвояването на еврофондовете.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 1 час

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 2 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 2 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 2 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 2 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 2 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 3 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 3 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 3 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 3 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 3 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“